Στο Ramon στο Παγκράτι ταιριάζουν κρασιά και μεζέδες με τόπους και τις μουσικές τους
Το στέκι λέγεται«Ramon» με υποσημείωση «off trail Athens» και ίσως είναι ό,τι πιο Παγκράτι έχει να προτείνει το Παγκράτι


Στο Ramon στο Παγκράτι για μεζέδες, τα τοπικά κρασιά και παραδοσιακή μουσική
Έχω έρθει στο μαγαζί (που έχει τον υπότιτλο «This is not a show – Music & Food Pairings») σε κάποιο live πριν τον κορονοιό, και ήταν καλό, τόσο το live όσο και το μαγαζί. Αυτό που λανσάρει φέτος, το πάντρεμα κρασιού, μεζέ και μουσικής από διάφορα μέρη της Ελλάδας, το βρίσκω καταπληκτική ιδέα – υπάρχει μενού Ιόνιων Νησιών, Πελοποννήσου, Κρητικό, Ηπειρωτικό και Θρακιώτικο, Κυκλαδίτικο και Δωδεκανήσου, όπως και Βόρειου Αιγαίου. «Νιώσε τον ρυθμό, μύρισε, απόλαυσε και δοκίμασε μια διαφορετική Ελλάδα. Τη δική σου», γράφει (στα Αγγλικά) η πετυχημένη, και σύντομη μπροσούρα του μαγαζιού.

Κάθε τόπος τον οποίο διαλέγει να πιει και να τσιμπήσει ο πελάτης, έχει τους χαρακτηριστικούς μεζέδες, τα τοπικά κρασιά και την παραδοσιακή μουσική του. Η οποία είναι ζωντανή, μια και το «Ramon» έχει παράδοση, ξέρει από συγκροτήματα και την ψάχνει τη μουσική του. Η ιδέα είναι σούπερ, και η εκτέλεση, μου λένε, ακόμα σουπερ-ότερη. Γράφω «μου λένε» επειδή όταν το «Ramon» δειγμάτισε κατά κάποιον τρόπο το νέο του πρόγραμμα στους δημοσιογράφους, είχα μια οικογενειακή υποχρέωση και δεν μπόρεσα να πάω, ο γκαντέμης. Πήγα δυο μέρες μετά, ένα χλιαρό μεσημέρι που το μαγαζί ήτανε ήσυχο, ένα κλασσικό, κόζι παγκρατιώτικο στέκι με τραπεζάκια έξω, σκοτεινό στο εσωτερικό, σα να περιμένει ένα φιλικό γκρουπάκι να έρθει να παίξει τα δικά του.

Δε ξέρω πώς συμβαίνει αυτό τελευταία, όλο πέφτω έξω στον, ας πούμε, προγραμματισμό μου και φτάνω με καθυστέρηση σε μέρη τα οποία κανονικά πολύ θα ήθελα να τα ξεσκονίσω, να δοκιμάσω, να σχολιάσω με γνώση κλπ κλπ… Οπότε, τώρα σχολιάζω χωρίς γνώση μεν, με καλή διάθεση δε. Και με το περίπου-μενού, περίπου-σχεδιάγραμμα του κάθε αφιερώματος μπροστά μου: η Πελοπόννησος, π.χ., συνοδεύεται από αυγά καγιανά, τα Ιόνια νησιά με ριγανάτα, οι Κυκλάδες με αντσούγιες μαριναρισμένες σε τσάτνει ντομάτας. Σερβίρονται Θρακιώτικος μουσακάς, σεβίτσε τσιπούρας κι ένα σωρό νόστιμα πιάτα, με την υπογραφή του σεφ Παναγιώτη Βασιλάτου. Τον τσέκαρα, έχει διθυραμβικές κριτικές, υπόσχομαι να πάω να φάω κιόλας μια από αυτές τις μέρες γιατί φαίνεται καλό παιδί με ταλέντο στην κουζίνα.

Το όλο πρόγραμμα (μεσημεριανό, από 13.30 και για μιάμιση ώρα) σκέφτηκε και οργάνωσε η «ψυχή» του «Ramon», η Μελίνα Χαριτάτου, που διαλέγει επίσης τα κρασιά, μια και είναι ο τομέας της, ώστε να ταιριάζουν τέλεια με τις γεύσεις, με τον κάθε τόπο και τη μουσική.
Μα είναι υπέροχα διάφορα πράγματα που χάνω στο τσακ, τουλάχιστον εσείς φροντίστε να κλείσετε και να πάτε τη σωστή μέρα και ώρα, όχι σαν μερικές-μερικές…

«Ramon off-trail Athens, Music & Food Pairings», Σπύρου Μερκούρη 22Α, Παγκράτι, 2155556440
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Καραγκούνικη κουζίνα αναβιώνει στην Καρδιτσομαγούλα, λίγο έξω από την Καρδίτσα
Γίνεται να περάσει κοντά ένας αιώνας και να μην αλλάξει τίποτα -ή περίπου- σε ένα στέκι;
Μαγικός και ο κήπος όταν ο καιρός φτιάχνει
Εδώ θα έρθεις για τα burgers, αλλά θα μείνεις για τα vibes
Τα πιάτα του όλα φανερώνουν καλό, γυναικείο χέρι
Το πρωί καφές, αργότερα ντολμάδες και αφράτα μπιφτεκάκια
Μεσογειακή κουζίνα, πολύχρωμο ντεκόρ, ωραία πιάτα
Εδώ η ελληνική γαστρονομία αποκτά νέο πρόσωπο, γεμάτο γεύση και φρεσκάδα
Απολαυστικά πιάτα της πολίτικης κουζίνας φτιαγμένα με τα πιο αγνά υλικά
Ένας ζεστός, φιλόξενος χώρος όπου η κρητική φιλοξενία και η αγάπη για το καλό φαγητό πρωταγωνιστούν
Μια γνήσια ιταλική εμπειρία στο Χαλάνδρι
Ωραίες ετικέτες και νόστιμη κουζίνα σε μια ωραία αυλή του Χαλανδρίου
Αγαπημένο στέκι στο Χαλάνδρι για κάθε στιγμή της ημέρας
Φοβερή πίτσα με ζυμάρι που ωριμάζει για 36 ώρες
Από τον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus έχεις την καλύτερη θέα της Αθήνας
Το κουτούκι που τόσο αγάπησαν οι Παναθηναϊκοί ζει και βασιλεύει
Τα μπακαλιαράκια του Αρίστου: το πιο διάσημο σποτ για μπακαλιάρο στη Θεσσαλονίκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.