- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Xατίρι, κάτι ανάμεσα σε γαλλικό μπιστρό, ναπολετάνικη πιτσαρία και κουζίνα της μαμάς
Το στέκι του Παγκρατίου αρνείται να αποφασίσει πού ανήκει και καλά κάνει!
![Ελένη Ψυχούλη Ελένη Ψυχούλη](/images/120x120/3/jpg/files/2023-03-20/eleni-psychouli-contributor-athens-voice.jpg)
![Το Χατίρι Το Χατίρι](/images/1074x600/jpg/files/2023-12-15/_a___3.jpg)
Το Χατίρι στο Παγκράτι σερβίρει ελληνική κουζίνα το μεσημέρι και γαλλοιταλικά πιάτα το βράδυ
Από πάντα, πλάι στα επαγγελματικά εστιατόρια με τον αυστηρό προσανατολισμό και την απολύτως καθορισμένη γραμμή, υπήρχαν και κάποια πιο αυθόρμητα, πιο σπιτικά, πιο χαλαρά στη διάθεσή τους. Οι επαγγελματίες της εστίασης συνήθως αντιμετωπίζουν με αποτροπιασμό τη συνύπαρξη του μουσακά με μια γαλλική αντρεκότ, κατηγορώντας για ερασιτεχνισμό την εστίαση που κάνει τα δικά της, χωρίς να κόπτεται για τις ταμπέλες. Το κοινό, όμως, όχι μόνον δεν έχει κανένα πρόβλημα, αλλά φαίνεται να αγαπά ιδιαίτερα το ελεύθερο πνεύμα μιας κουζίνας που σου μαγειρεύει εκπλήξεις, όσα της αρέσει να τρώει ή όσα ξέρει να μαγειρεύει καλύτερα. Έτσι, στο αλάτι του φαγητού, προστίθεται και λίγο αλατοπίπερο από ταξίδι, από περιπέτεια και ελευθερία.
![Το Χατίρι Το Χατίρι](/images/w734/jpg/files/2023-12-15/20231115_210234.jpg)
Όταν πρωτοάνοιξε το Χατίρι, κεντρικότατα και Παγκρατιώτικα στη γειτονιά μας, το 2012, όλοι με ενθουσιασμό του κάναμε το χατίρι. Ο Μάριος Παπαδήμας, που είχε περάσει από πολλά μαγαζιά της Αθήνας, αποφάσισε να πάει σε σχολή μαγειρικής, να σπουδάσει το θέμα που αγαπούσε και να ανοίξει το δικό του μαγαζί. Το οποίο λατρέψαμε για το χαμηλό προφίλ του, το συκώτι με δεντρολίβανο, το όσο μπούκο με τις χειροποίητες ταλιατέλες και το σπιτικό ραβιόλι, πιάτα που ακόμη νοσταλγούμε όχι μόνο για τη νοστιμιά αλλά και τις πεντανόστιμες τιμές τους. Σε κείνο το πρώτο μαγαζί δεν είχες και πολλά να πεις για το ντεκόρ, το οποίο ούτε καν θυμάμαι, πέρα από τα κόζι τραπεζάκια του εξώστη που σε ταξίδευαν με δικά τους λόγια σε κάτι από παριζιάνικη μπιστρό αύρα.
![Το Χατίρι Το Χατίρι](/images/w734/jpg/files/2023-12-15/20231115_205344__1_.jpg)
Το 2020, το Χατίρι ξαναγεννήθηκε. Γέμισε έπιπλα της δεκαετίας του '60, απέκτησε το chic του διαμερίσματος της Πασταφλώρας, μια κινηματογραφική αίσθηση παλιού αθηναϊκού στιλ με φωτισμό της θαλπωρής, ένα σύνολο που δεν σου αποκαλύπτει τίποτα από το μενού, καμιά πληροφορία για αυτό που θα γευτείς στο πιάτο, σαν ένα ωραίο αμπαλάζ που κρατά μυστικό το περιεχόμενο του νόστιμου δώρου. Το καινούργιο Χατίρι δεν είναι πια μόνον ο Μάριος. Από πελάτης, ο Γιώργος Κωστόπουλος, προβιβάστηκε σε φίλο, συνιδιοκτήτη και συν-μάγειρα στην κουζίνα. Ο Γιώργος έχει περάσει από τον κλασικό Σπύρο και Βασίλη, διδάχτηκε τη γαλλική αντρεκότ τους και αυτό είναι από μόνος του ένας λόγος να έρθεις στο Χατίρι, όπου θα την βρεις και σε φιλικότερη τιμή.
![Το Χατίρι Το Χατίρι](/images/w734/jpg/files/2023-12-15/20231115_212802.jpg)
Πριν φτάσεις, όμως, στην αντρεκότ, το μικρό μενού-εγγύηση νοστιμιάς, έχει να σου προσφέρει και μερικές ακόμη ενδιαφέρουσες στάσεις. Όπως τα υπέροχα σπαράγγια σχάρας με την αυθεντική μπεαρνέζ. Από το Παρίσι, θα περάσουμε με έναν μικρό διακτινισμό από Μαρόκο με την λιτή, πλην ζουμερή και αρωματικότατη καροτοσαλάτα με καυτερό πιπέρι και σκορδάκι για να προσγειωθούμε κέντρο Νάπολη με μια πίτσα απόλυτα νοτιο-ιταλιάνα Μπούφαλα, με τα σωστά της υλικά, σε σωστές ποσότητες, τραγανό και αφράτο ζυμάρι. Τόσο ιταλική που ευχαρίστως θα αντιμετώπιζες το Χατίρι σαν την αγαπημένη σου πιτσαρία. Σε ιταλικό έδαφος δοκιμάζουμε και ένα σπαγγέτο με μπρόκολο και γκοργκοντζόλα, που περαστική γειτόνισσα φίλη ενθέρμως μας σύστησε. Μια μεσογειακή πράσινη ολόδροση σαλάτα με πορτοκάλι, αβοκάντο, κόλιαντρο και κολοκυθόσπορο είναι το ευχάριστο τράνζιτ πριν επιστρέψουμε Γαλλία στα πιο κλασικά και αγαπημένα της, με ένα φιλέτο με σος πιπεριού και την ποθητή αντρεκότ με σος μπεαρνέζ και τις τραγανές γαλλικές τηγανητές πατάτες τους. Ό,τι και να πάρεις, στην πίσω σελίδα της γεύσης θα σου μείνει ο απόηχος μιας σπιτικής κουζίνας, που μαγειρεύει ένα-ένα πιάτο ξεχωριστά και με τη φροντίδα που του αξίζει, μια κουζίνα για λίγους και καλούς πελάτες, που μετράνε ξεχωριστά και όχι σαν μια «σάλα» εν γένει και απρόσωπα.
![Το Χατίρι Το Χατίρι](/images/w734/jpg/files/2023-12-15/20231115_212533.jpg)
Την κουζίνα της ελληνίδας μαμάς δεν την ξέχασα αλλά θα τη θυμηθείς εσύ που θα πας για μεσημεριανό. Τότε που το τοπίο αλλάζει και ο Μάριος μαγειρεύει με ό,τι φρέσκο και λαχταριστό θα βρει στην αγορά: όσπρια, μαγειρευτά, σαρδελάκι με ντομάτα και ό,τι απλό και σπιτικό από το ελληνικό ρεπερτόριο.
Δεν γίνεται, όμως, να κλείσω χωρίς δυο λέξεις για την τάρτα λεμόνι, με την πλούσια, βελούδινη, αφράτη λεμονάτη κρέμα, ένα γλυκό που θα έστεκε στα καλύτερα γαλλικά ρεστοράν, άντε και στα δικά μας τα «καλά» και με επώνυμους σεφ-πατισιέ.
Το Χατίρι, Ριζάρη 28, Παγκράτι, 2107232333
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Όλα τα φαγητά ένα ταξίδι στην ευλογημένη γη της Μεσσηνίας
Η τέλεια καλοκαιρινή επιλογή για φαγητό µετά τη θάλασσα
Γεύσεις που δεν θα βρεις εύκολα αλλού και που σίγουρα θα θυµάσαι για καιρό.
«Προτεραιότητα στην ποιότητα»
Κρητικό μεράκι και προϊόντα φερμένα κατευθείαν από το νησί
Γνωστό για τις υπέροχες λιχουδιές του, έχει καθιερωθεί ως ο απόλυτος all day προορισµός στην Ηλιούπολη
Aξεπέραστη, αυθεντική, καναδέζικου στιλ πίτσα
Η new age σουβλακερί που στεγάζεται σε γνωστή μονοκατοικία του Πειραιά, οφείλει την ύπαρξή της στο μεράκι μιας παρέας Πασαλιμανιωτών, με πρώτο και καλύτερο τον Μπάμπη που «τρέχει» καθημερινά το κατάστημα
Πάνω στη θάλασσα, με τέλειο φαγητό, έξυπνα κοκτέιλ και καλοκαιρινή, νησιώτικη ατμόσφαιρα
Το νέο εστιατόριο της Αντιπάρου ανοίγει με μία νόστιμη έκπληξη
Γύρος στα κάρβουνα και άλλες ζουμερές αμαρτίες από τα χέρια του Χριστόφορου Πέσκια
Χωρίς πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού, μόνο γεύσεις βαθιάς νοστιμιάς
Από τους σεφ του Delta στο ΚΠΙΣΝ, Γιώργο Παπαζαχαρία και Θάνο Φέσκο
Το εστιατόριο της οδού Ικτίνου, που το 2013 κατέβασε ρολά παύοντας να σερβίρει τις διάσημες πατάτες κομπλέ και το φημισμένο γεμιστό του μπιφτέκι, ξανάνοιξε!
Ένας μικρός παράδεισος στην καρδιά της πόλης
Θα βρείτε πολλά και νόστιμα, όπως τις ημίπαστες φρέσκες σαρδέλες στα ορεκτικά
Η ταράτσα του Olympias Rooftop είναι έτοιμη να σου προσφέρει μια καταπληκτική εμπειρία με θέα σε Ακρόπολη, Υμηττό και Λυκαβηττό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.