- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Poké, το σούσι του χαβανέζου ψαρά, στο Σύνταγμα
Για κάτι εξωτικό, κάτι στο πόδι και ελαφρύ, όλοι στην οδό Πετράκη
Κάθε φορά που είσαι στο κέντρο και θέλεις κάτι εξωτικό αλλά όχι ακριβώς και σούσι, το Poké της Πετράκη είναι ο μονόδρομός σου.
Φίλος επιχειρών στην ίδια γειτονιά, μου σύστησε το Poké πιο ένθερμα δεν γίνεται «εγώ μόνον εκεί τρώω και όχι στο δικό μου μαγαζί». Γνωρίζοντας και τον καημό του για μια φιτ κορμοστασιά, τον ακολούθησα τυφλά για να το υιοθετήσω στη συνέχεια ανά πάσα ώρα και στιγμή πείνας στο κέντρο και κυρίως όταν με πιάνει αυτό το «βαρέθηκα τις γλυκερές προκάτ σάλτσες των ασιατικών στρητ που σε φορτώνουν περισσότερες θερμίδες και από μια τούρτα σοκολάτα με σαντιγί».
Διότι, το, εν προκειμένω, χαβανέζικο σούσι, είναι κυρίως η χαρά της καθαρής, ανάλαφρης γεύσης, με ευδιάκριτα σε ένα μπολ όλα τα υλικά, να σου μιλάνε στρέιτ και ξεκάθαρα στο στόμα. Λίγο πιο εξελιγμένο από κείνο που έτρωγε ο Χονολουλουέζος ψαράς στη βάρκα του, που ήταν ένα σπαρταριστό σασίμι αρτυμένο με θαλασσινό αλάτι, λίγο φύκι και μερικές σταγόνες καρυδέλαιο. Από τις ψαρόβαρκες της Χαβάης, το τοπικό σούσι κατέκτησε την Αμερική στις αρχές της νέας χιλιετίας και από κει, τον πλανήτη ολόκληρο. Στη μοντέρνα του εκδοχή, είναι ένα μπολ με τέλειο ρυζάκι, πάνω του φιλεταρισμένο ψάρι, μαριναρισμένη γαρίδα, σησαμέλαιο, σόγια και φρέσκο τσίλι με μαρινάδες επηρεασμένες από τη γιαπωνέζικη και την ασιατική κουζίνα. Poké θα βρεις και με αποξηραμένο ψάρι, με αβγά ψαριού, σολομό, χταπόδι και θαλασσινά.
Στο δικό μας, «Συνταγματικό» Poké, μια παρέα από τρία συμπαθέστατα αγόρια και μια παιδική φιλία: ο Κωνσταντίνος Γιαννούτας -εγγονός της Εύης με τα μαγικά, πολίτικα τσουρέκια της (τέως) Μαρασλή- και ο Γιάννης Μπινιάρης είναι οικονομολόγοι. Τον Γιάννη Κανδυλίδη τον γνωρίσαμε σαν φέρελπι σεφ στο Βαρούλκο και στο 48 -φυτώριο της νέας γαστρονομικής σκηνής. Στο μια σταλιά μαγαζάκι τους με τα λιγοστά τραπέζια στον πεζόδρομο, το poké σερβίρεται με σολομό, γαρίδα ή ντάσκα (ψάρι, είδος τόνου είναι αυτό). Ανάλογα με τα εξωτικά, σαν Ειρηνικά ταξίδια ονόματα, O'Ahu, Pe'Ahi, Wakiki, Hanalei, Honolua, Waimea, το ψάρι συνοδεύεται από ανανά, φύτρες φασολιών, καραμελωμένα κρεμμύδια, νόρι, αβοκάντο, μάνγκο, κάσιους, φρέσκο κόλιανδρο, μαγιονέζα με τσίλι, πορτοκάλι, κόκονατ κάρυ και άλλα αρωματικά των τροπικών και σου προσφέρεται σε μικρό ή μεγάλο μπολάκι.
Προσφάτως, το poké μενού έχει μεγαλώσει, με ράμεν, ντάμπλινγκς στον ατμό, σάντουιτς με μπάο ψωμάκι και λοιπά εξωτικά μπολ. Εσύ μην ξεχάσεις να μπεις στο κλίμα και περιμένοντας το φαγητό σου να πιεις μια fizzy παγωμένη πινκ lemonade. Ονειρέψου και τους φοίνικες, ναι, καλώς ήρθες στη Χαβάη!
Ατού, το γαλάζιο των τραπεζιών, ιδανικό φόντο για αρρωστημένους instagramers!
Poké, Πετράκη 7, Σύνταγμα, 2103226653
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Πάντα με τα καλύτερης ποιότητας υλικά και πάντα με σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση της γειτονικής μας χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.