- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μπήκαμε στην κουζίνα του School Pizza Bar και μεταδίδουμε
Ζουμερά πιάτα κρεατικών, κολασμένες πίτσες και φοβερά γλυκά
Δοκιμάσαμε το νέο μενού των School Pizza Bar
Δύο-τρία ρολάκια από κρέας Black Angus αναπηδούν μέσα στο τηγάνι μαζί με βούτυρο. Η μυρωδιά είναι ξελιγωτική. Δίπλα τους είναι στα σκαριά μια πληθωρική καρμπονάρα, ενώ στον (ειδικό) φούρνο έχει μόλις χωθεί μια πίτσα, με ζυμάρι τόσο λεπτό που σχεδόν το διαπερνάει το βλέμμα. Ο Αλέξανδρος Λαζζούλης, ο Άντι Σάκο και ο Βαγγέλης Μαρκουλάκης στέκονται πάνω από κατσαρόλες με μυρωδάτες σάλτσες, κάνουν τα τηγάνια να χορεύουν, ψιλοκόβουν τα πάντα με μαεστρία και στήνουν τα πιάτα με προσήλωση νευροχειρουργού. Είναι οι σεφ των School Pizza Bars που σήμερα συναντήθηκαν με σκοπό να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Τους πετυχαίνω στην πιο πυρετώδη τους στιγμή, ακριβώς την ώρα που το ολοκαίνουργιο μενού περνάει το τελευταίο στάδιο της δοκιμής.
Το School Pizza Bar δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ήταν ένα από τα πρώτα στέκια που έμαθαν στους Αθηναίους να τρώνε αυθεντική πίτσα με χειροποίητη ζύμη και ιταλικά υλικά, όπως ακριβώς θα τη συναντούσαν και στα στενά της Ρώμης. Δεν χρησιμοποίησα τυχαία το ρήμα «μαθαίνω». Το «σχολείο της πίτσας» έμεινε στην ιστορία της Πλατείας Αγίας Ειρήνης, όπου πρωτάνοιξε, για τα τραπέζια-θρανία, τους μαυροπίνακες και τα σκαμπό-ξύστρες. Ήταν το πιο νόστιμο σχολείο της πόλης. Τον επόμενο χρόνο (έπειτα από λαϊκή απαίτηση), άνοιξε και δεύτερο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, ενώ πέρυσι ήταν η σειρά των δυτικών προαστίων να δοκιμάσουν το τέλειο κομμάτι πίτσας, καθώς το School Pizza Bar προσγειωνόταν μέσα στο River West. Εδώ ακριβώς βρίσκομαι κι εγώ σήμερα, όρθια μπροστά στο πάσο της ανοιχτής κουζίνας να κλέβω πιρουνιές από μια πεντανόστιμη σαλάτα με φαλάφελ πατζαριού, κατσικίσιο τυρί, φιλέ αμυγδάλου και vinaigrette κερασιού.
Ο Τάσος Χέλμης, ιδιοκτήτης των School Pizza Bar λέει πως «το καινούργιο μενού βασίστηκε σε μία ιδέα: να ταιριάξουμε το φαγητό μαζί με cocktails! Έτσι, όταν κάθεσαι στο τραπέζι, ο σερβιτόρος θα σου φέρνει μία cocktail list, ειδικά σχεδιασμένη για να ταιριάζει με κάθε πιάτο του μενού». Για του λόγου το αληθές, ο Τάσος μου δίνει επί τόπου να δοκιμάσω ένα cocktail με βάση το ρούμι μαζί με ένα ολόσωστα ψημένο strip loin. Ναι, όντως κάνουν καλό ταίρι, αλλά για όποιον το θέλει υπάρχει και η wine list με κρασιά ιταλικών αμπελώνων.
Δοκίμασα επίσης τα νόστιμα ρολάκια από κρέας Black Angus, που τυλίγονται με πεκορίνο, σπαράγγι, καρότο και φρέσκο κρεμμυδάκι, μία αχνιστή πίτσα με κολοκυθάκι, πανσέτα, φρέσκο κρεμμυδάκι, σκορδόλαδο κι άνηθο, αλλά και τρυφερότατα (και βαθιά νόστιμα) μάγουλα μπρεζέ με πουρέ πατάτας. Παρατηρώ ότι χωρίς να χάσουν την κυριαρχία τους η πίτσα και η pasta, έχει δοθεί ένα βάρος στα κυρίως πιάτα του καταλόγου. Πλέον μπορείς να βρεις πολλά πιάτα με βάση το κρέας, πάντα, όμως, στη φιλοσοφία (και στην comfort νοστιμιά) της ιταλικής κουζίνας. Όσο για τα γλυκά, αυτό είναι άλλο κεφάλαιο… Πληθωρικά (όπως πάντα), με έξτρα δόση σοκολάτας ή κρέμας (εξαρτάται τι προτιμάς). Ενδεικτικά θα αναφέρω το προφιτερόλ με γκανάς σοκολάτας και σουδάκια γεμιστά με φιστίκι Αιγίνης, αλλά και το κολασμένο γαλακτομπούρεκο με φύλλα μπακλαβά (έπος!).
Τις Κυριακές τώρα, στο κέντρο της πόλης, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, το School Pizza Bar θα συνεχίσει να σερβίρει τα έτσι κι αλλιώς ξακουστά πρωινά του (μιλάμε για αυγά σε όλες τις μορφές τους, καυτά Panini, πολλά healthy bowls κ.α.). Το πόστο του River West, όμως, φυλάει μία άλλη, νόστιμη έκπληξη… Italian Barbecue! Bistecca alla Fiorentina, ζουμερές porchettas, αλλά και κοντοσούβλι με βασιλομανίταρα καθώς κι άλλα νόστιμα που θα ψήνονται σε μία ψησταριά στρατηγικά τοποθετημένη σε κοινή θέα. Επιπλέον θα υπάρχει entertainer για να κρατάει απασχολημένους τους μικρότερους, οπότε μπορούμε να μιλάμε για μία ευχάριστη κυριακάτικη έξοδο που μπορεί να αφορά και όλη την οικογένεια.
Πλατεία Αγίας Ειρήνης 8, Μοναστηράκι, 210 3251444
River West, Λ. Κηφισιού 96-98, 210 5622156
Λεωφόρος Νίκης 9, Θεσσαλονίκη, 2310286161
Fb: School Pizza Bar, Instagram: @schoolpizzabar
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.