Φύτρα: Φάγαμε καταπληκτικά στο κουκλίστικο εστιατόριο της Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη
Νόστιμη και απλή κουζίνα με φρέσκα υλικά και ελληνικά αρώματα
Φύτρα: στο εστιατόριο του Γιώργου Αντωνιάδη και της Όρλας Σαββίδου μαγειρεύουν νόστιμη ελληνική κουζίνα
Η Όρλα Σαββίδου που μας σερβίρει είναι μισή Ελληνίδα και μισή Ιρλανδή: από το Λίμερικ, την πατρίδα της Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν των Cranberries. Ίσως, σκέφτομαι μετά τη γνωριμία μας, η σαλάτα με κατσικίσιο σεβρ σε κανταΐφι, με σάλτσα κρασιού, σταφίδες και κράνμπερι, που εμπνεύστηκε ο σεφ Γιώργος Αντωνιάδης, να είναι φόρος τιμής στην πατρίδα και τις μουσικές της. Ο Γιώργος και η Όρλα είναι το ζευγάρι που κουμαντάρει τόσο γλυκά το αξιαγάπητο μικρό εστιατόριο Φύτρα στη Χαριλάου, αλλά και τα δυο παιδιά που η Θεσσαλονίκη τα συζητάει πολύ τώρα τελευταία για καλό.
Τα νέα σε αυτή την πόλη ταξιδεύουν πολύ γρήγορα και η κουζίνα της Φύτρας (φρέσκια είσοδος στον γκουρμεχάρτη, άνοιξε στις 13 Ιουνίου του 2022) είναι ο λόγος που λογής foodies καταφθάνουν από τα παντού της Θεσσαλονίκης. Τους δικαιολογώ. Δεν έχω ξαναδοκιμάσει πιο αφράτο, ηδονικό και μερακλίδικο λουκουμά με παστουρμά, γιαούρτι και μέλι. Το πιάτο αυτό όχι απλώς σφυράει αλλά και το θεωρώ ορισμό για το τι πάει να πει ισορροπία και ιδανική συμφωνία Ανατολής, Δύσης, αλμυρού, γλυκού και… εύγε τους.
Θεωρώ, επίσης, πως η σαλάτα μεσκλάν με φράουλες, βολάκι Άνδρου και καραμελωμένα φουντούκια είναι μακράν σαν να βάζεις στο στόμα σου τη γεύση μιας άνοιξης και ενός καλοκαιριού μαζί, με φρούτα και θάλασσες να μας γνέφουν και να μας καλούν σε περιπλανήσεις και αποπλανήσεις.
«Ξέρεις, όταν βρήκαμε τον χώρο εδώ στη Χαριλάου, πολλοί μας αποθάρρυναν, εξαιτίας της απόστασης από το κέντρο. Σκέφτηκα, όμως, πως, αν βάλω τα δυνατά μου και η κουζίνα μας ακουστεί, αδύνατον να μην μας επισκεφθούν. Εδώ οι άνθρωποι, για να φάνε μπιφτέκι βουτύρου, ας πούμε, ταξιδεύουν ως και το Άδενδρο! Παλιότερα ανήκα στην μπριγκάδα του Σέμπρικο, ύστερα δούλεψα στη Σκιάθο, στην κουζίνα του Έργον Αγορά. Ένεκα ατυχήματος αποσύρθηκα από τις κουζίνες για ένα διάστημα και, όταν είδα το συγκεκριμένο σποτ, είπαμε με την Όρλα πως αυτό είναι το σημείο, ας επιστρέψουμε στη μαγειρική ξανά».
Να αγιάσει και η ιδέα, και η επιστροφή, και το χέρι του Γιώργου. Οι πένες με καπνιστή παντσέτα και κρέμα παρμεζάνα, αντικριστά με το απάκι με χόρτα, αυγό και στάκα Χανίων, μαρτυρούν τεχνίτη ολκής και γεννημένο feeder - ταϊστή, που υπηρετεί το πόστο του με αγάπη, γνώση, σοφία και καλοσύνη. Του λέω πως αν η Φύτρα ήταν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα έπαιζε άφοβα μπάλα, εκεί στα ίδια μέρη που σκοράρει ένας από τους σεφ που εκτιμάει, ο Γιάννης Λουκάκης.
«Θεωρώ πως είναι ένας από αυτούς που άλλαξαν τον χάρτη της Θεσσαλονίκης και είχα τη χαρά και την τύχη να τον δω να μαγειρεύει στο Σέμπρικο. Αλλά είναι νωρίς ακόμα για τέτοια βήματα, εδώ στη Χαριλάου προς το παρόν μαζί με την Όρλα και με μικρά βήματα προσπαθούμε να χτίσουμε την κουζίνα μας με φρέσκα υλικά ημέρας, και μετά βλέπουμε».
Από τα ηχεία παίζει ινστρουμένταλ η μελωδία του Mystery of Love του Sufjan Stephens από το «Να με Φωνάζεις με το όνομά σου», το όνομα αυτής Φύτρα επαναλαμβάνω και απολαμβάνω να ακούω τα σχόλια των διπλανών, μιας και το κάνω συχνά στα εστιατόρια. Κρυφακούω τα σχόλια επί άλλων εδεσμάτων του καταλόγου, που δεν παραγγείλαμε εγώ και η καλή μου, για να αποκτώ ευρύτερη άποψη επί της εμπειρίας. Αν κρίνω από τα μμμμ και τα ωωω, η παντσέτα φούρνου με πουρέ πατάτας και άρωμα λευκής τρούφας, ατακαριστή με προβατίνα με ξινό τραχανά και κρασότυρο Κρήτης και αρνίσια συκωταριά με ξινοτύρι, διαολίζει και χαρουμενιάζει τέρμα και επαρκώς τους διπλανούς συμφάγους. Εμπιστευτείτε τον ξεναγό σας και ακολουθήστε τον χάρτη για να φτάσετε στην Αδριανουπόλεως και τη Φύτρα. Σε λίγο καιρό θα είναι αδύνατον να απολαύσετε την κουζίνα του Γιώργου και την περιποίηση-χαμόγελο της Όρλας χωρίς να έχετε κάνει κράτηση, οπότε τώρα που γυρίζει…
Αδριανουπόλεως 10, 2310 031 8747
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσοχή τι διαβάζετε για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και πού σας στέλνουν για… τίμιο φαγάκι
Καλό φαγητό, μπάρα με ωραία κοκτέιλ και τέλειες μουσικές
20 χρόνια στην Ομήρου, θα βρεις πολλά περισσότερα από καλό και νόστιμο φαγητό
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μεγαλύτερου πάρτι των Ιλισίων
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Και μας επιστρέφει στην κλασική Αθήνα που είχαμε ξεχάσει
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.