Lollo’s Atene, η ξακουστή pizzeria italiana της πόλης
Μία κλασική ρωμάνικη πιτσερία στο Χαλάνδρι
Στο Lollo’s Atene για χειροποίητα ζυμαρικά και πεντανόστιμες pinse
Αν έχει τύχει να επισκεφθείς την Αντίπαρο, τότε σίγουρα γνωρίζεις το “Lollo’s”, το εστιατόριο που έχει ταυτιστεί με το νησί όσο κανένα άλλο. Ήταν το 2008 όταν η Sabrina Ciarpelloni και ο Stefano Gentili από τη Ρώμη αποφάσισαν να ανοίξουν στο αγαπημένο τους νησί μία κλασική ρωμάνικη πιτσερία. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, που σύντομα όλοι στην Αντίπαρο μιλούσαν για τις πεντανόστιμες pinse τους. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2018 το θρυλικό πια στέκι απέκτησε αδερφάκι στην Αθήνα, το νέο μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα, και έκτοτε τα τραπέζια του Lollo’s Atene είναι πάντα γεμάτα… Εδώ, σε αυτή την υπέροχη μονοκατοικία του Χαλανδρίου, θα βρεις χειροποίητα ζυμαρικά (όπως tornarelli, gnocchetti, ravioli, lasagna και tagliatelle), σε πολλές ενδιαφέρουσες εκδοχές, όμως η μεγάλη δύναμη είναι η pinsa. Πρόκειται για μία αρχαία συνταγή για πίτσα της Ρώμης, όπου το ζυμάρι «πιέζεται με δύναμη προς τα κάτω» (σ.σ. αυτή είναι και η ακριβής μετάφραση του ρήματος pinsere), ώστε να πλατύνει και να δημιουργήσει ένα ωοειδές σχήμα που μοιάζει με πίτα. Η pinsa στο Lollo’s δημιουργείται από ένα εκλεκτό μείγμα ιταλικών αλευριών από βιολογικό μαλακό σίτο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ωριμάζει για 36 ώρες, ύστερα ψήνεται στον ξυλόφουρνο και σε πάει μια βόλτα στον Παράδεισο. Φυσικά μία τέτοια pinsa δεν γίνεται να δεχτεί πάνω της τίποτα λιγότερο από εκλεκτά ιταλικά αλλαντικά (θα βρεις από bresaola della Valtellina μέχρι culatello di Zibello) και τυριά D.O.P ή I.G.P (σ.σ. τίποτα δεν συγκρίνεται με μία λαχταριστή burrata που σκάει στο στόμα…). Συνόδευσέ τη με κάποιο κρασί από τον Ιταλικό ή Ελληνικό αμπελώνα και αποφάσισε ότι είναι απολύτως αδύνατον να μείνεις μόνο στη μία pinsa…
Extra tip: Από τις 24 Μαρτίου το Lollo’s Atene ανοίγει και μεσημέρι, για να απολαμβάνουμε τις τρομερές pinse στον ηλιόλουστο κήπο του.