- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Σιγή Ιχθύος: Το ωραίο γαστρονομικό στέκι στη Νάουσα της Πάρου
Κλασικές γεύσεις και δημιουργική ψαροφαγία με θέα τα ψαροκάικα
Η Σιγή Ιχθύος στο παλιό λιμανάκι της Νάουσας στην Πάρο είναι από τα στέκια του νησιού που αξίζει να επισκεφθείς
Η Σιγή Ιχθύος βρίσκεται στο πανέμορφο παλιό λιμανάκι της Νάουσας, που είναι ο πιο δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός της Πάρου. Αν και πριν 50 χρόνια δεν θα έβρισκες εκεί παρά μόνο ένα καφενεδάκι-ουζερί (του αείμνηστου Στρατή που πρώτος σέρβιρε χταποδάκι στα κάρβουνα και γούνα), καθότι τα υπόλοιπα κτίσματα ήταν αποθήκες των ψαράδων, σήμερα θα συναντήσεις καμιά δεκαπενταριά μαγαζιά (ταβέρνες-μπαρ) που σφύζουν από κόσμο. Στο κοσμοπολίτικο και πολυπόθητο πλέον, αλλά πάντα γραφικό παλιό λιμανάκι της Νάουσας με θέα τα ψαροκάικα η Σιγή Ιχθύος είναι μαζί με το Μπαρμπαρόσα, τον Μάριο και τον Τσαχπίνη οι τέσσερις εκπρόσωποι -διαφορετικής φιλοσοφίας ο καθένας- όπου μπορεί ο κάθε επισκέπτης να ικανοποιήσει και τις πλέον απαιτητικές γαστρονομικές του επιθυμίες.
Η Σιγή Ιχθύος καταλαμβάνει τη δυτική πλευρά της πλατείας του λιμανιού και είναι δημιούργημα του Γιάννη Ζουμή που αν και γεννήθηκε στην Αθήνα είναι Παριανής καταγωγής - η οικογένεια Ζουμή είναι γνωστή στο νησί. Από την εφηβεία του δούλευε τα καλοκαίρια στη Νάουσα της Πάρου, και τον θυμάμαι από τότε που έκανε τα πρώτα βήματά του.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η εμμονή του Γιάννη στους ανθρώπους και στην ομάδα. Γνώρισα τον σεφ του Άκη Νταλέκο, ένα προσγειωμένο νέο παλικάρι που έκανε τις σπουδές του στη σχολή Εlite, κατόπιν είχε την τύχη να δουλέψει δίπλα στην Τούλα, τη σπουδαία μαγείρισσα στο ομώνυμο φημισμένο εστιατόριο στην Κασιόπη της Κέρκυρας, και τα τελευταία έξι χρόνια έχει αγκυροβολήσει στο λιμανάκι της Νάουσας δίπλα στον Γιάννη.
Τα πιάτα του που δοκίμασα στη Σιγή Ιχθύος ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο, ενώ το βράδυ ο Γιάννης αναλαμβάνει το ψήσιμο των ψαριών που προμηθεύεται από παριανούς ψαράδες. Υπεύθυνος του service o Γιώργος Παχίδης που με την ομάδα του λειτουργεί συντονισμένα και με μεγάλη ευγένεια. Από τα πιάτα που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε και προτείνουμε:
- Αφράτη και πεντανόστιμη ρεγγοσαλάτα,
- Λακέρδα εντυπωσιακής γλύκας και αλατότητας,
- Ξυδάτο χταπόδι, με νότες από μηλόξυδο,
- Λιγκουίνι με αχιβαδάκι,
- Ταρτάρ κιτρινόπτερου τόνου (τόνος μαριναρισμένος, αβοκάντο, αγγούρι, αλάτι αφρίνα, πιπέρι, ρόδι) με διάφορες ζωγραφικές και γευστικές πινελιές,
- Λιγκουίνι γαρίδας με φρέσκια ντομάτα,
- Γαρίδα με ούζο και σαφράν,
- Κριθαρότο με καραβίδες,
- Ρύζι τηγανητό με γαρίδες, σκόρδο, κουκουνάρι μαϊντανό (ανάμνηση από τις μαγειρικές της Τούλας από την Κασιόπη της Κέρκυρας),
- Γιαχνιστό θαλασσινών με όστρακα, γαρίδες, καλαμάρι (ανάμνηση από τις μαγειρικές του Γιώργου Χαμηλοθώρη, Barbarossa),
- Και από τα γλυκά ένα εξαίσιο πληθωρικό μιλφέιγ με κρέμα μαστίχα και φράουλα.
*Για τον Μάριο στη Νάουσα διαβάστε εδώ.
**Για τις κατοικιές της Πάρου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.