- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ωραίο το Pharaoh, αλλά σαν τα Δέκα Τραπέζια της Θεσσαλονίκης η Αθήνα δεν έχει!
Γεύσεις παραδοσιακής ελληνικής γαστρονομικής αθωότητας, εμπλουτισμένες με καλές νεωτερικότητες
Εστιατόριο Δέκα Τραπέζια: Δοκιμάσαμε την κουζίνα του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη στη Θεσσαλονίκη.
Φιλοσοφία μεζεδάδικου, κουλτούρα εστιατορίου, σωστή ροή, προσεγμένο σέρβις, μαγειρική λεπτότητα που βασίζεται στη γνώση και την άριστη τεχνική και να ’μαστε στα «δέκα τραπέζια» του Μανώλη Παπουτσάκη, που το Θεσσαλονίκη - Αθήνα - Κρήτη και όπου αλλού τον θέλει να παρίσταται το μαγειρικό του call of duty τον χρίζει τον πιο αεικίνητο «ντόπιο» σεφ. Βάζω εισαγωγικά στο ντόπιος, γιατί ο Παπουτσάκης από τον Κίσσαμο, που όμως στη Θεσσαλονίκη έφτιαξε στιλ, φήμη, τεχνική και καλλιτεχνική δεινότητα και χαρακτήρα, θεωρείται για τη γαστρονομική σκηνή του Βορρά δικό της κοπέλι, κι ας συχνάζει τώρα τελευταία αντί για το Ναυαρίνο περισσότερο στα Εξάρχεια.
Από τις πρώτες μέρες που τα νέα για έναν φοβερό μάγειρα στο κρητικό γαστροκαφενείο Μυρσίνη, στις παρυφές της Εθνικής Αμύνης, ανάγκασαν ακόμα και τους πιο κομ ιλ φο μπαγιάτηδες να προστρέξουν για να δοκιμάσουν τα κουζουλά του, μέχρι τις πολυβραβευμένες του δόξες στο Χαρούπι, που πάντα, απέναντι από την Κεντρική Πύλη του Λιμανιού, θα αποτελεί το πιο γρήγορο μπάρκο για να πιάσεις και να γευθείς (μαγική!) κουζίνα Κρήτης (αλλιώς!), ο Παπουτσάκης συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: παιχνιδιάρικα αλλά και ουσιαστικά ταυτόχρονα τραπεζώματα, με αρχετυπικά στοργικές μνήμες που ανακαλούν χρόνια παραδοσιακής ελληνικής γαστρονομικής αθωότητας, εμπλουτισμένη με στοχευμένα καλές νεωτερικότητες.
Τα φασολάκια σχάρας με νεκταρίνι, λαδολέμονο, καρύδι, τυρομάλαμα και γαρίδες, η οφτή μελιτζάνα με κάρυ, κύμινο, χούμους, καρύδι και κρέμες πιπεριάς και μαϊντανού και η μαύρη φακή με ντοματίνι, αγγούρι, αβοκάντο, κρεμμύδι και φυστίκι Αιγίνης, που δοκιμάσαμε, αποτελούν τρανό ορισμό εστιατορίου που, χωρίς κανέναν περιορισμό Μακεδονικής ή Κρητικής εντοπιότητας, κροσσάρει άφοβα ανά τα γούστα του έθνους.
Με την καλή μου διαλέξαμε, επίσης, κεφτεδάκια αρνίσια με ρεβιθόκρεμα, πιπεριά Φλωρίνης και καυτερή πάπρικα, συν άλλα δυο από τα θεωρούμενα κλασικά πλέον πιάτα των «δέκα τραπεζιών»: τα τσιγαριαστά χόρτα με το ξυδάτο λουκάνικο και το αυγό μάτι και οι τηγανητές πατάτες με στάκα, αυγοτάραχο, σύκο, λεμόνι και σχοινόπρασο είναι αξίες για τη Θεσσαλονίκη.
Το απέναντι ζευγάρι αγαπημένων φίλων τίμησε τα ψαρικά πιάτα ημέρας κι, αν κρίνω από την πρώτη αντίδραση στο μάτι, όταν κατέφθασαν, και το δούλεμα των πιρουνιών, όταν πήρε μπρος η βρώση, τα σαφρίδια με τις μπάμιες στον φούρνο και η αχνιστή κατσαρολάτη ρίνα με μανιτάρια μάγεψαν.
Εντυπωσιακή λίστα από κρασιά και αποστάγματα —οι τέσσερίς μας μοιραστήκαμε μια δροσερότατη μαλαγουζιά Λιτοχώρου, Navitas- Mountcloud 2022 (Grenache Rouge). Και η ανταπόκριση από τα πολυμνημένα (και με τα δέκα δίκια τους) «δέκα τραπέζια», μια νύχτα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ολοκληρώνεται όπως άρχισε: Ωραίο το Pharaoh, αλλά σαν τα Δέκα Τραπέζια της Θεσσαλονίκης η Αθήνα δεν έχει!
Δέκα Τραπέζια, Στρατηγού Καλλάρη 4, 2310251010
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.