- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
Μπρούσκο: Η ταβέρνα της ελληνοτουρκικής φιλίας στο Διδυμότειχο
Έλληνες και Τούρκοι σμίγουν εδώ για να γλεντήσουν και για το καλό φαγητό
![Στάθης Χαρπαντίδης Στάθης Χαρπαντίδης](/images/120x120/3/jpg/files/2023-09-13/stathis-xarpantidis.jpg)
![«Μπρούσκο» «Μπρούσκο»](/images/1074x600/jpg/files/2023-11-24/403144297_3498179780448024_3535244867414642675_n.jpg)
Το «Μπρούσκο» είναι μια ταβέρνα-σημείο αναφοράς για τη διασκέδαση του Διδυμότειχου και της γύρω περιοχής
Σύμφωνα με τον «Καστροπολίτη» Μοκαϊτη Χρήστο το Διδυμότειχο υπήρξε μια πολυπολιτισμική πόλη, στην οποία άνθισε το εμπόριο, η οικονομία και η κοινωνική ζωή από διάφορες εθνότητες. Σύμφωνα με την απογραφή του 18ου αιώνα οι κάτοικοι της περιοχής ξεπερνούσαν τις 25.000 εκ των οποίων Τούρκοι, Έλληνες, Βούλγαροι, Εβραίοι και Αρμένιοι. Όλοι αυτοί ζούσαν μέσα στα όρια μιας αυτοκρατορίας, αυτή της οθωμανικής κι εκεί αναπτύσσονταν οικονομικά, μοιράζονταν την κοινωνική και θρησκευτική ζωή, με κοινά πανηγύρια και γιορτάσια και μάθαιναν να εκτιμούν ο ένας τον άλλο, ανεξάρτητα από πίστη και εθνότητα.
Σήμερα τηρώντας την παράδοση αιώνων οι Τούρκοι σμίγουν με τους Έλληνες κοντοχωριανούς τους σε μια διάσημη στην περιοχή ταβέρνα, το «Μπρούσκο» του Διδυμοτείχου κι εκεί ξεδιπλώνουν το κέφι και το γλέντι, συνδυασμένο με μουσική και χορό.
![«Μπρούσκο» «Μπρούσκο»](/images/w734/jpg/files/2023-11-24/18620589_1394498030657300_8920179515010753516_o.jpg)
Τα αιγαιοπελαγίτικα χρώματα της ψηλοτάβανης ταβέρνας σμίγουν με αγνές και τίμιες γεύσεις, ο Θανάσης Κάργκας και η Ελένη Τοκαμάνη, οι ιδιοκτήτες της, κατάφεραν να την αναδείξουν σε σημείο αναφοράς για τη διασκέδαση του Διδυμοτείχου και της γύρω περιοχής που απλώνεται και πέρα από τα σύνορα. Τα οποία σύνορα δεν εμποδίζουν να σταθμεύουν έξω από την ταβέρνα δυο ή και περισσότερα λεωφορεία που έρχονται από την Ανδριανούπολη, το Τσούρλου, το Λουλέ Μπουργκάς και την Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας Τούρκους πολίτες που έρχονται για να διασκεδάσουν, να απολαύσουν τους ελληνικούς μεζέδες, να πιούν το αγαπημένο τους ούζο Βαρβαγιάννη και να χορέψουν με τους Έλληνες φίλους τους. Η ορχήστρα απογειώνει το κέφι κάθε Σάββατο, ενώ το πιο λαμπρό μπουζούκι της περιοχής ο Νίκος Γραμματίδης, πρωταγωνιστεί και τρελαίνει τους ενθουσιασμένους θαμώνες, ανεξάρτητα εθνικότητας.
![«Μπρούσκο» «Μπρούσκο»](/images/w734/jpg/files/2023-11-24/23117004_1569384526501982_9079327297217091373_o.jpg)
Τα ζεϊμπέκικα, αλλά και οι καρσιλαμάδες, οι ρούμπες και κάθε είδος χορός, ανάλογα με το κέφι, παρασύρουν σ’ ένα ξέφρενο χορό Έλληνες και Τούρκους, που γίνονται ένα, πιάνονται χέρι με χέρι, χορεύουν και σιγοτραγουδούν μέχρι πρωίας, αδερφωμένοι, παραμερίζοντας τις τεχνητές εχθρότητες και τις διαφορές, σμίγοντας με το κέφι και τις δυνατές ριπές του αλκοόλ και διευρύνοντας τα όρια της ελληνοτουρκικής φιλίας στην πράξη. Το γλέντι δεν χωρίζει, αλλά ενώνει για πάντα, πιστεύουν οι περισσότεροι και δίνουν σύντομο ραντεβού για την επόμενη φορά.
![«Μπρούσκο» «Μπρούσκο»](/images/w734/jpg/files/2023-11-24/403728840_3498179297114739_4461272471607981564_n.jpg)
Η κουζίνα προσφέρει πιάτα της ελληνικής παράδοσης, χωρίς να λείπουν και οι τοπικές γεύσεις, ανάλογα πάντα με τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών. Τα ντόπια αρνίσια παϊδάκια θα σας ενθουσιάσουν -είναι απίστευτα νόστιμα και τρυφερά-, οι μπριζόλες ξεχωρίζουν με την ντελικάτη γεύση τους, αλλά και τα τροφαντά και σέρτικα κεφτεδάκια δεν πάνε πίσω, θα σας ξελογιάσουν. Το πιο ρουστίκ αλλαντικό του Έβρου είναι αναμφισβήτητα ο καβουρμάς, κι εδώ τον φτιάχνουν μερακλίδικα με χωριάτικα αυγά, κόκκινη, πράσινη πιπεριά και κρεμμύδι.
![«Μπρούσκο» «Μπρούσκο»](/images/w734/jpg/files/2023-11-24/403766636_3498181263781209_2290589030240859789_n.jpg)
Τα λουκάνικα Διδυμοτείχου κατέχουν εξέχουσα θέση στο τραπέζι, τα φτιάχνουν από χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας και προσθέτουν μόνο τα απαραίτητα μυρωδικά. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την αυθεντική «Μπάμπω» που αποτελεί το αγαπημένο εορταστικό φαγητό των Θρακιωτών την περίοδο των Χριστουγέννων, γεμίζουν το έντερο του χοίρου με κομμάτια κρέατος, ρύζι και μπαχαρικά και στη συνέχεια το ψήνουν στο φούρνο.
![«Μπρούσκο» «Μπρούσκο»](/images/w734/jpg/files/2023-11-24/403072069_3498183883780947_3653473595227366388_n.jpg)
Αν είστε τυχεροί ο σεφ θα σας φτιάξει νοστιμότατο πασιουρτί, χοιρινό κρέας μαγειρεμένο με το λίπος του και πράσα. Στην εποχή τους θα βρείτε υπέροχους κολοκυθοανθούς γεμιστούς με τυρί της περιοχής και θρακιώτικη λαχανιά με χοιρινό ένα γευστικό χειμωνιάτικο φαγάκι με θρεπτική αξία. Στους γείτονές μας αρέσει το μπαλίκ (ψάρι), το θεωρούν απαραίτητο συνοδευτικό για το ρακί τους, και το μενού του «Μπρούσκο» προσφέρει τίμιες επιλογές από την αγνή ελληνική ψαροφαγία: τσιπούρα, λαβράκι, κουτσομούρα και μπαρμπούνι. Συνοδεύουν τα ψάρια με μελιτζανοσαλάτα και λάχανο ξιδάτο ζυμωμένο με σκορδάκι από τη Νέα Βύσσα. Η κάβα διαθέτει τοπικά αποστάγματα αλλά και επιλεγμένες ετικέτες κρασιών του Μακεδονικού αμπελώνα. Το service θα σας περιποιηθεί επαγγελματικά και ευγενικά.
«Μπρούσκο», Γερμανού 12, Διδυμότειχο, 2553 023439, λειτουργεί κάθε μέρα εκτός Δευτέρας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Όλα τα φαγητά ένα ταξίδι στην ευλογημένη γη της Μεσσηνίας
Η τέλεια καλοκαιρινή επιλογή για φαγητό µετά τη θάλασσα
Γεύσεις που δεν θα βρεις εύκολα αλλού και που σίγουρα θα θυµάσαι για καιρό.
«Προτεραιότητα στην ποιότητα»
Κρητικό μεράκι και προϊόντα φερμένα κατευθείαν από το νησί
Γνωστό για τις υπέροχες λιχουδιές του, έχει καθιερωθεί ως ο απόλυτος all day προορισµός στην Ηλιούπολη
Aξεπέραστη, αυθεντική, καναδέζικου στιλ πίτσα
Η new age σουβλακερί που στεγάζεται σε γνωστή μονοκατοικία του Πειραιά, οφείλει την ύπαρξή της στο μεράκι μιας παρέας Πασαλιμανιωτών, με πρώτο και καλύτερο τον Μπάμπη που «τρέχει» καθημερινά το κατάστημα
Πάνω στη θάλασσα, με τέλειο φαγητό, έξυπνα κοκτέιλ και καλοκαιρινή, νησιώτικη ατμόσφαιρα
Το νέο εστιατόριο της Αντιπάρου ανοίγει με μία νόστιμη έκπληξη
Γύρος στα κάρβουνα και άλλες ζουμερές αμαρτίες από τα χέρια του Χριστόφορου Πέσκια
Χωρίς πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού, μόνο γεύσεις βαθιάς νοστιμιάς
Από τους σεφ του Delta στο ΚΠΙΣΝ, Γιώργο Παπαζαχαρία και Θάνο Φέσκο
Το εστιατόριο της οδού Ικτίνου, που το 2013 κατέβασε ρολά παύοντας να σερβίρει τις διάσημες πατάτες κομπλέ και το φημισμένο γεμιστό του μπιφτέκι, ξανάνοιξε!
Ένας μικρός παράδεισος στην καρδιά της πόλης
Θα βρείτε πολλά και νόστιμα, όπως τις ημίπαστες φρέσκες σαρδέλες στα ορεκτικά
Η ταράτσα του Olympias Rooftop είναι έτοιμη να σου προσφέρει μια καταπληκτική εμπειρία με θέα σε Ακρόπολη, Υμηττό και Λυκαβηττό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.