Mayan, το καινούργιο στέκι του Κεραμεικού για Nikkei κουζίνα
Στη Μεγάλου Αλεξάνδρου φύτρωσε μια εξωτική γωνιά
Mayan: το νέο εστιατόριο του Κεραμεικού μαγειρεύει εξαιρετικά τη Nikkei κουζίνα
Ο υπέροχος, ατμοσφαιρικός φωτισμός σου δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεσαι κάπου μακριά και εκτός πραγματικότητας. Έστω και αν από τις μεγάλες τζαμαρίες της σάλας χαζεύεις τους περαστικούς της Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι λιλιπούτειοι κάκτοι και τα λεπτοδουλεμένα γράμματα που σχηματίζουν τη λέξη “Mayan” στον τοίχο, ίσως αποτελούν τις ενδείξεις σου για τον τόπο όπου θα ταξιδέψεις απόψε. Όμως, τίποτα δεν μπορεί να σε προϊδεάσει για τη μεγάλη νοστιμιά.
Το Mayan ήρθε στη γειτονιά του Κεραμεικού μαζί με τον νέο χρόνο, φέρνοντας μαζί του έναν αέρα εξωτισμού και μια κουζίνα που έλειπε σε αυτή την κατά τα άλλα ανήσυχη πλευρά της πόλης. Στα τραπέζια του σερβίρει κουζίνα Nikkei (δηλαδή το πάντρεμα της ιαπωνικής με την περουβιανή κουζίνα), και μάλιστα εκτελεσμένη άψογα από έναν σεφ που γνωρίζει το είδος αυτό σαν την παλάμη του. Ο Σταμάτης Τσίλιας έχει εμπειρία μεγάλη πάνω στην κουζίνα Nikkei έχοντας περάσει από ανάλογα εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, οπότε είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σε μυήσει στις λεπτές ισορροπίες και την πλούσια κουλτούρα αυτής της αναπάντεχα νόστιμης κουζίνας.
Στο μενού του Mayan βρίσκουμε περουβιανές συνταγές, ιαπωνικές τεχνικές, στοιχεία της Λατινικής Αμερικής και υλικά από τη Μεσόγειο, όλα στις υπηρεσίες μια νόστιμης, fusion κουζίνας. Από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα είναι το νόστιμο ceviche που ο σεφ δημιουργεί σε τρεις εκδοχές, η κάθε μία από τις οποίες εκφράζει και μια διαφορετική περιοχή του πλανήτη. Το ceviche του Εκουαδόρ έχει γαρίδα, ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι και λάιμ, το ceviche της Χιλής περιλαμβάνει τόνο, γάλα τίγρης με miso, κρεμμύδι, jalapenos, άχυρο πατάτας, μαύρο σουσάμι ενώ το ceviche της Μεσογείου μπλέκει στο ίδιο πιάτο ένα ολόφρεσκο ψάρι ημέρας, πουρέ γλυκοπατάτας, καλαμπόκι choclo, κρεμμύδι, γάλα τίγρη και μανταρίνι.
Πέρα από τα ceviche, όμως, θα ανακαλύψεις κι άλλα ενδιαφέροντα ορεκτικά (όπως το Quinoa de Huevo με σπόρους κινόα, ντομάτα, καλαμπόκι, edamame, φιστίκια, τηγανιτό αυγό και jamon Serrano), εξωτικά κυρίως πιάτα (όπως το μοσχαρίσιο διάφραγμα με κρέμα από κουνουπίδι miso, chimichurri Ουρουγουάης και ξερό πράσο) και φινετσάτο sushi. Αξίζει επίσης να δοκιμάσει κανείς το Pan de Molde, το χειροποίητο ψωμάκι της Παραγουάης με τυριά και τρούφα που ψήνεται με φρέσκο βούτυρο στον ξυλόφουρνο και φτάνει στο τραπέζι αχνιστό, μέσα σε ψάθινο καλαθάκι.
Για τα γλυκά έχει φροντίσει ο ζαχαροπλάστης Θανάσης Τσαγκλιώτης, που δημιούργησε επιδόρπια εξωτικά κι ανάλαφρα, γεμάτα τροπικό αέρα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Frutas Exoticas με espuma φρούτων, χαβιάρι ταπιόκας, σορμπέ μπανάνας, miso-καραμέλα και μαρέγκα καρύδας. Μπορείς να συνοδέψεις το γεύμα σου με κρασιά από τους αμπελώνες της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Χιλής, ενώ, αν το προτιμάς, ο bartender Άρης Χατζηαντωνίου θα σου ετοιμάσει ένα cocktail με ιαπωνικά τζιν και ουίσκι…
Υ.Γ. Για να γιορτάσει τα εγκαίνιά του το Mayan φυλάει μια νόστιμη έκπληξη. Για το επόμενο διάστημα, κάθε 15 μέρες, γνωστοί και αγαπημένοι chefs θα επισκεφτούν την κουζίνα του Mayan για να δημιουργήσουν μαζί με τον chef Σταμάτη Τσίλια αξέχαστα πιάτα. Έτσι, θα συναντήσουμε τον Θάνο Στασινό και τον Μίλτο Αρμένη, τον Χάρη Νικολούζο, τον Νίκο Σκαμνάκη και τον Ηλία Μαμαλάκη. Η αρχή θα γίνει την Τετάρτη 30 Μαρτίου με τον Θάνο Στασινό, ενώ θα ακολουθήσει ο Μϊλτος Αρμένης την Τετάρτη 15 Απριλίου. Το πρόγραμμα των επόμενων guest chefs θα ανακοινωθεί στα social media του εστιατορίου.
Μεγάλου Αλεξάνδρου 114, Κεραμεικός, 2162020065, www.mayan.gr, Fb: @mayan.restaurants, Instagram: @mayan.restaurants, Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή από τις 18.00, Σάββατο από τις 17.00 και Κυριακή από τις 14.00, Δευτέρα κλειστά
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπιτικό τσίπουρο, μερακλίδικοι μεζέδες, νόστιμο τηγάνι και κατάσταση πάρτι
Όπως και η Colette έχει για τη ζωή την άποψη «διασκέδασέ το με κάθε τρόπο»!
Kονσεπτικό street food resto με άρωμα Αμερικής
Η ιστορία του ξεκινάει το 1972 όντας το πρώτο μαγαζί που άνοιξε στην περιοχή και συνεχίζεται ως σήμερα με πολλές αλλαγές, αλλά την ίδια αγάπη για το φαγητό
Εδώ κάθε τραπέζι είναι το «καλό» τραπέζι και κάθε πιάτο είναι ένα έργο υψηλής γαστρονομίας από αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες
Εδώ μπορείς επίσης να βιώσεις και την απόλυτη farm to table εμπειρία συμμετέχοντας σε ένα από τα μαθήματα μαγειρικής που πραγματοποιούνται καθημερινά
Ο σεφ Αυγουστής Γαλανός αναδεικνύει τα παραδοσιακά προϊόντα της Κιμώλου μέσα από μια σύγχρονη γαστρονομική οπτική
Σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, στον Μαραθώνα, προσφέρει φρέσκα πιάτα από αγνές πρώτες ύλες της οικογένειας Μαρμαρινού, μαγειρεμένα από την κυρία Βούλα
Το μενού του διακεκριμένου Νίκου Κουτσουδάκη περιλαμβάνει από κρεατικά μέχρι θαλασσινά και μαγειρευτά.
Το εμβληματικό τηγανητό του μπαρμπουνάκι βρήκε τη θέα που του αξίζει
Μόλις άνοιξε στην οδό Αγίας Ειρήνης
Όταν η τέχνη φιλοξενεί ένα εστιατόριο
Ένα beach restaurant με καταγωγή από την Αίγυπτο
Χειροποίητες δημιουργίες, χωρίς χρωστικές και αγαπημένες γεύσεις
Ο απόλυτος προορισμός του Ξυλόκαστρου κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας,
Happy vibes και ατμόσφαιρα party όλη ημέρα
Ένα μοναδικό εστιατόριο πάνω στη θάλασσα
Πανοραμική θέα στην ανοιχτή θάλασσα και πεντανόστιμο φαγητό
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.