- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στο Frankie για ολόφρεσκη pasta και το ωραιότερο σκορδόψωμο της πόλης
Κάθε επίσκεψη εδώ είναι ένα σύντομο ταξίδι στην Ιταλία
Frankie: φρέσκια pasta, πίτσα και άρωμα Ιταλίας στο Κολωνάκι
Η οδός Ομήρου, εκεί ψηλά στη διασταύρωσή της με τη Σκουφά, μοιάζει με αστική στιγμή που αποτυπώθηκε σε καρτ ποστάλ: πυκνές φυλλωσιές των δέντρων που ίσα-ίσα καταφέρνουν να χωρέσουν ανάμεσα σε δύο αντικριστές πολυκατοικίες (κούκλες και οι δυο, όπως κι όλα τα κτίρια του πεζοδρομημένου στενού). Κάτω από την παχιά σκιά που δημιουργείται, απλωμένα τραπεζοκαθίσματα, περαστικοί που βγάζουν βόλτα το σκύλο τους, γκαρσόν που πηγαινοέρχονται με κομψές στολές. Και μέσα σε αυτό το σκηνικό μια λαχταριστή μυρωδιά να πλανιέται… Είναι το άρωμα μιας καυτής πίτσας με μανιτάρια και καπνιστή pancetta που μόλις ξεφουρνίστηκε. Βλέπετε, ακριβώς εδώ, βρίσκεται το Frankie, το ωραίο ιταλικό του ομίλου Nice n Easy.
Το Frankie, που πήρε το όνομά του από τον Frank Sinatra, πρόσφατα ανακαινίστηκε απ’ άκρη σ’ άκρη παραμένοντας ωστόσο πιστό στη φιλοσοφία του: στη φρέσκια pasta που φτιάχνεται καθημερινά εδώ, στην πίτσα που ψήνεται σε ξυλόφουρνο, στις βαθιά comfort συνταγές που δημιουργούνται με βιολογικές πρώτες ύλες - μια βουτιά στη νοστιμιά της ιταλικής κουζίνας.
Βρέθηκα εδώ ένα δροσερό καλοκαιρινό απόγευμα, μην μπορώντας να αποφασίσω πού να εστιάσω πρώτα την προσοχή μου: στο πληθωρικό μενού μπροστά μου; Στον barman που με σίγουρες κινήσεις ετοιμάζει αυτή τη στιγμή το Negroni μου; Ή μήπως στον δεξιοτέχνη pizzaiolo που τοποθετεί την πίτσα που μόλις έφτιαξε στον ξυλόφουρνο;
Αποφάσισα να το πάρω από την αρχή, δηλαδή από τα ορεκτικά, οπότε παραγγέλνω το σκορδόψωμο με mozzarella, παρμεζάνα, μυρωδικά και πάστα σκόρδου (€6,90). Σε λίγο καταφτάνει πελώριο και αχνιστό, το ωραιότερο σκορδόψωμο που έχω φάει! Έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με τη σαλάτα με σολομό, κινόα, αβοκάντο, μάραθο, πράσινο μήλο, dressing από πιπερόριζα, μέλι και μουστάρδα (€11,90), η οποία είναι πλούσια και ισορροπημένη, αλλά όχι ικανή να μας σταματήσει από το τσιμπολόγημα (πιο σωστά καταβρόχθισμα) του τέλειου σκορδόψωμου…
Σειρά έχουν τα arancini μουσακά – εδώ οι παραδοσιακές ιταλικές κροκέτες ρυζιού παντρεύονται υπέροχα με την πιο αγαπητή ελληνική συνταγή και το αποτέλεσμα είναι χρυσαφένιες μπαλίτσες με ρύζι, αρωματικά, μπεσαμέλ, ντοματίνια confit, μελιτζάνα και μοσχαρίσιο κιμά (€9,90). Ωραία (και νοστιμότατη!) ιδέα… Όσο για τα κυρίως, «περιοριστήκαμε» στην pasta, μια που θεωρήσαμε ότι οι γενναιόδωρες πίτσες του Frankie μάλλον θα ήταν υπερβολικές για δύο άτομα. Έτσι, προτιμήσαμε στη θέση τους μία φινετσάτη Cacio e Pepe που είχε για ζυμαρικό φρέσκα ravioli γεμιστά με ricotta, αλλά και μια σιγομαγειρεμένη μοσχαρίσια ουρά με κριθαράκι ολικής άλεσης και ξηρό ανθότυρο (€15,90), τόσο βαθιά νόστιμη λες και την είχε φτιάξει παινεμένη και (ιδιαίτερα) μερακλού Ιταλίδα γιαγιά!
Κλείσαμε με ένα φοβερό τιραμισού (€7,90) που άνετα θα μπορούσε να μοιραστεί μεταξύ τριών ή και τεσσάρων ατόμων, και φύγαμε χορτάτοι και ευτυχείς, με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουμε σύντομα για εκείνη την πίτσα που μοσχοβολούσε κι έκανε τη γειτονιά να μοιάζει με θερινό Trastevere. Αν θέλεις απόψε να ταξιδέψεις στην Ιταλία, απλώς ανηφόρισε την Ομήρου.
Σκουφά 42, Κολωνάκι, 210 3647052 και Χαρ. Τρικούπη 125, Νέα Ερυθραία, 210 8003851, www.frankie.gr, Fb: @frankie.restaurant, Instagram: @frankie.restaurant
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.