Όλυμπος - Νάουσα, η θρυλική επιστροφή ενός μνημείου γαστρονομίας
Ανοίγει τις πύλες του ξανά μετά από 28 χρόνια
Το εστιατόριο Όλυμπος - Νάουσα (ON) επιστρέφει στην παραλία της Θεσσαλονίκης, αναβιώνοντας την αίγλη και την πολυτέλεια μίας άλλης εποχής.
Πρόκειται για μια εμβληματική επιστροφή που προσδίδει κύρος και κοσμοπολίτικο αέρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, το κλασικό με το μοντέρνο, το χθες με το σήμερα.
Ο λόγος για το εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα» το οποίο άνοιξε ξανά τις πύλες του, 28 χρόνια μετά την αναστολή της λειτουργίας του και περίπου 100 από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε εκεί γύρω στη δεκαετία του ’20, καθιερώνοντας την πολυτέλεια, το αριστοκρατικό στιλ και τον «αέρα» μιας άλλης εποχής.
Το εστιατόριο άνοιξε στο ισόγειο του νέου boutique ξενοδοχείου πέντε αστέρων ON Residence στην παραλία της Θεσσαλονίκης, μία επένδυση της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ. Το ON Residence είναι μια μονάδα που σηματοδοτεί την επιστροφή της Θεσσαλονίκης στην ελίτ της φιλοξενίας, την οποία ολοκλήρωσε η Grivalia Hospitality μαζί με την Tor Hotel Group της οικογένειας Τορνιβούκα.
Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο ακίνητο πέρασε στην ιδιοκτησία των δύο εταιρειών έναντι 5,46 εκατ. ευρώ το 2017, μετά από σχετικό διαγωνισμό στον οποίο μετείχε από κοινού η Grivalia Hospitality (65%) με την TOR Hotel Group (35%).
Το ON Residence πήρε το όνομά του από το θρυλικό εστιατόριο Όλυμπος - Νάουσα (ON) το οποίο επιστρέφει στην παραλία της Θεσσαλονίκης, αναβιώνοντας την αίγλη και την πολυτέλεια μίας άλλης εποχής.
Το boutique hotel είναι η πιο εντυπωσιακή και εμφατική προσθήκη στο χώρο της φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια, καθώς φέρνει τον αέρα, το στιλ και τη φινέτσα παλαιότερων δεκαετιών. Διαθέτει 60 δωμάτια σε επτά ορόφους, ενώ στο ισόγειο φιλοξενείται το ιστορικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα».
Για την ανακατασκευή του ιστορικού αυτού μερικώς διατηρητέου κτιρίου, υλοποιήθηκαν εργασίες εκσυγχρονισμού και επέκτασης, καθώς και εργασίες συντήρησης και αναπαραγωγής των ιδιαίτερων διακοσμητικών και αρχιτεκτονικών του στοιχείων, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορείας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε όλα τα στάδια.
Στη πολυετή διάρκεια των εργασιών απασχολήθηκαν συνολικά 350 άτομα, ενώ για τις ανάγκες λειτουργίας του ξενοδοχείου δημιουργήθηκαν 67 νέες θέσεις μόνιμης απασχόλησης.
Όπως σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, CEO της Tor Hotel Group, «παραδίδουμε το Όλυμπος Νάουσα σε δύο γενιές μεταγενέστερες σε σχέση με την περίοδο που έκλεισε, το 1994, και θέλουμε να αποτελέσει ένα νέο στέκι για τους Θεσσαλονικείς. Στόχος της επιστροφής του Όλυμπος Νάουσα έπειτα από περίπου 30 χρόνια, είναι να προσφέρει μία υψηλού επιπέδου αστική Ελληνική κουζίνα στους πελάτες του, αλλά και μία μοναδική εμπειρία φιλοξενίας βασισμένη στο πιο υψηλά ξενοδοχειακά standards. Το ΟΝ Residence και το εστιατόριο Όλυμπος Νάουσα δεν είναι απλά ένα πολυτελές ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο. Είναι μία αναβίωση ενός μνημείου με τεράστια ιστορία, μία προσφορά για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα».
Η ιστορία του κτιρίου
Το 1926 η οδός Νίκης στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης υποδέχεται ένα εξαιρετικά φινετσάτο κτίριο, τον σχεδιασμό του οποίου έχει επιμεληθεί ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ζακ Μοσέ.
Το 1927 το νέο μέγαρο της οδού Νίκης, διά χειρός Ζακ Μοσέ, είναι το νέο κόσμημα που θα προστεθεί στα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα της πόλης. Η προσωπικότητα και ο υπέρκομψος διάκοσμός του το κάνουν αμέσως να ξεχωρίσει ανάμεσα στα επιβλητικά κτίρια της Θεσσαλονίκης και από την πρώτη στιγμή γίνεται ένα από τα αγαπημένα σημεία της πόλης.
Η άμεση γειτνίασή του με το μυθικό πεντάστερο ξενοδοχείο της παραλιακής Mediterranee του Γεωργίου Τουρνιβούκα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία του, μια και πολύ γρήγορα εδώ θα αρχίσει να χτυπά η καρδιά της κοσμικής ζωής της πόλης και όσων την επισκέπτονται.
Το μέγαρο της οδού Νίκης ανοίγει τις πόρτες του επίσημα το 1927 και στο ισόγειό του φιλοξενεί το δημιούργημα της σύμπραξης δύο εταιρειών που έμελλε να αλλάξει τον ρου της γαστρονομικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης, ενώ στην πορεία διακρίνεται ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην Ευρώπη.
Η ζυθοποιία Όλυμπος και η παγοποιία Νάουσα ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν για πρώτη φορά ένα μουσείο-δοκιμαστήριο μπίρας, με δύο αίθουσες, που έχουν τις ονομασίες Όλυμπος και Νάουσα. Η μπίρα σερβίρεται σε εντυπωσιακά ποτήρια με τη φίρμα της εταιρείας, ενώ συνοδεύεται από μια παλέτα παραδοσιακών γεύσεων που αφήνουν εποχή. Το 1994 κλείνει τις πόρτες του οριστικά, αφήνοντας πίσω του την αίγλη μιας εποχής - ορόσημο για την πόλη και την Ελλάδα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσοχή τι διαβάζετε για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και πού σας στέλνουν για… τίμιο φαγάκι
Καλό φαγητό, μπάρα με ωραία κοκτέιλ και τέλειες μουσικές
20 χρόνια στην Ομήρου, θα βρεις πολλά περισσότερα από καλό και νόστιμο φαγητό
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μεγαλύτερου πάρτι των Ιλισίων
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Και μας επιστρέφει στην κλασική Αθήνα που είχαμε ξεχάσει
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.