- CITY GUIDE
- PODCAST
-
36°
Cantina: zero waste και κορυφαία γαστρονομία στα Σεράλια της Σίφνου
Το παλιό ατμοσφαιρικό λιμανάκι γνώρισε και φέτος μεγάλες γαστρονομικές στιγμές
![119965-275894.jpg 119965-275894.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/119965-275894.jpg)
![Cantina, Σίφνος Cantina, Σίφνος](/images/1074x600/jpg/files/2022-10-07/cantina-sifnos__2_.jpg)
Η Cantina του σεφ Γιώργου Σαμοΐλη στη Σίφνο είναι από τα πιο ωραία εστιατόρια του νησιού
Η Cantina στα Σεράλια του Κάστρου της Σίφνου, χωρίς καμία αμφισβήτηση βρίσκεται όχι μόνο στην κορυφή της γαστρονομικής προσφοράς της Σίφνου, αλλά αποτελεί ένα εξαιρετικό διεθνές παράδειγμα ιδιοφυούς σύνθεσης των ετερογενών στοιχείων που τη συγκρότησαν.
Καταρχάς ένας τόπος με πολύ μεγάλη ιστορία, αμόλυντος από τον σύγχρονο πολιτισμό, το Κάστρο της Σίφνου. Κτισμένος πάνω σ’ έναν απότομο βράχο με εξαιρετική πανοραμική θέα προς το πέλαγος, με ζωή από τους προϊστορικούς χρόνους, αποτελεί μέχρι σήμερα έναν από τους σημαντικότερους και πιο καλοδιατηρημένους οικισμούς.
![Cantina, Σίφνος Cantina, Σίφνος](/images/w734/jpg/files/2022-10-07/cantina-sifnos__1_.jpg)
Ένας απίστευτα προικισμένος σεφ, ο Γιώργος Σαμοΐλης, τη δουλειά του οποίου γνωρίσαμε στο Ωμέγα 3, στον Πλατύ Γιαλό, όταν από το 2013 σ’ ένα πάλι μικροσκοπικό Fish-Bar, δημιούργησε ίσως τους πιο ψαγμένους ψαρομεζέδες των Κυκλάδων, και «ανάγκαζε» τον Τομ Χανκς από την Αντίπαρο, να έρχεται κοντά του για να τους δοκιμάζει. Αυτή τη φορά ο Γιώργος όλως τυχαίως βρέθηκε στα Σεράλια, μαγεύτηκε και είχε την απίστευτη σύλληψη να αξιοποιήσει τον χώρο. Με συνοπτικές διαδικασίες του έδωσε ζωή, χωρίς να κάνει παρά τις ελάχιστα αναγκαίες επεμβάσεις, τις απαραίτητες για τη λειτουργία ενός μικρού εστιατορίου. Οπτικά η καντίνα παραμένει ανέγγιχτη, με την πατίνα του χρόνου επάνω της και με λιτά, μεταλλικά και κομψά καθίσματα να πλαισιώνουν τα από μέταλλο και μάρμαρο minimal ευρύχωρα τραπέζια του φαγητού.
![Cantina, Σίφνος Cantina, Σίφνος](/images/w734/jpg/files/2022-10-07/cantina-sifnos__3_.jpg)
Τέλος η brigade της κουζίνας και του σέρβις, όλοι τους ένας κι ένας, μοιάζουν πιο πολύ με θεατρικό θίασο που κινούνται με μία αρμονία και χαρά γλεντώντας τη δουλειά τους, κάτω από τους ήχους της μουσικής (κι αυτή επιλογή του Σαμοΐλη), που αν αντιλήφθηκα καλά υπάρχει κύρια για να τους δίνει ρυθμό και λιγότερο για τις ανάγκες της πελατείας!
![Η brigade της κουζίνας και του σέρβις Η brigade της κουζίνας και του σέρβις](/images/w734/jpg/files/2022-10-07/cantina-sifnos__4_.jpg)
Η φιλοσοφία της κουζίνας της Cantina στηρίζεται στο βασικό αξίωμα -όπως το διατυπώνουν οι δημιουργοί της - «καμία απώλεια - καμία σπατάλη». Το τελικό αποτέλεσμα είναι πράγματι ξεχωριστό απ’ όλες τις πλευρές, και πολύ σύντομα η Cantina απέσπασε διακρίσεις από Έλληνες και ξένους κριτικούς, αλλά κυρίως κέρδισε την καρδιά του κοινού που το επισκέφτηκε και βίωσε αυτήν τη μοναδικά ιδιαίτερη εμπειρία. Περισσότερα.
*Για το Ωμέγα 3 διαβάστε εδώ.
**Για τους ρεβιφθοκεφτέδες Σίφνου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπιτικό τσίπουρο, μερακλίδικοι μεζέδες, νόστιμο τηγάνι και κατάσταση πάρτι
Όπως και η Colette έχει για τη ζωή την άποψη «διασκέδασέ το με κάθε τρόπο»!
Kονσεπτικό street food resto με άρωμα Αμερικής
Η ιστορία του ξεκινάει το 1972 όντας το πρώτο μαγαζί που άνοιξε στην περιοχή και συνεχίζεται ως σήμερα με πολλές αλλαγές, αλλά την ίδια αγάπη για το φαγητό
Εδώ κάθε τραπέζι είναι το «καλό» τραπέζι και κάθε πιάτο είναι ένα έργο υψηλής γαστρονομίας από αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες
Εδώ μπορείς επίσης να βιώσεις και την απόλυτη farm to table εμπειρία συμμετέχοντας σε ένα από τα μαθήματα μαγειρικής που πραγματοποιούνται καθημερινά
Ο σεφ Αυγουστής Γαλανός αναδεικνύει τα παραδοσιακά προϊόντα της Κιμώλου μέσα από μια σύγχρονη γαστρονομική οπτική
Σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, στον Μαραθώνα, προσφέρει φρέσκα πιάτα από αγνές πρώτες ύλες της οικογένειας Μαρμαρινού, μαγειρεμένα από την κυρία Βούλα
Το μενού του διακεκριμένου Νίκου Κουτσουδάκη περιλαμβάνει από κρεατικά μέχρι θαλασσινά και μαγειρευτά.
Το εμβληματικό τηγανητό του μπαρμπουνάκι βρήκε τη θέα που του αξίζει
Μόλις άνοιξε στην οδό Αγίας Ειρήνης
Όταν η τέχνη φιλοξενεί ένα εστιατόριο
Ένα beach restaurant με καταγωγή από την Αίγυπτο
Χειροποίητες δημιουργίες, χωρίς χρωστικές και αγαπημένες γεύσεις
Ο απόλυτος προορισμός του Ξυλόκαστρου κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας,
Happy vibes και ατμόσφαιρα party όλη ημέρα
Ένα μοναδικό εστιατόριο πάνω στη θάλασσα
Πανοραμική θέα στην ανοιχτή θάλασσα και πεντανόστιμο φαγητό
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.