- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
«Μεδίκων», το νέο εστιατόριο στη Μάνη που αξίζει να μάθεις
Από τα παλάτια της Φλωρεντίας στα πυργόσπιτα των Μανιατών


Μεδίκων: το εστιατόριο που αλλάζει το γευστικό προφίλ της Μάνης μια ανάσα από την Καρδαμύλη
Λίγο έξω από την Καρδαμύλη και μόλις μια ώρα διαδρομή από την Καλαμάτα, στο ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου στη Μάνη θα βρεις το εστιατόριο «Μεδίκων». Το ολοκαίνουργιο στέκι της περιοχής βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, έχει για θέα το γραφικό λιμανάκι του Αγίου Νικολάου και στεγάζεται μέσα σε ένα αναπαλαιωμένο πετρόχτιστο αρχοντικό. Αν και μόλις άνοιξε, η ιστορία του ξεκινά αρκετούς αιώνες νωρίτερα… Κάπου στα 1475 συγκεκριμένα όταν οι πρόγονοι των σημερινών ιδιοκτητών, μέλη της οικογένειας των Μεδίκων, εγκαταλείπουν τα λαμπερά παλάτια της Φλωρεντίας για να εγκατασταθούν ακριβώς εδώ, στα πυργόσπιτα των Μανιατών. Σε αυτούς χρωστά το σημερινό εστιατόριο την ονομασία του.



Με επίκεντρο τον ολόδροσο κήπο, η μέρα στο «Μεδίκων» ξεκινάει από το πρωί με το άναμμα του ξυλόφουρνου. Ύστερα κάνουν την εμφάνισή τους υπέροχες προτάσεις για πρωινό με φρέσκα τοπικά και farm to table προϊόντα… Το παστό, οι ελιές Καλαμάτας, το κρίταμο, οι πίτες που ζυμώνονται στο χέρι, τα φρέσκα αυγά και το ζεστό ψωμί γεμίζουν με τοπικές γεύσεις την αρχή της μέρας σου, για να την κάνουν ακόμη πιο νόστιμη. Το μεσημέρι είναι η σειρά των πιάτων ημέρας να σε ταξιδέψουν στην τοπική παραδοσιακή κουζίνα της Μάνης, ενώ η βραδινή κάρτα εμπλουτίζεται επιπλέον και με κάποια πιάτα της σύγχρονης μεσογειακής κουζίνας. Η ώρα του ηλιοβασιλέματος, πάλι, είναι ιδανική για να απολαύσει κανείς ένα ποτήρι κρασί από την καλά ενημερωμένη κάβα με τις προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες.


Η Μανιάτικη σαλάτα με παστό, μεθυσμένα σύκα, φιλέτα πορτοκάλι και ντρέσινγκ εσπεριδοειδών, τα λαδοπαξίμαδα, η σοφιγάδα με κοκκάρια, βολβούς, άγρια μανιτάρια, τσαπέλες και πορτοκάλι, ο κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες και παλαιωμένο ντόπιο τυρί, το αρνάκι γάστρας με αρωματικό πλιγούρι, η σάλτσα με φρέσκια μαντζουράνα και κρασί Νεμέας, αλλά και ψάρια, αστακοί και κολοχτύπες, και διάφορα άλλα θαλασσινά από την ψαριά της ημέρας, δίνουν νόστιμες επιλογές, ενώ το grill ψήνει με δεξιοτεχνία εκλεκτές κοπές ωρίμασης από ελληνικά και εισαγόμενα βοοειδή.


Τα λαχταριστά επιδόρπια, τα υπέροχα signature cocktails, αλλά και τα σπάνια αποστάγματα ολοκληρώνουν με τον ιδανικό τρόπο το ταξίδι-μύησης που κάνει τους φιλοξενούμενους μέρος της μακράς αυτής ιστορίας που συνδέει το ένδοξο παρελθόν των Μεδίκων με τον τόπο, τις γεύσεις και τους ανθρώπους της Μάνης. Αν σε βγάλει ο δρόμος προς τα εκεί, αξίζει να το επισκεφτείς. Και με το παραπάνω…
Άγιος Νικόλαος, Δυτική Μάνη, 2721079119, www.medikon.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιταλική-μεσογειακή κουζίνα, απίθανα cocktails και μια Μόνα Λίζα με τσιχλόφουσκα
Η Καραγκούνικη κουζίνα αναβιώνει στην Καρδιτσομαγούλα, λίγο έξω από την Καρδίτσα
Γίνεται να περάσει κοντά ένας αιώνας και να μην αλλάξει τίποτα -ή περίπου- σε ένα στέκι;
Μαγικός και ο κήπος όταν ο καιρός φτιάχνει
Εδώ θα έρθεις για τα burgers, αλλά θα μείνεις για τα vibes
Τα πιάτα του όλα φανερώνουν καλό, γυναικείο χέρι
Το πρωί καφές, αργότερα ντολμάδες και αφράτα μπιφτεκάκια
Μεσογειακή κουζίνα, πολύχρωμο ντεκόρ, ωραία πιάτα
Εδώ η ελληνική γαστρονομία αποκτά νέο πρόσωπο, γεμάτο γεύση και φρεσκάδα
Απολαυστικά πιάτα της πολίτικης κουζίνας φτιαγμένα με τα πιο αγνά υλικά
Ένας ζεστός, φιλόξενος χώρος όπου η κρητική φιλοξενία και η αγάπη για το καλό φαγητό πρωταγωνιστούν
Μια γνήσια ιταλική εμπειρία στο Χαλάνδρι
Ωραίες ετικέτες και νόστιμη κουζίνα σε μια ωραία αυλή του Χαλανδρίου
Αγαπημένο στέκι στο Χαλάνδρι για κάθε στιγμή της ημέρας
Φοβερή πίτσα με ζυμάρι που ωριμάζει για 36 ώρες
Από τον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus έχεις την καλύτερη θέα της Αθήνας
Το κουτούκι που τόσο αγάπησαν οι Παναθηναϊκοί ζει και βασιλεύει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.