- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Στο Ramon στο Παγκράτι ταιριάζουν κρασιά και μεζέδες με τόπους και τις μουσικές τους
Το στέκι λέγεται«Ramon» με υποσημείωση «off trail Athens» και ίσως είναι ό,τι πιο Παγκράτι έχει να προτείνει το Παγκράτι
Στο Ramon στο Παγκράτι για μεζέδες, τα τοπικά κρασιά και παραδοσιακή μουσική
Έχω έρθει στο μαγαζί (που έχει τον υπότιτλο «This is not a show – Music & Food Pairings») σε κάποιο live πριν τον κορονοιό, και ήταν καλό, τόσο το live όσο και το μαγαζί. Αυτό που λανσάρει φέτος, το πάντρεμα κρασιού, μεζέ και μουσικής από διάφορα μέρη της Ελλάδας, το βρίσκω καταπληκτική ιδέα – υπάρχει μενού Ιόνιων Νησιών, Πελοποννήσου, Κρητικό, Ηπειρωτικό και Θρακιώτικο, Κυκλαδίτικο και Δωδεκανήσου, όπως και Βόρειου Αιγαίου. «Νιώσε τον ρυθμό, μύρισε, απόλαυσε και δοκίμασε μια διαφορετική Ελλάδα. Τη δική σου», γράφει (στα Αγγλικά) η πετυχημένη, και σύντομη μπροσούρα του μαγαζιού.
Κάθε τόπος τον οποίο διαλέγει να πιει και να τσιμπήσει ο πελάτης, έχει τους χαρακτηριστικούς μεζέδες, τα τοπικά κρασιά και την παραδοσιακή μουσική του. Η οποία είναι ζωντανή, μια και το «Ramon» έχει παράδοση, ξέρει από συγκροτήματα και την ψάχνει τη μουσική του. Η ιδέα είναι σούπερ, και η εκτέλεση, μου λένε, ακόμα σουπερ-ότερη. Γράφω «μου λένε» επειδή όταν το «Ramon» δειγμάτισε κατά κάποιον τρόπο το νέο του πρόγραμμα στους δημοσιογράφους, είχα μια οικογενειακή υποχρέωση και δεν μπόρεσα να πάω, ο γκαντέμης. Πήγα δυο μέρες μετά, ένα χλιαρό μεσημέρι που το μαγαζί ήτανε ήσυχο, ένα κλασσικό, κόζι παγκρατιώτικο στέκι με τραπεζάκια έξω, σκοτεινό στο εσωτερικό, σα να περιμένει ένα φιλικό γκρουπάκι να έρθει να παίξει τα δικά του.
Δε ξέρω πώς συμβαίνει αυτό τελευταία, όλο πέφτω έξω στον, ας πούμε, προγραμματισμό μου και φτάνω με καθυστέρηση σε μέρη τα οποία κανονικά πολύ θα ήθελα να τα ξεσκονίσω, να δοκιμάσω, να σχολιάσω με γνώση κλπ κλπ… Οπότε, τώρα σχολιάζω χωρίς γνώση μεν, με καλή διάθεση δε. Και με το περίπου-μενού, περίπου-σχεδιάγραμμα του κάθε αφιερώματος μπροστά μου: η Πελοπόννησος, π.χ., συνοδεύεται από αυγά καγιανά, τα Ιόνια νησιά με ριγανάτα, οι Κυκλάδες με αντσούγιες μαριναρισμένες σε τσάτνει ντομάτας. Σερβίρονται Θρακιώτικος μουσακάς, σεβίτσε τσιπούρας κι ένα σωρό νόστιμα πιάτα, με την υπογραφή του σεφ Παναγιώτη Βασιλάτου. Τον τσέκαρα, έχει διθυραμβικές κριτικές, υπόσχομαι να πάω να φάω κιόλας μια από αυτές τις μέρες γιατί φαίνεται καλό παιδί με ταλέντο στην κουζίνα.
Το όλο πρόγραμμα (μεσημεριανό, από 13.30 και για μιάμιση ώρα) σκέφτηκε και οργάνωσε η «ψυχή» του «Ramon», η Μελίνα Χαριτάτου, που διαλέγει επίσης τα κρασιά, μια και είναι ο τομέας της, ώστε να ταιριάζουν τέλεια με τις γεύσεις, με τον κάθε τόπο και τη μουσική.
Μα είναι υπέροχα διάφορα πράγματα που χάνω στο τσακ, τουλάχιστον εσείς φροντίστε να κλείσετε και να πάτε τη σωστή μέρα και ώρα, όχι σαν μερικές-μερικές…
«Ramon off-trail Athens, Music & Food Pairings», Σπύρου Μερκούρη 22Α, Παγκράτι, 2155556440
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.