- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κελλάριος Όρμος: Στην Καλαμαριά για ψαράκι όπως παλιά και ακόμα καλύτερα
Εκλεκτή ψαροφαγία στον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης
Κελλάριος Όρμος - Seafront Aegean Cuisine: Δοκιμάσαμε την κουζίνα του εστιατορίου στον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης.
Απέναντί μου είναι αγκυροβολημένα τα σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης και στο χάζι ο Θερμαϊκός κόλπος. Ο γκρίζος ουρανός, πακέτο με την ταραγμένη θάλασσα, βροντοφωνάζει… χειμώνας επιτέλους! Και με μια θαλπωρικά ζεστή ψαρόσουπα εξ ουρανού και βούτες σε τραγανοψημένο ψωμί (σκέτο βάλσαμο το welcome τους) ξεκινά η γευσιγνωσία μου στον Κελλάριο Όρμο - Seafront Aegean Cuisine. Πιο Καλαμαριά δεν γίνεται, πιο φρέσκο ψάρι δεν υπάρχει, ο διάκοσμος είναι «καπετανίσιος», αφού το στέκι είναι έδρα δεινών ιστιοπλόων και μπαρουτοκαπνισμένων θαλασσόλυκων.
Το όνομα αυτού είναι Άγγελος Μητσίδης. Αυτός είναι ο μάγος σεφ που γράφει ιστορία (εγγυώμαι), κουμαντάρει την κουζίνα και να με τι μας τιμά: Ο λευκός ταραμάς του με αγουρέλαιο και μοσχολέμονο δεν-υ-πάρ-χει, η σαλάτα Κελλάριος με φρέσκα λαχανικά, σταφύλι, παστέλι, ψίχουλα ζυμωτά και σος μανταρινιού δημιουργεί μνήμη με την πρώτη πιρουνιά και τα δυο σεβίτσε του, από γαρίδα και λαβράκι, ατακαριστά με το καρπάτσιο τσιπούρας του δεν-παί-ζο-νται.
Η μαλαγουζιά του Κτήματος Άλφα είναι νέκταρ εγνωσμένης τελειότητας και το ριζότο γαρίδας που καταφθάνει μαζί με ένα καταπληκτικό πιάτο αλντέντε λινγουίνι, παρασημοφορημένο στην κορυφή του με ένα υπέρσωστα ψημένο φιλέτο τσιπούρας, επαναφέρουν στο προσκήνιο μια αλλαγή ρότας που πρέπει να συμβεί. Μιλάω για μια μεταρρύθμιση - επανεστίαση στη δημοσιογραφική γλώσσα, ή και πείτε μου πως δεν είμαι ο μόνος που κουράστηκε να διαβάζει κλισέ τύπου «το φαγητό εδώ επαναφέρει γευστικές μνήμες από οικογενειακά κυριακάτικα τραπέζια» (το κάνει!) ή «γεύσεις μαμαδίσιες».
Πώς θα βάλει τα δυνατά του ο σεφ για «να δημιουργήσει μνήμη», αν ντε και καλά πρέπει να συναγωνίζεται το φάντασμα της μάνας μας και το τσαούσι σχάρας της θείας μας; Ευτυχώς στην κουζίνα του Κελλάριου Όρμου, ο Άγγελος Μητσίδης αυτό κάνει. Το φαγητό του είναι τόσο λιτά, σοφά και δεξιοτεχνικά μαγειρεμένο, που δεν υπάρχει ούτε ένα από τα πιάτα του που να μην σου δημιουργεί την αίσθηση μιας νέας εμπειρίας. Εμπειρία-γεύση που αμέσως εντυπώνεται και γίνεται ανάμνηση, με αποτέλεσμα την ώρα που δοκιμάζεις τα φαγητά του, να ονειρεύεσαι την κατά το συντομότερο δυνατόν επαναφορά σου στη Θεμιστοκλή Σοφούλη. Μέγας! Τη σουπιά την μαγειρεύει με πρασοσέλινο, το μπαρμπούνι (αν θες) σ’ το μερακλώνει εκτός από τηγανητό και σαβόρο με χοντρό αλάτι, ξύδι και δενδρολίβανο.
Πραγματικά χίλια μπράβο στον Βάνο και Γιάννη Ποδιώτη που μαζί με τον Στάθη Παντελίδη ανέλαβαν να τρέξουν τον κάποτε ιστορικό «Σορόκο», εντευκτήριο του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, περνώντας το στη νέα εποχή του. Seafront Aegean Cuisine: από τα κλασικά ουζάκια μετά των γνωστών μεζέδων και μπινελικίων, που θα ήταν ιεροσυλία αν έλειπαν από τον κατάλογο, ως την προωθημένη ψαροτηγανοκατσαρολική του Άγγελου Μητσίδη, τα πιάτα και το φαγητό του Κελλάριου Όρμου είναι μια θάλασσα πλατιά και μια κουζίνα φίνα.
Και, πιστέψτε με, με την ίδια γλύκα και αγάπη θα τα έγραφα όλα τα παραπάνω, ακόμα κι αν δεν κατέφθανε στο τέλος αυτό το μελωμένο επιδόρπιο με χαλβά, μανταρίνι, μήλο, σαραγλάκια και σοκολάτα. Στην Καλαμαριά όπως παλιά, και ακόμα καλύτερα…
Κελλάριος Όρμος, Θεμιστοκλή Σοφούλη 112, Τ: 2310402403
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.