Resto

Ονειρία, το νόστιμο μεζεδοπωλείο στο Χαλάνδρι με τις τρεις αυλές

Μερακλίδικα μεζεδάκια, ηλιόλουστα τραπεζάκια και κρασί από κάθε γωνιά της χώρας

Νατάσσα Καρυστινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην Ονειρία στο Χαλάνδρι για όλα τα ελληνικά μεζεδάκια που ονειρεύεσαι

Φουντωτές γλάστρες σκαρφαλώνουν σε ασβεστωμένα σκαλιά, ανθισμένα γιασεμιά κάνουν τον τόπο να μοσχοβολάει, μικρά σπουργίτια χοροπηδούν στο πλακόστρωτο και στα μαρμάρινα τραπέζια ακουμπάει ένας ελληνικός καφές που φτιάχτηκε στη χόβολη. Την πρώτη φορά που βρίσκεσαι σε κάποια από τις συνολικά τρεις αυλές της Ονειρίας, στρέφεις το κεφάλι ασυναίσθητα προς τα πίσω για να δεις την πόρτα από όπου μπήκες και να βεβαιωθείς ότι βρίσκεσαι ακόμα στο Χαλάνδρι. Τίποτα δεν θυμίζει τη βόρεια αυτή γειτονιά της πόλης. Περισσότερο, έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μακριά πολύ, ίσως στην πλατεία κάποιου ελληνικού, μερακλίδικου χωριού, ξεχασμένου στον χρόνο. Και να που οι γαργαλιστικές μυρωδιές που καταφτάνουν από την κουζίνα, το επιβεβαιώνουν.

Η Ονειρία είναι ένα πληθωρικό μεζεδοπωλείο που στεγάζεται σε ένα παλιό, χαλανδριώτικο αρχοντικό. Η πέτρα και το ξύλο κυριαρχούν στους δύο ορόφους του κάνοντάς σε να νιώθεις κάτι παραπάνω από ζεστά και οικεία. Δεν γίνεται να μην χαζέψεις τα αντικείμενα που βρίσκονται σε κάθε γωνιά, εδώ κι εκεί. Παλιές ραπτομηχανές, ένα σίδερο που κάποτε λειτουργούσε με κάρβουνο, μία γραφομηχανή του προηγούμενο αιώνα, ένα πικάπ-κόσμημα… Αντικείμενα που οι ιδιοκτήτες της Ονειρίας συνέλλεξαν μέσα στα χρόνια από παλαιοπωλεία της Αθήνας, αλλά και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το κάθε ένα ξεχωριστά κι όλα μαζί ταυτόχρονα λένε την ίδια ιστορία: εδώ, σε αυτή τη ζεστή σάλα με τα ξύλινα ταβάνια το παρελθόν και το παρόν ενώνονται.

Την ίδια φιλοσοφία ακολουθεί και η κουζίνα, μέσα από ένα νόστιμο μενού γεμάτο με κλασικούς μεζέδες της ελληνικής κουζίνας, που ωστόσο μαγειρεύονται με σύγχρονες τεχνικές της γαστρονομίας. Έτσι, θα συναντήσεις πιάτα όπως είναι οι χειροποίητες τυροκροκέτες με σπιτική σάλτσα περγαμόντο, το κανταΐφι με κοτόπουλο, πιπεριές, παρμεζάνα και χειροποίητη σάλτσα, τα παραδοσιακά στριφτάρια που εδώ σερβίρονται με ροζ κρέμα, απάκι κοτόπουλο, σελινόριζα, κολοκύθι και αυγό μάτι. Μην παραλείψεις τα παραδοσιακά κεφτεδάκια που τηγανίζονται με μπόλικο δυόσμο και σερβίρονται με αρωματική μαγιονέζα τρούφας, ούτε βέβαια τους έξτρα μερακλίδικους γκιουζλεμέδες με κασέρι Μυτιλήνης, παστουρμά, ντομάτα και σπιτική σάλτσα πάπρικας. Και για το τέλος, θα βρεις -μεταξύ άλλων- ένα φανταστικό, όσο και πρωτότυπο γλυκάκι: το cheesecake… μπακλαβά!

Κανταΐφι με κοτόπουλο, πιπεριές, παρμεζάνα και χειροποίητη σάλτσα
Ποικιλία κρεατικών

Θα συνοδέψεις το γεύμα σου με ωραία κρασιά, από όλη την Ελλάδα (μπορείς μάλιστα να χαζέψεις τις ετικέτες στην εντυπωσιακή κάβα που βρίσκεται στην κεντρική σάλα του μαγαζιού), όσο από τα ηχεία θα ακούγεται προσεκτικά επιλεγμένη ελληνική μουσική στη σωστή ένταση, για να μπορείς να συζητάς με την παρέα σου, να μοιράζεστε ιστορίες και μπουκιές, τσουγκρίζοντας ποτήρια γεμάτα κρασί. Και θα είναι ωραία, όσο ωραία το φανταζόσουν κι ακόμη πιο πολύ…

Η κάβα στην κεντρική σάλα

Κολοκοτρώνη 8, Χαλάνδρι, 211 4035993, www.oneiria.gr, Fb: Ονειρία, Instagram: @oneiria_mezedopwleio

INFO
Ονειρία

Ωραίο μεζεδοπωλείο με μεζέδες που βασίζονται σε παραδοσιακές συνταγές, αλλά εδώ σερβίρονται σε μία πιο σύγχρονη απόδοση. Μεγάλο συν η πανέμορφη αυλή. 

Δες αναλυτικά