- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Στην Αλεπού του Ανδρέα Κλαυδιανού για comfort γκουρμέ
Οι γεύσεις του σεφ, η ατμόσφαιρα του εστιατορίου και οι τιμές είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που θα σε ενθουσιάσουν
Εστιατόριο Αλεπού: Δοκιμάσαμε την ελληνική, δημιουργική και value for money κουζίνα του Ανδρέα Κλαυδιανού στο εστιατόριό του στα Κωνσταντινουπολίτικα της Θεσσαλονίκης.
Συγκλονιστικά τέλειο, το comfort φαγητό της Αλεπούς (μπαίνω κατευθείαν στο θέμα!), θα το γευτείτε στα Κωνσταντινουπολίτικα της Πυλαίας. Μακριά από τα τρεντ και το χάιπ του κέντρου της Θεσσαλονίκης, τα πιάτα, οι γεύσεις και οι τεχνικές του Ανδρέα Κλαυδιανού, όπως και η ατμόσφαιρα του εστιατορίου με τους ζεστούς τόνους (μπαρ, σάλα, και ξυλόφουρνος κεντάνε), συν τις τιμές του, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που τον φετινό χειμώνα θα περνάμε και θα ξαναπερνάμε, όπως βγάλαμε το πόρισμα με την παρέα.
Για τους παροικούντες, βέβαια, στην γκουρμέ Θεσσαλονίκη, το σουξέ της Αλεπούς, που αυτές τις μέρες κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας, ήταν αναμενόμενο. Το όνομα του Κλαυδιανού είναι συνδεμένο με δυο ακόμα foody υπερθεάματα, γιατί πείτε μου εσείς πώς αλλιώς να χαρακτηρίσω τις εμπνεύσεις του στο Uma και το Pommes;
Ξεκινώ από το Uma: Η ιδέα του Ανδρέα και της συντρόφου του Σίσσυς Καρακολίδου (δεινή pastry chef) να μεταμορφώσουν τη σάλα της υπέροχης μονοκατοικίας τους στη Θέρμη σε μια πριβέ εμπειρία δείπνου για παρέες οκτώ ή δέκα θαμώνων, μετέτρεψε το Uma σε ένα από τα πιο περιζήτητα ντεγκουστασιόν χάπενιγκ υψηλής γαστρονομίας που μπορεί να γευθεί σήμερα κάποιος στην Θεσσαλονίκη. Από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, όπου εξαπλώθηκε η φήμη του, προστρέχουν εδώ για να βιώσουν την εμπειρία. Όμως, ταυτόχρονα με το Uma και τις συμβουλευτικές τους (ο Κλαυδιανός και η συμβία του χτίζουν και δομούν κάρτες και εκπαιδεύουν πληθώρα εστιατορίων και σεφ ανά την επικράτεια), υπάρχει και το αγαπημένο μου Pommes της Ισαύρων. Μαζί με τις Ντίνα και Γωγώ Τέρτση και τον Δημήτρη Μαμάη του αγαπημένου ψαροφαγικού Μαϊάμι, ο Ανδρέας προσφέρει εδώ ό,τι συναρπαστικότερο μπορείς να δοκιμάσεις σε πατάτα, μιας και στο Pommes έχουμε να κάνουμε με μια ντελικατέσεν στριτ φουντ – κάζουαλ πατατερί-εστιατόριo που στέλνει τη γευσιγνωσία του γεώμηλου στον έβδομο ουρανό.
Φλασμπάκ: γνωρίζω τον Κλαυδιανό από τα πρώτα του βήματα, στην κουζίνα του αγαπημένου Πανελλήνιον. Πριν γίνει μόδα και τάση η ελληνική κουζίνα που τιμά τοπικά προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, τα πάντα στο Πανελλήνιο είχαν ονομασία προέλευσης από σπάνιες γαίες και υπογραφές μερακλήδων μικρών παραγωγών. Λίγο μετά το Πανελλήνιο, ο Κλαυδιανός σαπορτάρει την κουζίνα του Local επίσης με πιάτα ουσίας και μια τεχνική που σεμνά, χωρίς εξτραβαγκάντζες και φανφάρες, απογειώνει (και τίποτα άλλο) την πρώτη ύλη.
Το περιεχόμενο, αυτό ανέκαθεν μετρούσε στην κουζίνα και τη ζογκλερική μαγειρική του Ανδρέα, και ορίστε μετά το σύντομο εισαγωγικό με (μερικές μόνο) από τις περγαμηνές του, να δοκιμάζω την τωρινή του κουζίνα, στην Αλεπού-μεζεδοπωλείο. Μια καροτοκαυτερή με τριμμένη φέτα, ψητό σκόρδο, καρότο και πιπεριά, συν αφράτοι αλμυροί λουκουμάδες φέτας με μαρμελάδα εποχής από φρούτα του δάσους και βίσσυνο (εξαιτίας του σκάει κάτι το μεγαλειώδες στον ουρανίσκο) είναι τα πρώτα μεζεκλίκια μας που ατακάρονται ευφρόσυνα από ένα μπουκάλι ερυθρής Άλτας, από τη Νάουσα του Θυμιόπουλου.
Και έπειτα παρελαύνει μια Κλαυδιανή πανδαισία, αφού ενώπιον ενός κα-τα-πληκ-τι-κού μαντί στη γεύση αλλά πελμένι στο σχήμα με τον χοιρινό κιμά, την πικάντικη σάλτσα ντομάτα και το γιαούρτι να παράγουν τέλειες ισορροπίες, πιάνω τον εαυτό μου να μονολογεί: α) Ελλάδα - Αρμενία συμμαχία και β) παίζει αυτό να είναι το ωραιότερο πελμένι-μαντί που μπορείς να δοκιμάσεις στη Θεσσαλονίκη.
Η χειμωνιάτικη σαλάτα (καλό χειμώνα, γκουρμεκλήδες αναγνώστες μου) με αχνιστά λαχανικά, ζεστό απάκι, κρύα σάλτσα μουστάρδας, κρέμα ψητής κολοκύθας και τραγανά φουντούκια με δημητριακά, αγκαζέ με μανιτάρια στο τηγάνι, με τσιπς πατάτας, αυγό ποσέ, ξηρό καβουρμά Κρήτης και λάδι τρούφας, δικαιολογούν απολύτως αυτό που ήθελε από την αρχή να κάνει ο Κλαυδιανός στην Αλεπού του: να στήσει δηλαδή ένα μεζεδοπωλείο που μοιράζει πιάτα στη μέση, καλή ώρα όπως το κοκορέτσι με μπούτι κοτόπουλο, ψιλοκομμένα λαχανικά και κρέμα γιαούρτι.
Στα κυρίως (τι θεσπέσιο πράγμα είναι αυτός ο ξυλόφουρνος, ναι, ήρθε και αυτουνού η ώρα επιτέλους) τα μοσχαρίσια μάγουλα με λαχανικά που συνοδεύονται από τραχανά και η μοσχαρίσια ουρά με κουσκούς και κρέμα αρσενικό Νάξου, είναι λουκουμάκια και μόνο ως τελειοψημένα λουκουμάκια μπορούν να χαρακτηριστούν. Στο ξυλόφουρνο επίσης σιγομαγειρεμένη για ώρες η παντσέτα με πουρέ πατάτες… τρα-γου-δάει!
Στο γλυκό σβήσιμο, ο σεφ μας τρατάρει ένα νόστιμο και απολαυστικά σουάβε προφιτερόλ. Πόσο ευγενικά κυλά στον αφρό της γλώσσας χωρίς να στουμπώνει η κρεμ πατισερί και η σοκολάτα που περιχύνουν τα καραμελωμένα σουδάκια)! Μαζί φτάνουν ένας αυθεντικός πολίτικος χαλβάς και ένα αποδομημένο και κρατσανιστό μπισκοτολούκουμο με απίστευτης γοητείας κρέμες και τριάνταφυλλα να σκορπούν τελειότητα και... φινίτο!
Αλεπού, Pommes, Uma, συγχαρητήρια, Ανδρέα Κλαυδιανέ, αλλά με όλο το θάρρος και την αγάπη θέλω να ρωτήσω δυο πράγματα: α) Πότε ξεκουράζεσαι; Και β) ετοιμάζεις κάτι καινούργιο για να «τεταρτώσει» το καλό;
Αλεπού: 17ης Νοεμβρίου 26, Τ: 2310909900
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσοχή τι διαβάζετε για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και πού σας στέλνουν για… τίμιο φαγάκι
Καλό φαγητό, μπάρα με ωραία κοκτέιλ και τέλειες μουσικές
20 χρόνια στην Ομήρου, θα βρεις πολλά περισσότερα από καλό και νόστιμο φαγητό
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μεγαλύτερου πάρτι των Ιλισίων
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Και μας επιστρέφει στην κλασική Αθήνα που είχαμε ξεχάσει
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.