- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
High School Pizza Bar: Italiano vero με φόντο τον Όλυμπο
Ένα ποπ εστιατόριο με φίνα ιταλική κουζίνα στη Θεσσαλονίκη
High School Pizza Bar: Δοκιμάσαμε την ιταλική κουζίνα, τα κρασιά και τα κοκτέιλ του εστιατορίου της Θεσσαλονίκης.
Δεν χρειάζεται να πάρεις πλοίο από τη Θεσσαλονίκη για να μπαρκάρεις προς Νάπολη ή Σικελία. Αφενός, γιατί δεν υπάρχει τέτοια γραμμή, και αφετέρου, επειδή το ιταλικό φαγητό του High School Pizza bar είναι ένας μακράν πιο σύντομος γευστικός δρόμος για τον Νότο. Και νά ’μαστε δυο αγόρια και δυο κορίτσια καταμεσής ενός συγκλονιστικού πορτοκαλί ηλιοβασιλέματος στη Νέα Παραλία, να δοκιμάζουμε gusto πιάτα και σπάνιες σαπόρες (σ.σ. sapore είναι η γεύση στα ιταλικά) με τον Βαγγέλη Μαρκουλάκη και τον Αλέξανδρο Καλογερόπουλο, ψυχές του ποπ ιταλικού εστιατορίου της Θεσσαλονίκης, να μας ξεναγούν στα ενδότερα ενός juicy καταλόγου, όπου όλα μυρίζουν ελαιόλαδο και σάλτσα ντομάτας.
Λογικό και αναμενόμενο, αφού το ιταλικό φαγητό εδώ είναι μια σπονδή στη Μεσόγειο, και ορίστε ένα καρπάτσιο μαριναρισμένου τόνου sashimi με εσπεριδοειδή, δυόσμο, φρέσκο και ξερό κρεμμυδάκι. Μαζί με μια αυθεντική σιτσιλιάνικη Panzanela (η δική τους χωριάτικη) με ντοματίνια, αγγούρι, κόκκκινη πιπεριά, μαϊντανό, πράσινες ελιές, κόκκινο κρεμμύδι, κάπαρη, βασιλικό, κρουτόν, φέτα και βινεγκρέτ μουστάρδας, ξεκινά μια γευσιγνωσία που την συνοδεύει ένας μπουκάλι κρασί Λευκός Ελέφαντας. Αργότερα, καθώς καταφθάνουν τα μπρουσκετάκια crostini με τρεις γεύσεις (μοτσαρέλα με πέστο βασιλικού, καπνιστός σολομός με φιλαδέλφεια και lime, προσούτο, μείγμα τυριών και ρόκα), το κρασί μας γυρίζει σε ηδονικό ροζέ του Hilandar. Όλα μούρλια, ζουμερά και φίνα, ειδικά μάλιστα όταν μαζί με τα μπρουσκετάκια καταφθάνει και ένα πιάτο gnocci con tartufo με λευκά μανιτάρια, νιόκι πατάτας, φρέσκο ζωμό λαχανικών, παρμεζάνα και πάστα μαύρης τρούφας βουτυρωμένο υπέρτατα.
Όταν σκάνε οι φουρνιστές πίτσες η Ιταλία χτυπάει κόκκινο! Λοιπόν, η Bufala di melangane με μοτσαρέλα, σάλτσα ντομάτας, κόκκινη, πράσινη και κίτρινη πιπεριά, μανιτάρια και κρεμμύδι και η Zuccine e pancetta με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, παντσέτα, κολοκύθι, άνηθο, φρέσκο κρεμμύδι, σκορδόλαδο, είναι τραγανές, και ζουμερές, και κορυφαίες!
Και να τι εννοώ: τρώω εδώ από την πρώτη μέρα που άνοιξε στη Θεσσαλονίκη πριν από εννιά - δέκα χρόνια. Και έτρωγα το ίδιο πριγκιπικά με τον Γατόπαρδο και στο School Pizza bar της Αθήνας, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, όπου κατοικοεδρεύει η ίδια μπράντα με τις ίδιες ποιότητες και παρόμοιες σπονδές. Οπότε κατέχω την αλήθεια τους, το ιταλικό εδώ είναι μια αποπλάνηση και η spicy πάστα με καλαμάρι, μιξ τυριών, σάλτσα ντομάτας, έξτρα τσίλι πιπεριά, πικάντικη spianata, stringetta, τα σπάει. Το αυτό και για τα λινγκουίνι carne con melanzane με κρέμα μελιτζάνας, μοσχάρι angus, ντοματίνια και μανιτάρι, πιάτο δόξα και τιμή στην κουζίνα της Εμίλια Ρομάνα. Μαζί με τις φαρφάλες καπνιστού σολομού με κρέμα μουστάρδας, άρωμα βότκας και φρέσκα μυρωδικά, το αλ ντέντε τους είναι μούρλια.
Αλλαγή πίστας: από το κρασί, ο Βαγγέλης και ο Αλέξανδρος προτείνουν να το γυρίσουμε στα κοκτέιλ. Δεν αρνούμαστε, κάτι περισσότερο θα ξέρουν, κι έτσι όλα τα παραπάνω πιάτα και το τσιμπολόγημά τους μπαίνει στη διαδικασία ενός πολύ ενδιαφέροντος pairing, αφού πιάνω τον εαυτό μου έκθαμβο από τους συνδυασμούς. Αποστηθίζω τι πάει με τι, εφόσον το παλαιωμένο μαγικό Negroni κολλάει ιδανικά με κόκκινες σάλτσες, πίτσες και κρέατα, το Fairy Tale με Grey Goose αχλάδι, λάιμ, σιρόπι βασιλικού και ρούμι Plantation, ατακάρει τέλεια καρμπονάρα, ελαφριές σάλτσες, και λευκά κρέατα, το τζιν με πουρέ καρπούζι, lime, kiwi, και Campari απογειώνει ψαρικά και σολoμό, ενώ το Black Orange με μαύρο ρούμι Diplomatico, σιρόπι σύκο, τζίντζερ και πορτοκάλι, κολλάει μυστήρια ωραία με πορτσίνι, τρούφες και κόκκινο κρέας, καλή ώρα σαν το rib eye με πατάτες baby και φρέσκα λαχανικά που καταφθάνει.
Τα παιδιά επιμένουν και για την Τόμαχοκ 750 γραμμαρίων με μουστάρδα τρούφας, σοτέ λαχανικά, ψητές πατάτες baby, την οποία όμως σας συμβουλεύω, αν τυχόν την παραγγείλετε, να έχετε στο μυαλό σας πως δεν παλεύεται από ένα μόνο πιρούνι.
Στο φινισάζ αυτού του δείπνου έρχονται τα γλυκά οπότε διαλέξτε: Το Crispy lemon pie με τραγανά μπισκότα brioche, ένα στεφάνι από κρέμα να το περικυκλώνει συν μυρωδάτο λεμόνι, το Frozen banoffee με κρέμα καραμέλα, τραγανό μπισκότο, μους μπανάνας, παγωτό βανίλια, κροκάν φουντουκιού και τριμμένη μαύρη σοκολάτα και το Pistachio tiramisu με γνήσια κρέμα τιραμισού και φρέσκια πραλίνα από φιστίκι Αιγίνης, αγγίζουν την ποίηση.
Αυτό ήταν το ραπόρτο μου από τo High School Pizza, ένα εστιατόριο φιλόξενο, πολύχρωμο και μόλτο ντελισιόζο, ποπ στην εικόνα και τέρμα ιταλικό στην ψυχή. Provalo, που θα πει δοκίμασέ το!
High School Pizza Bar, Λεωφόρος Νίκης 9, 2310286161
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Πάντα με τα καλύτερης ποιότητας υλικά και πάντα με σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση της γειτονικής μας χώρας
H παραδοσιακή ιταλική κουζίνα συναντά τη δημιουργική προσέγγιση
Σε περιμένει ζεστό και φιλόξενο από το πρωί μέχρι το βράδυ
Εδώ θα δοκιμάσεις πιάτα με φρέσκες πρώτες ύλες που αναδεικνύουν την ελληνική γεύση με μοντέρνο τρόπο
Από τα πιο αγαπημένα στέκια στου Ψυρρή
Μοντέρνο κι εξωτικό φέρνει μία απροσδόκητη εμπειρία εξόδου στην πόλη
Ειδικά για pre και after theatre έξοδο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.