- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
«Αλλιώς»: Ένα σύγχρονο αλλά νοσταλγικά παλιακό καφενείο στην Κυψέλη
Απλοί μεζέδες, χύμα κρασί, χαλαρό κλίμα και προσιτές τιμές σε ένα νέο συνοικιακό μαγαζί
Αλλιώς: το νέο, νόστιμο καφενείο της Κυψέλης
Καθώς περνάς από τον δρόμο δεν το βλέπεις κατευθείαν. Πολύ μικρό καφενείο, πέντε- έξι τραπέζια απέξω, κάπως αδιάφορο. Ο φωτισμός χαμηλός, χαλαρή ατμόσφαιρα. Κι όμως, τα πιάτα του μόνο αδιάφορα δεν τα λες. Αυτή είναι η πρώτη εντύπωση που μας αφήνει το «Αλλιώς», το νέο συνοικιακό καφενείο της Κυψέλης επί της οδού Κερκύρας. Άνοιξε τον φετινό Ιούλιο και ήδη έχει προσελκύσει κόσμο- νέοι άνθρωποι, «της γειτονιάς», μεταξύ 20-40, κυρίως Κυψελιώτες, ή κάτοικοι πέριξ της Κυψέλης.
Τα πιάτα μικρά και νόστιμα, καθόλου επιτηδευμένα – πράγμα που δεν μας ενόχλησε καθόλου, αντίθετα... Θα βρεις τα παραδοσιακά μεζεδάκια του καφενείου λίγο πιο «πειραγμένα», αλλά όχι και σε επίπεδο τόσο μοντέρνο που να σε ξενίζει. Ποντάρει ακριβώς σε αυτό που λέει η ονομασία του: τα θέλει τα παλιά, αλλά τα θέλει «αλλιώς». Ο κατάλογος αλλάζει ανάλογα με την εποχή, αξιοποιώντας ότι βγάζουν τα μποστάνια εκείνο το καιρό. Δοκιμάσαμε τα περισσότερα και μείναμε από όλα ευχαριστημένοι. Κεφτέδες κοκκινιστοί σε πλούσια σάλτσα, θύμιζαν με γλυκιά νοσταλγία τη συνταγή της γιαγιάς. Πολίτικη σαλάτα με σκουμπρί, δροσερή και ισορροπημένη στο αλάτι, το σκορδόψωμο γεμιστό με τυρί και μυρωδικά (λιτό αλλά εξαιρετικά λαχταριστό). Χοιρινή τηγανιά με μανιτάρια και μια γλυκιά σάλτσα- το μοναδικό που δεν μας ενθουσίασε ιδιαίτερα. Η ρώσικη σαλάτα, ωστόσο, ήταν το κάτι άλλο. «Ορίτζιναλ», πηχτή και με ελάχιστη μαγιονέζα - θύμιζε αυτή που έφτιαχναν κάποτε οι παλιές νοικοκυρές. Από πιάτα ημέρας δοκιμάσαμε το κουνουπίδι με σάλτσα ταχινιού- τίποτα που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει, αλλά σίγουρα νόστιμο. Δεν έλειπαν και τα «κλασικά» του μεζεδοπωλείου: φάβα, χταπόδι ξιδάτο, ντολμαδάκια κι όλα τα συναφή σε ποσότητες γενναίες και τιμές φυσιολογικές.
Αυτό, όμως, που ολοκληρώνει τούτο το καφενείο είναι το κρασί του. Χύμα κρασί από μικρούς έλληνες οινοποιούς, όπως ο Τετράμυθος, ο Αργυρίου και ο Μυλωνάς. Αυτές τις μέρες ίσως οι περισσότεροι να προτιμήσουμε φιάλη αλλά για ένα μαγαζί της γειτονιάς η ποιότητα μας εξέπληξε ευχάριστα. Για όσους δεν προτιμούν κρασιά, μπορείτε να βρείτε «Το Απαλό» τσίπουρο Πάτρας, κρητική ρακή «Αρχάνες», ούζο «Χρυσανθακόπουλος» ή επιλογή από ελληνικές μπίρες.
Κόσμο θα βρούμε κυρίως αργά το απόγευμα, όταν όλοι επιστρέφουμε από τις δουλειές μας και θέλουμε να βγούμε έξω αντί να μαγειρέψουμε και να δώσουμε 15-20 ευρώ/άτομο για να απολαύσουμε ένα χαλαρό και προσεγμένο μεζέ. Το κατάστημα προσφέρει και brunch μεταξύ 11:00-13:00. Κι όταν λέμε «brunch» δεν εννοούμε αβοκάντο και αυγά ποσέ σε μπριος (για άλλη μια φορά) ή άλλο ένα croquet madame που έχουμε κουραστεί να συναντάμε στους καταλόγους. Όχι, εδώ θα βρούμε ελληνικότατο πρωινό με αυγά μάτια και λουκάνικο κι άλλες «μαμαδίστικες» επιλογές με ελληνικό καφέ, κουπάτο. Σωστό, παραδοσιακό, τίμιο.
Θα επιστρέψουμε στο «Αλλιώς» ξανά. Για να καθίσουμε χαλαρά με τους δικούς μας ή απλά για να πιούμε ένα κρασί με την ησυχία μας. Για τους «λόκαλ» της Κυψέλης (όπως εγώ) έχει γίνει τακτικό στέκι, αλλά και σε όσους περνάνε από την Ευελπίδων τους προτείνω να ρίξουν μια ματιά. Και ίσως να γίνουν κι αυτοί «λόκαλ», ποιος ξέρει...
Κερκύρας 17-18, Κυψέλη, 6955113063, Τρίτη- Κυριακή: 11:00 πμ -1:00 πμ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.