- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Saitama: Κεμπάπ, νουντλς, κοκτέιλ και Άνταμ Κοντοβάς στο νέο hot στέκι της Αθήνας
Η νέα γαστρονομική γωνιά της πόλης μόλις άνοιξε στον Κεραμεικό
Στον Κεραμεικό το καινούργιο Saitama έχει πολύ νόστιμο (street) φαγητό από τον Άνταμ Κοντοβά και ωραία κοκτέιλ
Μετά από ετοιμασίες αρκετών μηνών, άνοιξε στον Κεραμεικό το Saitama, το νέο πρότζεκτ του Σταμάτη Σταματιάδη -είχε προλάβει να μας συστηθεί επιχειρηματικά με το Buñuel στο Κολωνάκι- για το οποίο συνεργάστηκε με τον πολυμήχανο και αεικίνητο σεφ Άνταμ Κοντοβά. Παρέα δημιούργησαν μια κουλ γαστρονομική γωνιά κάτω από μια πιλοτή επί της οδού Κεραμεικού, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται και το CTC του Αλέξανδρου Τσιοτίνη, στην ευρύτερη περιοχή της αθηναϊκής Chinatown. Επισκέφθηκα το Saitama την πρώτη μέρα λειτουργίας του, σ’ ένα soft opening για φίλους και να τι αποκόμισα.
Ποιος είναι ο Saitama;
Saitama είναι το όνομα του βασικού πρωταγωνιστή ενός Shōnen manga, ενός ιαπωνικού κόμικ δηλαδή για εφήβους, το οποίο έχει μεταφερθεί και ως anime στη μικρή οθόνη. Το παρατσούκλι του Saitama είναι One-Punch Man και κατέχει τον τίτλο του πιο ισχυρού υπερήρωα του κόσμου, προπονείται καθημερινώς στη γυμναστική και μπορεί να νικήσει τον οποιονδήποτε με μία μόνο γροθιά. Έγινε υπερήρωας… για χαβαλέ, αλλά όσο περνούσε ο καιρός, τόσο πιο σοβαρά αντιμετώπιζε το «επάγγελμά» του. Και μπορεί ο Σταμάτης Σταματιάδης να μην εργάστηκε ποτέ για χαβαλέ, όμως όσα χρόνια τον παρακολουθώ, γίνεται -σαν τον Saitama- ολοένα και πιο σοβαρός.
Όσο για τον Άνταμ Κοντοβά, αδιαμφισβήτητα βρίσκεται αυτή τη στιγμή (αλλά και τα τελευταία χρόνια) στην πρώτη γραμμή των πιο αντισυμβατικά δημιουργικών σεφ της Ελλάδας. Ποιος θα περίμενε άλλωστε πως θα μπορούσε να σκεφτεί ένα κόνσεπτ που να συνδυάζει τα fusion κεμπάπ με τα νουντλς και να ταιριάξει και τα δύο με κοκτέιλ;
Και όταν λέμε κεμπάπ, δεν αναφερόμαστε σε φλωριές, μιλάμε για το the real thing. Φρέσκο κάρβουνο πυρώνει με αληθινή φωτιά και επάνω του ψήνονται τέσσερα διαφορετικά είδη κεμπάπ, πλασμένα σε πλακέ σούβλες. Σημειώστε: μοσχάρι και αρνί με σάλτσα Καμπαγιάκι, μαγιονέζα μίσο, τηγανητό κρεμμύδι και γουακάμε. Κοτόπουλο με σάλτσα Σατάι, φιστίκια, τσίλι, λάιμ και καρύδα. Χοιρινό και γαρίδα (ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ) με μυστική σαλτσούλα Saitama, ξινόκρεμα και δυόσμο. Και ένα βίγκαν με κιμά λαχανικών, ταχίνι, ραπανάκι, σουμάκ και σουσάμι. Σερβίρουν όλα τα κεμπάπ σε χαρτονένια συσκευασία με αραβική πίτα, ρύζι και σπιτικές πίκλες!
Και τι φάση με τα νουντλς;
«Βρισκόμαστε στην Chinatown,έχουμε σούπερ συνταγή για νούντλς, τα ταιριάξαμε με τα κοκτέιλ μας, ε, γιατί όχι;»
Ο Σταμάτης και ο Άνταμ συνεργάστηκαν με μια αθηναϊκή βιοτεχνία παρασκευής νουντλς. Εκεί τα φτιάχνουν όπως αυτοί τα ζήτησαν, τα φέρνουν στο Saitama, όπου βράζονται στην εντέλεια και σερβίρονται ομοίως σε τέσσερεις εκδοχές· με κοτόπουλο Τομ Κα Γκάι, με ψητή πανσέτα και κίμτσι, σε κάρυ με μοσχάρι και χορτοφαγικά.
Και αν νομίζατε πως θα παρέλειπαν το γλυκό, κάνετε μέγα λάθος. Παρφέ κρέμα ή σοκολάτα με μαρέγκα η οποία καψαλίζεται για να δημιουργήσει την εντύπωση ενός Baked Alaska, μια ακόμη extravaganza του Saitama.
Και μπορεί στο Saitama τον πρώτο λόγο να τον έχει το (street) φαγητό, δε σημαίνει όμως πως θα την βγάλετε χωρίς αλκοόλ. Μια μεγάλη κάνουλα στέκει υπερήφανα στη μπάρα που εξυπηρετεί τον κόσμο και σερβίρει μια μπίρα και πέντε παγωμένα και pre-mixed κοκτέιλ: ένα Negroni αρωματισμένο με φράουλα και κεράσι, ένα τύπου Mai Tai με ρούμι, σιρόπι ψημένου ανανά και passion fruit, ένα με τζιν και βότανα και μια Spicy Margarita με τεκίλα και αρώματα από σούπα Tom Yum -(WTF?) βρήκατε τον συνδυασμό με τα νουντλς ή ακόμη;
Το Saitama θα εξυπηρετεί μόνο delivery και takeaway στην ανάλογη συσκευασία, ενώ μπορείτε να τα απολαύσετε και επί τόπου, αφού διαθέτει και λίγα πάσα, σκαμπό και μερικά τραπεζάκια, κάτω από το επιβλητικό graffiti των 2.47 street artists. Στα άμεσα σχέδια τους είναι και η εκμετάλλευση του απέναντι άδειου οικοπέδου με τραπεζάκια picnic κάτω από τα δένδρα. Το πιο μεγάλο όμως μυστικό τους είναι το speakeasy lounge bar που ετοιμάζεται… στο υπόγειο. Αν και γνωρίζω, περισσότερα δε θα γράψω ακόμη, αναμένεται όμως να δέσει ιδανικά με το υπόλοιπο κόνσεπτ!
Miss it not!
Κεραμεικού 101, Κεραμεικός, 2103471850
Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα κλειστά
Τρίτη - Πέμπτη 18:00 - 01:00
Παρασκευή και Σάββατο 18:00-02:00
Κυριακή 17:00 - 00:00
Επίσημο opening Παρασκευή 8 Ιουλίου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.