- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
Milos, η θαλασσινή Ελλάδα στην πιο φρέσκια εκδοχή της
Ολόφρεσκος χώρος, η ίδια, παλιά συγκίνηση
![Ελένη Ψυχούλη Ελένη Ψυχούλη](/images/120x120/3/jpg/files/2023-03-20/eleni-psychouli-contributor-athens-voice.jpg)
![Εστιατόριο Milos Εστιατόριο Milos](/images/1074x600/jpg/files/2023-03-27/dp_estiatorio_milos_311085.jpg)
Το εστιατόριο Milos στη νέα, μετά το Χίλτον, αθηναϊκή του σελίδα επί της Κολοκοτρώνη προσφέρει κάτι παραδοσιακό και κάτι σύγχρονο που σε πάει κατευθείαν στο Αιγαίο
Κάποτε, σε μια συνέντευξή του, ο Γούντι Άλεν είχε δηλώσει φαν του νεοϋορκέζικου Milos. Μερικά χρόνια μετά, ο genius Κώστας Σπηλιάδης, τη χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων, επαναπατρίζει στο Χίλτον την άποψή του για την ελληνική γεύση, σαν βουτιά στην αρχέγονη ουσία της ελληνικότητας, όπως τη διδάχτηκε από τη γιαγιά του αλλά σε αμπαλάζ αμπιγιέ, πρωτοποριακό στα όρια, τότε, της επαναστικότητας. Η μεγαλειώδης εκείνη αίθουσα του Χίλτον, μεταμορφώθηκε σε μια τζαπανίζ αισθητικής λαϊκή αγορά και πάσης Ελλάδος, σε ένα παζάρι με ό,τι μοναδικότερο και πολύτιμο παράγει ο τόπος, από το σπαρταριστό ψάρι, το βιολογικό ελαιόλαδο, το μέλι των Κυθήρων, την μπάφα του Αιτωλικού, τις κατσούλες των Αντικυθήρων, τα χόρτα της Κρήτης και όχι μόνον. Πριν δοκιμάσεις την Ελλάδα στην πιο λιτή, την πιο ραφινάτη εκδοχή της, ελάχιστα και σοφά μαγειρεμένη, την ταξίδευες ολόκληρη με τα μάτια, αγκάλιαζες τα νερά και τα λιβάδια της, μύριζες τις κρυφές, διαφορετικές γωνιές του κορμιού της.
Σπουδάζοντας κοινωνιολογία στον Καναδά και με το δαιμόνιο της φυλής και του Οδυσσέα στο αίμα, ο Σπηλιάδης αποφάσισε να αλλάξει την εικόνα ρετσίνα-σουβλάκι-μουσακάς που φωτογράφιζε τότε την Ελλάδα στο εξωτερικό και παίρνοντας πίσω το αίμα της μητρικής γεύσης, άνοιξε το πρώτο Milos στο Μόντρεαλ. Μότο του, «δεν τρώμε τίποτα φτιαγμένο από πριν». Στρατιές κατασκόπων όργωσαν για χάρη του την επικράτεια, ανακάλυψαν τον αφρό της παραγωγής της, τον νομιμοποίησαν, τον τυποποίησαν, τον πρόσφεραν σε υπέρλαμπρο περιτύλιγμα. Η επιτυχία τον έφερε μετά στη Νέα Υόρκη και σήμερα, οι επιχειρήσεις του σκορπισμένες στους χίλιους ανέμους του πλανήτη, χρειάζονται χώρο που δεν διαθέτω για να σας τις απαριθμήσω.
![Εστιατόριο Milos Εστιατόριο Milos](/images/w734/jpg/files/2023-03-27/dp_estiatorio_milos_311079.jpg)
Κλείνοντας το Χίλτον, το Milos κατέβηκε κεντρικότατα, σε ένα από τα ωραιότερα κτίρια της Κολοκοτρώνη, που μεταμορφώθηκε σε υπέρκομψο ξενοδοχείο. Το εστιατόριο στο ισόγειο άνοιξε χωρίς να κάνει τον παραμικρό θόρυβο, ακόμη κι εμείς που είμαστε του επαγγέλματος σχεδόν δεν μυριστήκαμε τα όσα διαδραματίζονται πίσω από τις μπεζ κλειστές κουρτίνες του, που δεν αφήνουν το μάτι να χαθεί στη κίνηση του δρόμου ή στη θέα της εγγύτατης Παλαιάς Βουλής.
Η νέα αίθουσα δεν διαθέτει το μεγαλειώδες δέος της άλλης, στο Χίλτον. Όλα εδώ είναι τα ίδια, λευκά, γήινα, κομψά και διακριτικά αλλά μικρότερα. Το παζάρι των προϊόντων δεν έχει χώρο εδώ να αναδειχτεί, όμως τα προϊόντα είναι εκεί, πίσω από το τζάμι της ανοιχτής κουζίνας, στην προθήκη μόνο το ολόφρεσκο, ολοζώντανο ψάρι που θα διαλέξεις για το δείπνο σου.
Διαβαίνοντας μόλις το κατώφλι, συναντάς το ίδιο παλιό τιμ, νοιώθεις τη διαφορετική αύρα της πιο σοφιστικέ περιποίησης. Ο κύριος Κώστας Κωσταντέλιας, είναι για μένα ο τελευταίος των Μοϊκανών μιας άλλης γενιάς σέρβις, που αβίαστα γνωρίζει τις ισορροπίες ανάμεσα στην απόσταση και την εγγύτητα, ένας πρίγκιπας της φροντίδας και αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εμπειρία της βραδιάς, την οποία θα σου ενορχηστρώσει σαν να σου έκανε χρόνια ψυχανάλυση κι ας σε συνάντησε μόλις τώρα.
![Εστιατόριο Milos Εστιατόριο Milos](/images/w734/jpg/files/2023-03-27/dp_estiatorio_milos_311103.jpg)
Στο τριζάτο, απαστράπτον τραπεζομάντιλο, η παράσταση ξεκινά με το ζυμωτό, σπιτικό ψωμί, λίγο εξαίρετο ελαιόλαδο στο οποίο η κοπέλα θα προσθέσει λίγο θυμάρι που θα κόψει επιτόπου από τη γλάστρα του. Άρωμα από Κυκλάδες στην καρδιά της τσιμεντένιας πόλης.
Το φρέσκο μαγιάτικο φιλεταρισμένο ωμό, η πεμπτουσία του ιωδίου, του απόλυτου ελαιόλαδου, μια ταραχή στις αισθήσεις από τα απειροελάχιστα καρεδάκια πράσινης πιπεριάς, σαν ξύπνημα σε καλοκαιρινές διακοπές. Ούτε σεβίτσε ούτε ταρτάρ ούτε καρπάτσο. Θα'ταν ύβρις να χρησιμοποιήσεις τέτοιες λέξεις για μια εμπειρία που σε προσγειώνει σε μια ψαρόβαρκα στο Αιγαίο.
![Εστιατόριο Milos Εστιατόριο Milos](/images/w734/jpg/files/2023-03-27/dp_estiatorio_milos_311048.jpg)
Η ντοματοσαλάτα του Milos είναι η επιτομή, το ιδεώδες που έχεις στο μυαλό σου για την εθνική μας σαλάτα. Η απόλυτη ντομάτα, το αγγούρι, η πιπεριά, η ένταση της βαρελίσιας φέτας. Σαν ευρωπαϊκή ευγένεια, όπου τα υλικά συνεννοούνται μεταξύ τους κρατώντας ταυτόχρονα την αυτονομία τους, τη δέουσα απόσταση. Όλα στο πικ της ισορροπίας. Το κόψιμο, το αλάτι, το ελαιόλαδο. Γιατί στο Milos μιλάς μόνον για τέτοιες λεπτομέρειες, η μαγειρική είναι σχεδόν απούσα. Η μαρουλοσαλάτα έχει όλα τα κλασικά, άνηθο, κρεμμυδάκι αλλά μετουσιώνεται σε κάτι υπέροχα φρέσκο, το μανούρι της εισχωρεί στη σος, δίνοντας την εντύπωση της πιο ραφινάτης σίζαρς στον κόσμο.
![Εστιατόριο Milos Εστιατόριο Milos](/images/w734/jpg/files/2023-03-27/dp_estiatorio_milos_311098.jpg)
Από τα κλασικά του μενού, πήραμε το πιάτο-έμβλημα: ένας πύργος από πιο ψιλοκομμένα πεθαίνεις, μελιτζάνες και κολοκυθάκια με ένα άλλο τζατζίκι και τυρί σαγανάκι. Ώρες κουβέντα πιάσαμε πώς γίνεται τα τηγανητά λαχανικά να στέκουν τραγανά σαν γυαλί, αλάδωτα με το όσο τόσο κουρκουτάκι να τα καλύπτει! Κι όμως, γίνονται μόνο με αλεύρι, μια τεχνική που χρειάζεται ώρα, σχολαστικό αλεύρωμα και κόπο μέχρι να φύγει όλο το περιττό αλεύρι πριν μπουν στο σωστό τηγάνι. Τίποτα που δεν είναι σαν της μαμάς σου αλλά όπως ποτέ καμιά μαμά δεν θα το πετύχει. Νομίζω αυτό είναι το μότο αυτού εδώ του μαγαζιού.
Παράγγειλα αχνιστή τη σκορπίνα που μου γυάλισε στο μάτι και περίμενα αυτό που κι εσείς φαντάζεστε: ένα τέλειο ψάρι μέσα σε λιγοστό, δεμένο, λεμονάτο ζουμάκι. Προέκυψε κάτι εντελώς καινούργιο-πολύ παλαιό και παραδοσιακό ταυτοχρόνως. Στη γάστρα, το ψάρι χωρίς σχεδόν λάδι, με καρότα, λαχανικά και ντοματούλα.
![Εστιατόριο Milos Εστιατόριο Milos](/images/w734/jpg/files/2023-03-27/dp_estiatorio_milos_311052.jpg)
Ο κύριος Κώστας επέμενε να μας φέρει τους κλασικούς milo-λουκουμάδες. Δεν θέλαμε. Στο τραπέζι έρχεται παιδί συμπαθέστατο της κουζίνας, με καταγωγή εκ Μικρών Κυκλάδων. Επιμένει ευγενικά να τους πάρουμε τους λουκουμάδες. Μας αποκαλύπτει ότι θέλει να δοκιμάσουμε το μέλι τους. Δικό του, παραγωγή μικρή των γονιών του στο νησί. Ζητήσαμε να μας φέρει μια σταλιά να το δοκιμάσουμε. Νομίζω περάσαμε μια ώρα, να γλείφουμε ηδονικά στην άκρη του κουταλιού μια κρουαζιέρα από θυμάρι, το άρωμα του καυτού ήλιου πάνω στην πέτρα, τη ζεστασιά του καλοκαιρινού βράχου, ένα ίχνος από ιώδιο στο βάθος της γεύσης.
![Εστιατόριο Milos Εστιατόριο Milos](/images/w734/jpg/files/2023-03-27/dp_estiatorio_milos_311101.jpg)
Milos, Kολοκοτρώνη 3-5, Αθήνα, 2166003320
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Όλα τα φαγητά ένα ταξίδι στην ευλογημένη γη της Μεσσηνίας
Η τέλεια καλοκαιρινή επιλογή για φαγητό µετά τη θάλασσα
Γεύσεις που δεν θα βρεις εύκολα αλλού και που σίγουρα θα θυµάσαι για καιρό.
«Προτεραιότητα στην ποιότητα»
Κρητικό μεράκι και προϊόντα φερμένα κατευθείαν από το νησί
Γνωστό για τις υπέροχες λιχουδιές του, έχει καθιερωθεί ως ο απόλυτος all day προορισµός στην Ηλιούπολη
Aξεπέραστη, αυθεντική, καναδέζικου στιλ πίτσα
Η new age σουβλακερί που στεγάζεται σε γνωστή μονοκατοικία του Πειραιά, οφείλει την ύπαρξή της στο μεράκι μιας παρέας Πασαλιμανιωτών, με πρώτο και καλύτερο τον Μπάμπη που «τρέχει» καθημερινά το κατάστημα
Πάνω στη θάλασσα, με τέλειο φαγητό, έξυπνα κοκτέιλ και καλοκαιρινή, νησιώτικη ατμόσφαιρα
Το νέο εστιατόριο της Αντιπάρου ανοίγει με μία νόστιμη έκπληξη
Γύρος στα κάρβουνα και άλλες ζουμερές αμαρτίες από τα χέρια του Χριστόφορου Πέσκια
Χωρίς πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού, μόνο γεύσεις βαθιάς νοστιμιάς
Από τους σεφ του Delta στο ΚΠΙΣΝ, Γιώργο Παπαζαχαρία και Θάνο Φέσκο
Το εστιατόριο της οδού Ικτίνου, που το 2013 κατέβασε ρολά παύοντας να σερβίρει τις διάσημες πατάτες κομπλέ και το φημισμένο γεμιστό του μπιφτέκι, ξανάνοιξε!
Ένας μικρός παράδεισος στην καρδιά της πόλης
Θα βρείτε πολλά και νόστιμα, όπως τις ημίπαστες φρέσκες σαρδέλες στα ορεκτικά
Η ταράτσα του Olympias Rooftop είναι έτοιμη να σου προσφέρει μια καταπληκτική εμπειρία με θέα σε Ακρόπολη, Υμηττό και Λυκαβηττό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.