Pommes: Στο εστιατόριο της Θεσσαλονίκης φάγαμε τις πιο γκουρμέ τηγανιτές πατάτες της ζωής μας
Στον πεζόδρομο της Ισαύρων, ξεροψήνονται πατάτες σε απίστευτες παραλλαγές
Pommes: Ένα εστιατόριο της Θεσσαλονίκης που σερβίρει γκουρμέ πιάτα με βάση την τηγανιτή πατάτα.
Στην οδό Ισαύρων, πεζοδρομάκι μικρό, σφήνα μεταξύ Δημητρίου Γούναρη και Βύρωνος, εδώ άνοιξε το Pommes. To σημείο είναι πολύ φορτισμένα ιστορικά: σ’ αυτόν τον πεζόδρομο στεγαζόταν παλαιότερα το ιστορικό βιβλιοπωλείο - καφέ του Λοξία, λίγο παραδίπλα βρίσκονταν τα γραφεία του πρώτου θεσσαλονικιώτικου φρι πρες, του Εξώστη, και απέναντι συνεχίζει να σερβίρει εκλεκτούς οίνους το ιστορικό μπαρ Αλέα, να πουλά τα μεταχειρισμένα βιβλία της η Οκτάνα και ο χιπ νεαρόκοσμος να ξενυχτά στο Έλξατε του γραφίστα Θάνου Πάππα. Η Ισαύρων είχε πάντοτε μια ιδιαίτερη ταυτότητα και επιμένει ακόμα: η νέα άφιξη Pommes ταγκάρει και μπραντάρει τον εαυτό της ως Signature potato creations.
Και να ’μαι να δοκιμάζω μανίφικο στριτ φουντ στον χάρτη μιας Θεσσαλονίκης που το comford το αγαπάει και το γλεντάει. Μονοκαλλιέργεια είναι το μενού του Pommes. Η πρώτη ύλη του είναι τα γεώμηλα, και χρησιμοποιώ αυτήν τη λέξη, αντί για τη λέξη πατάτα, γιατί πολλά χρόνια πριν έρθει εισαγόμενη στην Ελλάδα με εντολή του Καποδίστρια, προκειμένου να χορτάσει εύκολα και γρήγορα το νεοϊδρυθέν Έθνος μας, ο διάσημος Παρμαντιέ, ο φαρμακοποιός του Γαλλικού στρατού στον Μεγάλο Πόλεμο, ήταν αυτός που πρώτα φρόντισε να την κάνει μόδα στην αριστοκρατική αυλή της Μαρίας Αντουανέτας, χρησιμοποιώντας τον παραπλανητικό τίτλο "μήλο της γης". Λανσάροντας στη βασίλισσα την ιδέα πως η πατάτα ήταν φρούτο και για την ακρίβεια μήλο (pomme) της γης, ο Παρμαντιέ είναι ο πρωταγωνιστής μιας απίστευτης ιστορίας που αξίζει να σας τη διηγηθώ. Προκειμένου να προωθήσει την κατανάλωση της πατάτας, αφού ως φαρμακοποιός πίστευε στις διατροφικές αρετές της αλλά και την ευκολία της καλλιέργειάς της, μέσω της οποίας θα χόρταιναν οι φτωχές τάξεις της Γαλλίας, ο Παρμαντιέ παράγγειλε από τον βασιλικό καπελά να του φτιάξει ένα καπέλο που φρόντισε ο ίδιος να το στολίσει με δεκάδες πατάτες να κοσμούν την κορυφή του. «Τα φρούτα που βλέπετε να στολίζουν την κορυφή του λέγονται μήλα της γης, μήλα που ήρθαν στην Ευρώπη από τη Λατινική Αμερική και πιστέψτε με, Eξοχοτάτη, σε λίγο η αξία τους θα ισοδυναμεί με αυτή του χρυσαφιού και του ασημιού» είπε ο Παρμαντιέ χαρίζοντας στην Αντουανέτα το πολύτιμο καπέλο. Ψωνάρα εκείνη, κατάπιε αμάσητο το παραμύθι του Πραμαντιέ για την πατάτα, του έδωσε την άδεια να φυτέψει όσα στρέμματα με γεώμηλα επιθυμούσε και να τος έτσι ο αγροτικός κόσμος της Γαλλίας να την καλλιεργεί μαζικά και αυτός μετά τους Λατινοαμερικανούς, εφόσον η πατάτα ήρθε στην Ευρώπη εισαγωγή από τον Νότο του Νέου Κόσμου.
Πίσω πάλι στον πεζόδρομο της Ισαύρων και ορίστε που η Θεσσαλονίκη μπορεί πλέον να γεύεται ένα εκλεκτότατα τηγανισμένο λαχανικό, που η ομάδα του Pommes το ντελικατεσενάρει υπέροχα. Οι Med flavours είναι περιχυμένες με τριμμένη παρμεζάνα, ντοματίνια κονφί και μαγιονέζα αρωματισμένη με βασιλικό, οι All Greek στάζουν τριμμένη φέτα, ελιές, ταρτάρ ντομάτας, πίκλες κρεμμυδιού, πιπεριά και ελαιόλαδο, αλλά το Andy’s Ragout είναι που ξελογιάζει: με μοσχαρίσιο ραγού, λαχανικά, μαγιονέζα, φύτρες και πίκλες σιναπόσπορου, αυτό είναι μια γκουρμεδιά, που σε συνδυασμό με τις Spicy Lips με πικάντικη σάλτσα τυριού Queso, μαγιονέζα jalapenos, relish αγγούρι, chips κρεμμυδιού δελεάζουν και κολάζουν ακόμα και ορκισμένους διαιτόλαγνους που απέχουν από υδατάνθρακες.
Τσέκαρα και τις East Side Story με kimchi, aioli λευκής τρούφας και μαύρη κινόα, και η πατατοντεγουστασιόν μου έληξε πανηγυρικά με το πιάτο Fancy Porky, με pulled pork, smokey σος, μπέικον, που με την προσθήκη του ανανά το τελικό αποτέλεσμα χτυπάει τιλτ και με γυρίζει πίσω σε εκείνες τις ηρωικές μέρες στο Άμστερνταμ και τις Βρυξέλλες, εκεί δηλαδή που την πατάτα την λατρεύουν σαν θεά και φροντίζουν να την νταχταρίζουν με πλείστες φαντασίες.
Ποιο είναι, όμως, το τιμ που έστησε αυτό το τόσο γκουρμέ και στιλάτο στέκι και διαλέγοντας την Ισαύρων άνοιξαν τούτο το σούπερ κόζι ρεστοράντ; Η Γωγώ Τέρτση, εκ της ντριμ τιμ τους, αναλαμβάνει να μου τους γνωρίσει, με πρώτους-πρώτους τους δυο αστεράτους σεφ του Pommes που δεν είναι άλλοι από τον Ανδρέα Κλαυδιανό και τη σύντροφό του Σίσσυ Καρακολίδου. Εγγύηση αξίας και δεινοί τεχνίτες, ο Ανδρέας και η Σίσσυ ήταν οι δυο σεφ που η Θεσσαλονίκη και αν δεν τους δόξασε με την ιδέα του Uma: πριν μερικά χρόνια είχαν την ιδέα να μετατρέψουν το σπίτι τους σε φιλόξενη σάλα, προσκαλώντας τον κόσμο και μαγειρεύοντας μυσταγωγικά private chefing γεύματα. Ο Ανδρέας επίσης είναι αυτός που έστησε τα φοβερά και τρομερά μεσογειακά πιάτα του εστιατορίου Αλεπού της Πυλαίας και ετοιμαστείτε τώρα για μια στροφή 180 μοιρών, αφού μετά το κρέας ήρθε η ώρα να μπει στο παιχνίδι και το ψάρι. Η Γωγώ Τέρτση που μου γνωρίζει την ομάδα του Pommes, μαζί με την αδελφή της Ντίνα και τον Δημήτρη Μαμαή, είναι η τρίτη γενιά που επιμελείται του ιερού ονόματος που λέγεται ψαροφαγικό εστιατόριο Μαϊάμι.
Αυτό είναι το τιμ του Pommes και μαζί τους και η Χρύσα Καλούδη, αλλά και μια απίστευτη ατραξιόν: Το ένα και μοναδικό υπαίθριο τραπεζάκι, που για να καθίσετε πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε κράτηση, έχει θέα το Ρωμαϊκό Ανάκτορο του Γαλέριου, ενώ η γευσιγνωσία μου συνεχίζεται.
Όλα τα παραπάνω πατατεριέν σικ τα γεύτηκα τσιμπώντας μια δροσερή, γευστική και ούλτρα καλοκαιρινή σαλάτα ονόματι She is a rainbow, με κινόα, δροσερά λαχανικά, φύκια σε ασιατική μαρινάδα, σουσάμι, κολοκυθόσπορο και βινεγκρέτ εσπεριδοειδών.
Εύφημο μνεία οφείλω να αποδώσω στο Veggie μπέργκερ του Ανδρέα με μπιφτέκι λαχανικών καμένο καταπληκτικά τόσο όσο, ψητό Πορτομπέλο, coleslaw με μαγιονέζα βίγκαν και λευκή τρούφα. Από τα ντιζέρτ της λίστας, το Pink Bubble με βατόμουρα, butter crumble, pink crustard cream, μαρέγκα και πούδρα βατόμουρου ήταν ένας επίλογος γλυκά επικός, με την υπογραφή της Σίσσυς.
Πόρισμα: Το Pommes είναι μια ιδέα τέλεια, οι γεύσεις του είναι μελετημένες και εκτελεσμένες στην εντέλεια και αυτό είναι άλλο ένα συν για τον πεζόδρομο της Ισαύρων, που πλέον εκτός από καφέ, κρασί και ποτό διαθέτει και ένα αξιόμαχο, δημιουργικό, πατατοκεφάτο και up level street food εστιατόριο. Πρόγνωση: Σε λίγες μέρες θα τρεντάρει και θα συρρέει εδώ όλη η Θεσσαλονίκη, ενώ θεωρώ πως η ιδέα των παιδιών θα κατηφορίσει και στην Αθήνα, με πρώτο ποντάρισμα από πλευράς μου στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη, όπου ήδη γίνεται ο καλός χαμός.
Pommes, Ισαύρων 5, 231 023 9179
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσοχή τι διαβάζετε για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και πού σας στέλνουν για… τίμιο φαγάκι
Καλό φαγητό, μπάρα με ωραία κοκτέιλ και τέλειες μουσικές
20 χρόνια στην Ομήρου, θα βρεις πολλά περισσότερα από καλό και νόστιμο φαγητό
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μεγαλύτερου πάρτι των Ιλισίων
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Και μας επιστρέφει στην κλασική Αθήνα που είχαμε ξεχάσει
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.