- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
7 Κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία
Ένα εξαιρετικό μπιστρό στη Θεσσαλονίκη για Μακεδονικές οινοποσίες και γεύσεις συγκινητικές
![4754-202316.jpeg 4754-202316.jpeg](/images/120x120/3/jpeg/sites/default/files/contributor/4754-202316_0.jpeg)
![7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία 7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία](/images/1074x600/1/jpg/files/2023-11-27/7-ktimata-7.jpg)
7 Κτήματα: Δοκιμάσαμε κρασιά, τυριά, αλλαντικά και πιάτα του ιδιαίτερου μπιστρό στην πλατεία Άθωνος της Θεσσαλονίκης.
7 Κτήματα επειδή αυτή ήταν η ιδέα του Λάζαρου Μακρίδη: Tο 2014, τριγυρίζοντας παρέα με δυο οινοποιούς σε 7 νομούς της Βόρειας Ελλάδας, κατάφερε να γκρουπάρει εκλεκτές ετικέτες της Μακεδονικής γης. Καταρτίζοντας έτσι μια λίστα από κρασιά, που σε συνδυασμό με τις 85 ποικιλίες τυριών από την Ελλάδα και τον κόσμο, τη συνοδεία 25 αλλαντικών και μια κουζίνα που μαγειρεύει πιάτα μπιστρό - ελεγκάν, έφεραν στην οδό Καστριτσίου αέρα φίνας και ντερμπεντέρικιας οινογευσιγνωσίας.
![7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία 7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία](/images/w734/1/jpeg/files/2023-11-27/7-ktimata-16.jpeg)
Η συγκίνηση βέβαια με τα 7 Κτήματα ξεκινά από την πινακίδα του μαγαζιού, όπως και όλη τη σχεδιασμένη στο χέρι οπτική ταυτότητα, που είναι έργα του υπέροχου και σπάνιου καλλιτέχνη (R.I.P), Στέργιου Δελιαλή.
![7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία 7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία](/images/w734/1/jpeg/files/2023-11-27/7-ktimata-14.jpeg)
Στα ηχεία παίζει το Greenfields από τους Brothers Four, στους τοίχους δεσπόζουν έργα του Μιρό και του Πικάσο, το παλιό πιάνο, τα γραμμόφωνα, το βινύλιο με το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι και η κάβα που ξεδιπλώνεται παντού στους τοίχους των 7 Κτημάτων, και φυσικά και στα ειδικά ψυγεία, μαρτυρούν μπιστρό και ιδιοκτήτη που επένδυσε όχι μόνο στις πρώτες ύλες αλλά και στη ζεστή ατμόσφαιρα.
![7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία 7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία](/images/w734/1/jpeg/files/2023-11-27/7-ktimata-8.jpeg)
![7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία 7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία](/images/w734/1/jpeg/files/2023-11-27/7-ktimata-22.jpeg)
Ας μην ξεχνάμε πως, by the book, μπιστρό σημαίνει και ζεστή ατμόσφαιρα, κόζι και συνωμοτική. Κλείνω τα περί ντεκόρ με τον γλυπτό Δον Κιχώτης στο μπαρ, που μαρτυρά πολλά για το παρελθόν του Λάζαρου Μακρίδη, φέρνοντας στον νου μου μερικές από τις καλύτερες μέρες και νύχτες και χρόνο που ξόδεψε η Θεσσαλονίκη στο θρυλικό ομώνυμο μπαρ, που δεν υπάρχει πια. Μπήκατε στο κλίμα; Πάμε!
![7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία 7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία](/images/w734/1/jpeg/files/2023-11-27/7-ktimata-5.jpeg)
![7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία 7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία](/images/w734/1/jpeg/files/2023-11-27/7-ktimata-13.jpeg)
Με τη σφακιανή γραβιέρα από αιγοπρόβειο γάλα και παστουρμά που έχει την υπογραφή του Μανούσου Τσιτσιρίδη και μια σπάνια τριάντα μηνών ωρίμανσης παρμεζάνα από το τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, σε συνδυασμό με τρία καταπληκτικά κρασιά που δοκίμασα, θα σας βάλω κατευθείαν στο οινοποιητικό θέμα των 7 Κτημάτων. Το Μικρό Ζαρκάδι του κτήματος Χρυσοστόμου (Syrah 100% με παλαίωση σε βαρέλι), ο ερυθρός chardonnay Ολύμπιος από τα Οινοποιεία Ελασσόνας και μια μοσχάτη Αλεξανδρείας Ωραιοζήλη από το Κτήμα Ρωμαλίδη, έφτιαξαν ένα pairing ιδανικό.
![7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία 7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία](/images/w734/1/jpg/files/2023-11-27/7-ktimata-krasia.jpg)
![7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία 7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία](/images/w734/1/jpeg/files/2023-11-27/7-ktimata-21.jpeg)
Ξεκίνησα να σας απαριθμώ τις αρετές των 7 Κτημάτων από το τέλος, μια και τη σφακιανή γραβιέρα και την παρμεζάνα τριαντάμηνης ωρίμασης ο Λάζαρος Μακρίδης μας τα τράταρε όταν τελείωσε το κυρίως γεύμα μας. Ώρα επομένως για μια κριτική και στα πιάτα του, με τα ίδια φυσικά κρασιά, όπως σας τα περιέγραψα παραπάνω: Τα μπριζολάκια λαιμού μαριναρισμένα με άγρια τρούφα, το κότσι με σος μπλε τυριών και σιουφιχτά, όπως και το κουσκουσότο-τραχανότο του με τρούφα και αποξηραμένα μανιτάρια ήταν μαγειρεμένα στην εντέλεια και... αλά μπιστρό.
![7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία 7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία](/images/w734/1/jpeg/files/2023-11-27/7-ktimata-6.jpeg)
![7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία 7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία](/images/w734/1/jpeg/files/2023-11-27/7-ktimata-9.jpeg)
Τι πάει να πει αυτό το αλά μπιστρό, αλλά και τι θεωρεί ο Λάζαρος πως πρέπει να συμβαίνει σε μαγαζιά που διαλέγουν να παίξουν και να αυτοπροσδιοριστούν ως κουζίνες και οίνοι σερβιρισμένοι με τους νόμους της συγκεκριμένης κατηγορίας; «Σημαίνει να μαγειρεύεις αυτοσχεδιαστικά και με φαντασία. Να έχεις τη σιγουριά της πρώτης ύλης κι έτσι να μη φοβάσαι να αυτοσχεδιάζεις κάθε φορά που πας να φτιάξεις ένα πιάτο. Και φυσικά να είσαι οικονομικός και προσιτός σε όλους».
![7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία 7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία](/images/w734/1/jpeg/files/2023-11-27/7-ktimata-12.jpeg)
![7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία 7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία](/images/w734/1/jpeg/files/2023-11-27/7-ktimata-23.jpeg)
Η κουβέντα μας έρχεται αναπόφευκτα στην ακρίβεια των πρώτων υλών, οι τιμές άρπαξαν και το γαϊτανάκι της ανόδου τους κανένας δεν γνωρίζει πότε και ποιος θα το σταματήσει. «Στα 7 Κτήματα τα ξένα τυριά πήραν άνοδο 8 με 18%, σε αντίθεση με τα ελληνικά και προπαντός τη φέτα, που εκτροχιάστηκε με δείκτη ακρίβειας 100% επάνω».
![7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία 7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία](/images/w734/1/jpg/files/2023-11-27/7-ktimata-2.jpg)
![7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία 7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία](/images/w734/1/jpeg/files/2023-11-27/7-ktimata-11.jpeg)
Εξαιρετικό φαγητό σε μικρό χώρο και προσιτές τιμές, αυτός είναι ένας από τους ορισμούς του μπιστρό κι αυτό συμβαίνει με τα 7 Κτήματα. Η ομώνυμη σαλάτα με σπανάκι, κατσικίσιο τυρί, παπαρουνόσπορο, ξηρά μούρα, καβουρδισμένα αμύγδαλα και σος μηλόξιδου, το chevre με καρύδια και τσάτνεϊ, συν το μελίχλωρο με μαρμελάδα ελιάς, σκόρπισαν ευθυμία.
![7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία 7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία](/images/w734/1/jpeg/files/2023-11-27/7-ktimata.jpeg)
Και όταν ο Λάζαρος Μακρίδης, ο μερακλής, ο ευγενικός και ο γαλαντόμος, έβγαλε και την πίτα (εκτός καταλόγου) με τρία χόρτα και αντίδια, έτσι για το καλό, τη στοργή και τη χαρά, και κοιτάζοντας απέναντι τη νύχτα να πέφτει στην Πλατεία Άθωνος, σκέφτηκα πως το μόνο που έχουμε ανάγκη τον φετινό χειμώνα είναι να πηγαίνουμε σε στέκια που τα έχουν καλοί άνθρωποι, που ξέρουν από καλά κρασιά, καλά τυριά, καλά αλλαντικά και χαίρε... Δον Κιχώτη! Και ένα χρήσιμο τιπ: μα και φυσικά τα τυριά, τα αλλαντικά και τα κρασιά του καταλόγου μπορείτε να τα ψωνίσετε και για το σπίτι σας. Εμ μπιστρό, εμ οινοπαντοπωλείο είναι τα 7 Κτήματα, που θα το ξεχνούσα...
![7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία 7 κτήματα: Στην Άθωνος για φίνα οινογευσιγνωσία](/images/w734/1/jpeg/files/2023-11-27/7-ktimata-3.jpeg)
7 Κτήματα, κρασί, γεύσεις
Καστριτσίου 5, Θεσσαλονίκη, 6977250637
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Όλα τα φαγητά ένα ταξίδι στην ευλογημένη γη της Μεσσηνίας
Η τέλεια καλοκαιρινή επιλογή για φαγητό µετά τη θάλασσα
Γεύσεις που δεν θα βρεις εύκολα αλλού και που σίγουρα θα θυµάσαι για καιρό.
«Προτεραιότητα στην ποιότητα»
Κρητικό μεράκι και προϊόντα φερμένα κατευθείαν από το νησί
Γνωστό για τις υπέροχες λιχουδιές του, έχει καθιερωθεί ως ο απόλυτος all day προορισµός στην Ηλιούπολη
Aξεπέραστη, αυθεντική, καναδέζικου στιλ πίτσα
Η new age σουβλακερί που στεγάζεται σε γνωστή μονοκατοικία του Πειραιά, οφείλει την ύπαρξή της στο μεράκι μιας παρέας Πασαλιμανιωτών, με πρώτο και καλύτερο τον Μπάμπη που «τρέχει» καθημερινά το κατάστημα
Πάνω στη θάλασσα, με τέλειο φαγητό, έξυπνα κοκτέιλ και καλοκαιρινή, νησιώτικη ατμόσφαιρα
Το νέο εστιατόριο της Αντιπάρου ανοίγει με μία νόστιμη έκπληξη
Γύρος στα κάρβουνα και άλλες ζουμερές αμαρτίες από τα χέρια του Χριστόφορου Πέσκια
Χωρίς πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού, μόνο γεύσεις βαθιάς νοστιμιάς
Από τους σεφ του Delta στο ΚΠΙΣΝ, Γιώργο Παπαζαχαρία και Θάνο Φέσκο
Το εστιατόριο της οδού Ικτίνου, που το 2013 κατέβασε ρολά παύοντας να σερβίρει τις διάσημες πατάτες κομπλέ και το φημισμένο γεμιστό του μπιφτέκι, ξανάνοιξε!
Ένας μικρός παράδεισος στην καρδιά της πόλης
Θα βρείτε πολλά και νόστιμα, όπως τις ημίπαστες φρέσκες σαρδέλες στα ορεκτικά
Η ταράτσα του Olympias Rooftop είναι έτοιμη να σου προσφέρει μια καταπληκτική εμπειρία με θέα σε Ακρόπολη, Υμηττό και Λυκαβηττό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.