19 στέκια με υπέροχη ιταλική κουζίνα

Ovio, η σύγχρονη εκδοχή της ιταλικής κουζίνας

Tο εστιατόριο του σεφ Πάνου Ιωαννίδη παντρεύει το casual fine dining με τη φιλοσοφία της ιταλικής γαστρονομίας

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ovio
Ovio
Ovio
Ovio

Ovio: Ιταλική κουζίνα από τον σεφ Πάνο Ιωαννίδη

Στα τραπέζια της ψηλοτάβανης, ατμοσφαιρικής σάλας οι παρέες συζητούν, γελούν, τσουγκρίζουν ποτήρια με ωραία, ιταλικά κρασιά. Μπροστά τους έχουν λαχταριστές πίτσες – τι πιο σύνηθες για ένα ιταλικό εστιατόριο; Μόνο που αυτές οι πίτσες δεν μοιάζουν με καμία άλλη, γιατί και αυτό εδώ δεν είναι ένα τυπικό ιταλικό εστιατόριο. Στο Ovio, o γνωστός σεφ Πάνος Ιωαννίδης, και απόλυτος ειδικός στο κεφάλαιο «ιταλική κουζίνα», προσεγγίζει την κουζίνα που όλοι λατρεύουμε κάτω από ένα νέο πρίσμα, παρουσιάζοντάς μας τη σύγχρονη εκδοχή της.

Έτσι, στο κομψό αυτό ιταλικό εστιατόριο του Συντάγματος θα συναντήσεις πιάτα όπως το υπέροχο Tonno Tonnato, φιλέτο τόνου που μαρινάρεται σε μεσογειακή μαρινάδα, κι ύστερα καπνίζεται σε ξύλο ελιάς για να σερβιριστεί στη συνέχεια πάνω στην παραδοσιακή κρέμα τονάτα (απαλή σάλτσα με τόνο, κάπαρη, αντζούγιες, τσίλι και ξύσμα λάιμ) με συνοδεία από φινόκιο, πίκλα κρεμμυδιού και καπαρόμηλα. Αντίστοιχα λεπτοδουλεμένο πιάτο είναι και τα Gnocchi πατάτας με σάλτσα γκορκοντζόλα, καραμελωμένα αχλάδια σε γλυκό κρασί από τη Σαντορίνη και τραγανή δαντέλα καρυδιού, ένας συνδυασμός γεύσεων που ο σεφ εμπνεύστηκε από την cucina Romana. Από τα πληθωρικά ζυμαρικά του καταλόγου, προτείνουμε το Spaghetti bianco-nero al Savoro, με τα φρέσκα ζυμαρικά από μελάνι σουπιάς να «παντρεύονται» με πλούσια σάλτσα, μαριναρισμένες σταφίδες σε μπράντι, φιλέτα μπαρμπουνιού και φρέσκα μυρωδικά. Η Fregola με πουρέ παντζαριού, καπνιστό χέλι και πορτοκάλι είναι ακόμα ένα πιάτο που σε ξαφνιάζει με την αναπάντεχη νοστιμιά του.

Το Ovio ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή για τις πίτσες του, οι οποίες είναι μία ωραία παραλλαγή της ναπολιτάνικης πίτσας. Σε αυτή την περίπτωση το ζυμάρι εμπλουτίζεται με προζύμι, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ένα απολαυστικά φουσκωτό cornicione (σ.σ. “cornicione”  δηλαδή «κορνίζα», ονομάζουν οι Ιταλοί την άκρη της πίτσας). Πάνω σε αυτό το ζυμάρι ο Πάνος Ιωαννίδης κάνει τα δικά του μαγειρικά θαύματα, με προτάσεις τόσο ξεχωριστές που θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με ένα ολόκληρο…  ιταλικό πιάτο πάνω σε μία πίτσα! Ενδεικτικά αναφέρουμε την Carbonara Zaferano με mozzarella, pancetta, κρόκο αυγού, σαφράν και Parmigiano Reggiano, αλλά εσείς πραγματικά αξίζει να ανακαλύψετε μόνοι σας κάθε μία από τις πίτσες του καταλόγου.

Για να ολοκληρώσετε το γεύμα σας θα βρείτε απίθανα γλυκά (όπως την αριστουργηματική Lemon Pie), ενώ οι 90 ετικέτες ιταλικών κρασιών στη wine list που έχει συνθέσει ο sommelier Γιάννης Μακρής, θα φέρουν το άρωμα των ιταλικών αμπελώνων στο ποτήρι σας. Ναι, σίγουρα το Ovio αξίζει πολλές επισκέψεις…

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου