- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Tartufo, το νέο ιταλικό εστιατόριο στου Ψυρρή είναι πεντανόστιμο
Αχνιστές πίτσες, θεϊκά ραβιόλι και dolce vita στον πεζόδρομο της Αγίας Θέκλας
Το Tartufo μόλις άνοιξε στου Ψυρρή σερβίροντας τη σύγχρονη εκδοχή της ιταλικής κουζίνας
Το μάτι μου έχει κολλήσει στη βιτρίνα. Εδώ ξαποσταίνουν μερικά λαχταριστά cicchetti, περιμένοντας υπομονετικά -έτσι μου φαίνεται- τη σειρά τους για να σερβιριστούν μαζί με ένα ωραίο ποτήρι κρασί στην παρακείμενη μπάρα. Η κυρτή οροφή από πάνω μου, ντυμένη με γεωμετρικά σχέδια σε χτυπητό κίτρινο, μου θυμίζει βιτρό καθολικής εκκλησίας, ενώ παντού απλώνεται η μυρωδιά μιας πίτσας, που μόλις ξεφουρνίστηκε. Αν δεν είμαι σε συνοικία της Ρώμης, πού ακριβώς βρίσκομαι; Στου Ψυρρή. Σε αυτή τη γειτονιά άνοιξε πάνω στην εκπνοή του χρόνου το Tartufo, κρεμώντας την επιγραφή “Cucina Italiana” και κάνοντας τα πράγματα για την αθηναϊκή εστίαση λίγο πιο νόστιμα.
Πίσω από το νέο ιταλικό της πόλης ένας παλιός μας γνώριμος: ο Τάσος Χέλμης. Αυτός κι αν ξέρει να «μασάει» ιταλικά… Δικό του και το School Pizza Bar, το στέκι της πίτσας που έχει γράψει ιστορία στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Με το Tartufo ο Τάσος έρχεται να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό. Ακολουθεί και πάλι τα νόστιμα ιταλικά μονοπάτια, που άλλωστε γνωρίζει καλά, αλλά αυτή τη φορά σερβίρει την ιταλική κουζίνα, όπως τρώγεται και μαγειρεύεται σήμερα στο «εδώ και τώρα» της γειτονικής χώρας. Για να πετύχει ακριβώς αυτή τη σύγχρονη εκδοχή της ιταλικής κουζίνας, ο Τάσος ζήτησε τη βοήθεια του ξακουστού ιταλού σεφ Pino Saccheri. Άλλη μεγάλη ιστορία ο Pino… Γεννήθηκε στο Μιλάνο από Σισιλιάνους γονείς, ύστερα γνώρισε μία ελληνίδα μπαλαρίνα, την παντρεύτηκε, και κάπως έτσι από το ’93 ζει στην Ελλάδα. Οι λάτρεις της ιταλικής κουζίνας, θα τον ξέρετε ήδη – δεν είναι μικρή η συμβολή του στα ιταλικά εστιατόρια που έχουν κατά καιρούς ανοίξει στην Αθήνα.
Πίσω στο Tartufo με τις δυο του εισόδους (μία επί της οδού Πιττάκη, κι ακόμη μία στην Αγία Θέκλας) – ένα εστιατόριο see through... Στο ισόγειο συναντώ δύο μεγάλες, ζεστές σάλες, το bar όπου μπορείς να κάτσεις για ποτό (και cicchetti, δηλαδή λαχταριστά μπρουσκετάκια, ό,τι πρέπει για το κρασί σου), έξω τραπεζάκια απλωμένα στον πεζόδρομο της Αγίας Θέκλας. Αλλά, οι πραγματικές εκπλήξεις βρίσκονται στον κάτω όροφο, «εδώ όπου συμβαίνει η πραγματική μαγεία» όπως λέει ο Τάσος με ένα κλείσιμο του ματιού, ενώ προπορεύεται στις σκάλες. Ακόμη μία ζεστή σάλα, στρωμένα τραπέζια κι ένας τοίχος αφιερωμένος σε μία ενδιαφέρουσα κάβα. Εδώ η ατραξιόν είναι η ανοιχτή κουζίνα με τον θαυματουργό φούρνο σε κοινή θέα. Ο pizzaiolo χειρίζεται το ζυμάρι επιδέξια, δίνοντας του σχήμα και μορφή, ύστερα το βάζει στον φούρνο και ακριβώς 90 δευτερόλεπτα αργότερα (!), όρθια στο πάσο της κουζίνας, βρίσκομαι να καταβροχθίζω ένα κομμάτι αχνιστής, πεντανόστιμης πίτσας. Η πίτσα σε αυτή την κουζίνα ακολουθεί τη ναπολιτάνικη φιλοσοφία με το μεγάλο στεφάνι (ή αλλιώς cornicione, δηλαδή κορνίζα) και το ζυμάρι που ωριμάζει για 48 ώρες, πριν ψηθεί σε θερμοκρασία που ξεπερνά τους 400ο C.
Η νοστιμιά του Tartufo, όμως, δεν εξαντλείται στην πίτσα. Στον κατάλογο θα βρεις ιντριγκαδόρικα ορεκτικά όπως το Ossa di Vittelo (μοσχαρίσιο μεδούλι με σεβίτσε γαρίδας, μαϊντανός, τσίλι και λεμόνι) ή τα arancini με μοτσαρέλα και ραγού μοσχαριού, σαλάτες με εκλεκτά υλικά, διάφορες pasta, κυρίως πιάτα με έμφαση στο κρέας, αλλά και τα ωραιότερα ραβιόλι που έχω δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό. Νομίζω πως αυτό το χρωστώ στον Pino ο οποίος δήλωσε στον Τάσο καθαρά και ξάστερα με εκείνη την αξιολάτρευτη ιταλική προφορά του: «το ραβιόλι θα το φτιάχνω εγώ, δεν θα πάρουμε έτοιμο... μαλάκα!». Το Ravioli al ragu με κρέμα παρμεζάνας που δοκίμασα εκείνη τη νύχτα, πιστέψτε με, θα το θυμάμαι για καιρό. Το ίδιο και ο σερβιτόρος, που με τίποτα δεν τον άφηνα να αποσύρει ένα ολοφάνερα άδειο πιάτο (είχε μείνει ελάχιστη μεν, πεντανόστιμη δε, σαλτσούλα από τα ραβιόλι, την οποία προσπαθούσα αναποτελεσματικά να συγκεντρώσω στην άκρη του πιρουνιού).
Μην παραλείψετε τα γλυκά. Κι εδώ ο Pino έχει βάλει το (άγιο) χέρι του, φτιάχνοντας κλασικό προφιτερόλ με ζεστή σοκολάτα, ένα… διαδραστικό τιραμισού, ένα εκπληκτικό μιλφέιγ με φιστίκι και καραμελάτα. Θα συνοδέψετε το γεύμα σας με κάποια από τις 50 ετικέτες κρασιών (πολλές από αυτές και σε ποτήρι), και το δίχως άλλο θα επιστρέψετε. Σύντομα και για brunch.
Αγίας Θέκλας 9, Ψυρρή, 210 3315458, Fb: Tartufo Cucina Italiana, Instagram: @tartufo.athens
INFO
Η σύγχρονη εκδοχή της ιταλικής κουζίνας στη πιο νόστιμη στιγμή της .Στο μενού, που επιμελείται ο ξακουστός ιταλός σεφ Pino Saccheri, φιγουράρουν πίτσες με ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης, ιντριγκαδόρικα ορεκτικά, πληθωρικές μακαρονάδες, κυρίως πιάτα με έμφαση το κρέας, και τα χειροποίητα ραβιόλι. Μια ιταλική γωνιά με τα όλα της, ιδανική όχι μόνο για φαγητό, αλλά και για να απολαύσεις ένα ωραίο ποτήρι κρασί στη φιλόξενη μπάρα μαζί με νοστιμότατα cicchetti.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Πάντα με τα καλύτερης ποιότητας υλικά και πάντα με σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση της γειτονικής μας χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.