- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Το Ριφιφί βρίσκεται από το 2006 στην οδό Μπενάκη. Σερβίρει δημιουργικές ελληνικές γεύσεις ενώ συχνά φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκθέσεις και happenings –ακόμη και τους τοίχους του έχει επιμεληθεί η ζωγράφος Άννα Νούρη.
Φέτος, αρχηγός στην κουζίνα είναι ο σεφ και καθηγητής της Le Monde Στέλιος Αποστόλου, ο οποίος μαγειρεύει σε κενό αέρος. Πρόκειται για μια βασική καινοτομία στο χώρο της γαστρονομίας, όπου το κάθε πιάτο μαγειρεύεται σε κενό αέρος για 16-24 ώρες, έτσι ώστε να διατηρούνται τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες και να αποφεύγονται η οξείδωση των τροφών, αλλά και κάθε είδους μικρόβιο που αναπτύσσεται σε κοινές συνθήκες συντήρησης.
Ο κατάλογος… δεν έχει τελειωμό. Για αρχή σερβίρεται ζυμωτό ψωμί μαζί με τυριά ναξιώτικης καταγωγής (πικάντικο αρσενικό και κρασοτύρι), και μυτιληνιά φέτα που έρχεται σε μορφή μπάρας (!) με μούσλι, ψημένη στο φούρνο μαζί με χειροποίητη μαρμελάδα ντομάτα με δυόσμο. Ωραία συνέχεια οι σαλάτες (που μάλιστα βγαίνουν σε δύο μεγέθη), όπως η σαλάτα «Ριφιφί» (με κρίθινα παξιμάδια, ρόκα, κρητική ξινομυζήθρα και λιαστή ντομάτα- €3,70 η μικρή και €7,20 η μεγάλη), ή εκείνη που την αποκαλούν «Σταμναγκάθι» (με μανιάτικο σύγκλινο και κατίκι Δομοκού- €4,40 η μικρή και 8,20 η μεγάλη).
Τα ορεκτικά και τα κυρίως έχουν μεγάλη γκάμα και σε δυσκολεύουν στο να αποφασίσεις. Ενδεικτικά: τηγανιά σιγομαγειρεμένη σε κενό αέρος για 24 ώρες με μαυροδάφνη, μπαλσάμικο, φύλλα ρόκας, κρουτόν και γραβιέρα Αμφιλοχίας (€8,40), μανιταρομπιφτέκια με πουρέ από φακές (€4,80), σκεπαστή κυπριακή πίτα με κιμά, πράσο και γραβιέρα (€6,40), παπαρδέλες με κιμά μανιταριών, καρύδι και λάδι μαύρης τρούφας (€8,50), ραβιόλες γεμιστές με μοσχαρίσιο κιμά και λιαστή ντομάτα (€8,80), αρνάκι με σταμναγκάθι σε λεμονάτη σάλτσα (€11,80), στιφάδο από μοσχαρίσια μάγουλα με αποξηραμένα δαμάσκηνα σε πήλινο σκεπασμένο με σφολιάτα (€10,20).
Αν έχετε κρατήσει χώρο, η μους από φρέσκο ανθότυρο με γλυκό του κουταλιού (€4,50) και το ποσαρισμένο αχλάδι (ή μήλο) σε σιρόπι από κρόκο Κοζάνης και παγωτό βανίλια (€5,40), θα σας γλυκάνουν με το παραπάνω.
Μια ιδέα που βρίσκουμε εξίσου γαργαλιστική και ενδιαφέρουσα είναι ο «Κόκορας» -που δεν τρώγεται με τίποτα. Μια παράσταση ορμώμενη από την έμφυτη διάθεση για «κουτσομπολιό» που έχουμε όλοι μέσα μας- ακόμη και αν αρνούμαστε την παραδοχή της. Σκηνοθετούν ο Τάσος Γερακίνης και η Κατερίνα Παπαναστασάτου, ενσαρκώνουν ο Νικόλας Κασάπης και η Ελένη Δαφνή.
Η παράσταση δείχνει την κρυφή ζωή που γίνεται θεατή μέσα από μια κλειδαρότρυπα. Ένας άντρας (ο Αργύρης) λίγο μετά τα 40 και η γυναίκα του (η Πόπη) αποφασίζουν να βγουν για φαγητό. Κάθονται στο διπλανό σας τραπέζι και συζητούν για την κοινή τους ζωή. Διαφωνίες, χιουμοριστικές συγκρούσεις και η αιώνια μάχη μεταξύ των δύο φίλων επικρατούν για τα επόμενα 30 λεπτά. Όχι μόνο επιτρέπεται αλλά…επιβάλλεται να είστε όλο αυτιά. Οι παραστάσεις γίνονται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 22.00 και έχουν ελεύθερη είσοδο. Εσείς πληρώνετε μόνο το γεύμα σας.
Τώρα που το σκέφτομαι το είδος της παράστασης δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερο ταίρι με το όνομα του μαγαζιού…«Ριφιφί: μέθοδος διάρρηξης κατά την οποία οι κλέφτες μπαίνουν πρώτα σε παρακείμενο χώρο, ανοίγουν μια τρύπα στη μεσοτοιχία και από εκεί μπαίνουν στο χώρο που αποτελεί το στόχο τους».
Εμμανουήλ Μπενάκη 69Α &Βαλτετσίου, Εξάρχεια, 210 3300237
ΔΕΙΤΕ ΤΗ GALLERY
INFO
Μοντέρνα ταβέρνα, με ωραία ατμόσφαιρα σε έναν πολύχρωμο και παιχνιδιάρικο χώρο με παραδοσιακές συνταγές απ’ όλη την Eλλάδα αλλά και με πιο σύγχρονες πινελιές. Η ποιότητα των υλικών πρώτο μέλημα και σεφ ο καθηγητής της Le Monde, Στέλιος Αποστόλου. Κάθε μέρα ανοιχτά από το μεσημέρι.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.