- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Cantina: zero waste και κορυφαία γαστρονομία στα Σεράλια της Σίφνου
Το παλιό ατμοσφαιρικό λιμανάκι γνώρισε και φέτος μεγάλες γαστρονομικές στιγμές
Η Cantina του σεφ Γιώργου Σαμοΐλη στη Σίφνο είναι από τα πιο ωραία εστιατόρια του νησιού
Η Cantina στα Σεράλια του Κάστρου της Σίφνου, χωρίς καμία αμφισβήτηση βρίσκεται όχι μόνο στην κορυφή της γαστρονομικής προσφοράς της Σίφνου, αλλά αποτελεί ένα εξαιρετικό διεθνές παράδειγμα ιδιοφυούς σύνθεσης των ετερογενών στοιχείων που τη συγκρότησαν.
Καταρχάς ένας τόπος με πολύ μεγάλη ιστορία, αμόλυντος από τον σύγχρονο πολιτισμό, το Κάστρο της Σίφνου. Κτισμένος πάνω σ’ έναν απότομο βράχο με εξαιρετική πανοραμική θέα προς το πέλαγος, με ζωή από τους προϊστορικούς χρόνους, αποτελεί μέχρι σήμερα έναν από τους σημαντικότερους και πιο καλοδιατηρημένους οικισμούς.
Ένας απίστευτα προικισμένος σεφ, ο Γιώργος Σαμοΐλης, τη δουλειά του οποίου γνωρίσαμε στο Ωμέγα 3, στον Πλατύ Γιαλό, όταν από το 2013 σ’ ένα πάλι μικροσκοπικό Fish-Bar, δημιούργησε ίσως τους πιο ψαγμένους ψαρομεζέδες των Κυκλάδων, και «ανάγκαζε» τον Τομ Χανκς από την Αντίπαρο, να έρχεται κοντά του για να τους δοκιμάζει. Αυτή τη φορά ο Γιώργος όλως τυχαίως βρέθηκε στα Σεράλια, μαγεύτηκε και είχε την απίστευτη σύλληψη να αξιοποιήσει τον χώρο. Με συνοπτικές διαδικασίες του έδωσε ζωή, χωρίς να κάνει παρά τις ελάχιστα αναγκαίες επεμβάσεις, τις απαραίτητες για τη λειτουργία ενός μικρού εστιατορίου. Οπτικά η καντίνα παραμένει ανέγγιχτη, με την πατίνα του χρόνου επάνω της και με λιτά, μεταλλικά και κομψά καθίσματα να πλαισιώνουν τα από μέταλλο και μάρμαρο minimal ευρύχωρα τραπέζια του φαγητού.
Τέλος η brigade της κουζίνας και του σέρβις, όλοι τους ένας κι ένας, μοιάζουν πιο πολύ με θεατρικό θίασο που κινούνται με μία αρμονία και χαρά γλεντώντας τη δουλειά τους, κάτω από τους ήχους της μουσικής (κι αυτή επιλογή του Σαμοΐλη), που αν αντιλήφθηκα καλά υπάρχει κύρια για να τους δίνει ρυθμό και λιγότερο για τις ανάγκες της πελατείας!
Η φιλοσοφία της κουζίνας της Cantina στηρίζεται στο βασικό αξίωμα -όπως το διατυπώνουν οι δημιουργοί της - «καμία απώλεια - καμία σπατάλη». Το τελικό αποτέλεσμα είναι πράγματι ξεχωριστό απ’ όλες τις πλευρές, και πολύ σύντομα η Cantina απέσπασε διακρίσεις από Έλληνες και ξένους κριτικούς, αλλά κυρίως κέρδισε την καρδιά του κοινού που το επισκέφτηκε και βίωσε αυτήν τη μοναδικά ιδιαίτερη εμπειρία. Περισσότερα.
*Για το Ωμέγα 3 διαβάστε εδώ.
**Για τους ρεβιφθοκεφτέδες Σίφνου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Πάντα με τα καλύτερης ποιότητας υλικά και πάντα με σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση της γειτονικής μας χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.