- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Στο Fulihua, στο Μεταξουργείο, για αυθεντική κινεζική κουζίνα
«Θες να πάμε σε ένα κινέζικο που τρώνε μόνο Κινέζοι;», είπε ο φίλος και το μάτι μου άστραψε. Αυτή η φράση δεν είναι απλώς πολλά υποσχόμενη. Είναι καταλύτης. Ειδικά αν ονειρεύεσαι να δοκιμάσεις αυθεντική κινέζικη κουζίνα μίλια ολόκληρα από την Κίνα. «Εντάξει, πάμε. Αλλά να ξέρεις ότι βρίσκεται πορνείου και πρέζας γωνία». Έτσι είπε, έτσι το γράφω, έτσι είναι. Ο πεζόδρομος της Ιάσωνος, όπου βρίσκεται το εστιατόριο, είναι ο δρόμος των μπουρδέλων και αν τυχόν δεν την ξέρετε, προτείνω να διαβάσετε αυτό εδώ το εξαιρετικό ρεπορτάζ του Τάκη Σκριβάνου.
Ιάσωνος και Λεωνίδου γωνία, λοιπόν, το Fulihua στεγάζεται σε ένα από τα παλιά κτίρια του Μεταξουργείου. Ανεβαίνεις μερικά σκαλιά στρωμένα με πράσινη τσόχα, χαιρετάς τον πρόσχαρο μάγειρα που διακρίνεις μέσα από την κουζίνα στο βάθος, ύστερα στρίβεις δεξιά και μπαίνεις στη σάλα. Το πιο πιθανόν είναι η (πραγματικά γλυκύτατη) Yugin να εμφανιστεί σε δευτερόλεπτα κρατώντας το μενού. Αν δεν το κάνει, πάτα ένα από τα κουμπάκια που βρίσκονται στους τοίχους, δίπλα σε κάθε τραπέζι. Ο ήχος του κουδουνιού θα την ειδοποιήσει.
Η Yugin δεν μιλάει ελληνικά, ούτε αγγλικά. Είναι, όμως, παραπάνω από πρόθυμη να σε εξυπηρετήσει. Κινητοποιεί το google translate και όσες ελληνικές λέξεις γνωρίζει, προσπαθεί με χειρονομίες, έχει πάντα ένα τεράστιο χαμόγελο στα υπέροχα χείλη της, χάρισμα που γεφυρώνει κάθε γλωσσικό χάσμα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Επιπλέον, τα πιάτα του καταλόγου εκτός από τα κινέζικα, αναγράφονται επίσης (προς μεγάλη μου ανακούφιση) τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά. Η περιγραφή δεν είναι πάντα ακριβής (ας πούμε υπάρχει ένα πιάτο που λέγεται… «Χοιρινό με αυτό»!), αλλά το γενικό νόημα το πιάνεις.
Έχω βρεθεί σε αυτή τη σάλα τρεις φορές. Και τις τρεις έχω παραγγείλει τα «τηγανιτά κρεατοπιτάκια», δηλαδή dumplings τόσο αέρινα και λεπτοδουλεμένα, που αξίζουν συγχαρητήρια. Ωραία κι αυτά με τις γαρίδες, αλλά ανάμεσα στα δύο προτείνω με διαφορά τα πρώτα. Υπάρχουν πολλές σούπες -ανάμεσά τους και μία με… φτερά (πτερύγια) καρχαρία!-, πολλά πιάτα με ρύζι, με κοτόπουλο, με χοιρινό, φυσικά noodles. Από τις σούπες είναι πολύ νόστιμη η Ουοντόν, δεν συστήνω τη μανιταρόσουπα η οποία έχει περισσότερο tofu απ’ ό,τι μανιτάρια, συστατικό που -μάντεψε- δεν αναγράφεται στο μενού. Τα noodles με κοτόπουλο είναι πολύ νόστιμα, το ίδιο και η τηγανιτή πάπια, που καταφτάνει με αγγούρι, καρότο και κρεμμύδι κομμένα σε ένα τέλειο ζουλιέν μαζί με πιτάκια και σάλτσα για να κάνεις μόνος σου τη σύνθεση. Από τα επιδόρπια, θα ήθελα πάρα πολύ να δοκιμάσω τη σούπα από σπόρους νούφαρων (;), αλλά δυστυχώς δεν την έχω πετύχει ποτέ διαθέσιμη.
Γενικώς, ο κατάλογος είναι γεμάτος πράγματα που δεν έχεις ξανακούσει ποτέ, είτε γιατί δεν υπάρχουν σε άλλα «κινέζικα» της Αθήνας, είτε γιατί η μετάφραση είναι τελείως λάθος. Αλλά λίγη διάθεση για πειραματισμό και εξερεύνηση να έχεις, αξίζει και με το παραπάνω να έρθεις ως εδώ για αυτή την άπιαστη αυθεντικότητα που δεν θα βρεις σε κανένα από τα πρωτοκλασάτα κινέζικα της Αθήνας.
Υ.Γ. Αν δεν είσαι ασιάτης, η Yugin από καθαρή ευγένεια θα σου φέρει μαχαιροπίρουνα. Μπορείς να της ζητήσεις chopsticks. Θα σε επαινέσει.
Υ.Γ. Οι μερίδες είναι κάτι παραπάνω από γενναιόδωρες και οι τιμές εξαιρετικές.
Ιάσωνος 25, Μεταξουργείο, 210 5245688, Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 12.00-21.30
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.