- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Philos Athens, το όμορφο concept store της Σόλωνος ξανά ανοιχτό
Το concept store στο ιστορικό νεοκλασικό της Σόλωνος επαναλειτουργεί και σπεύσαμε να περάσουμε μια βόλτα
Eπισκεπτόμαστε το concept store Philos Athens που λειτουργεί και πάλι.
Κατεβαίνοντας τη Σόλωνος, μπροστά από το νεοκλασικό στον αριθμό 32, αρκετές φορές αναρωτήθηκα γιατί κατέβασε ρολά το Philos, το υπέρκομψο concept store που όταν άνοιξε τις πόρτες του το 2015 από πολλούς θεωρήθηκε το πιο elegant στέκι της Αθήνας. Σε σύντομο χρόνο λειτουργίας φιγουράρισε ακόμη και σε blogs του εξωτερικού ως "must place to visit'' στην Αθήνα ενώ τα avocado toast και άλλες νοστιμιές που σέρβιρε τους φανατικούς του φίλους μέσα σε μεγάλα λευκά πιάτα άρχισαν να κατακλύζουν το Instagram. Ύστερα, αθόρυβα και πάνω που είχε αποκτήσει τόση δημοφιλία, μέσα στον καιρό της πανδημίας και της καραντίνας, το είδαμε να κλείνει…. Πριν λίγες μέρες όμως η ομάδα που βρίσκεται από πίσω αποφάσισε να απαντήσει στα ερωτηματικά, να καλύψει το κενό που άφησε πίσω του κλείνοντας το Philos και να περάσει στη δράση ανοίγοντάς το και πάλι.
Για όσους δεν το έχουν επισκεφτεί στο παρελθόν, το Philos είναι ένας χώρος όπου μπορείς να κάνεις τα ψώνια σου, να παρακολουθήσεις καλλιτεχνικές εκθέσεις και να απολαύσεις καφέ, φαγητό ή ποτό. Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό διατηρητέο που φτιάχτηκε και κατοικήθηκε το 1937 από τον Ευριπίδη Κουτλίδη, παλιό επιχειρηματία και μεγάλο συλλέκτη έργων τέχνης (πάνω από 1.400 έργα που είχε εκτίθενται σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη). Το σκεπτικό του Philos από την πρώτη του εμφάνιση μέχρι και σήμερα είναι να γίνει μια επαναπροσέγγιση-αναβίωση του σπιτιού αυτού, να αναδειχθεί η ομορφιά του κτηρίου χωρίς να κρύβονται τα σημάδια του χρόνου, με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του και γνώμονα την ιστορικότητα του.
Τι θα δεις λοιπόν μπαίνοντας στο εσωτερικό του; Πολύ πολύ ωραία design έπιπλα μαζί με πολλά φυτά, -φίκους, στερλίτσες, φτέρες- αλλά και εικαστικές αναφορές όπως διάφορα installation που στολίζουν τους τοίχους. Στον πολυχώρο υπάρχουν 3 σάλες που απλώνονται σε 3 ορόφους και επικοινωνούν μεταξύ τους με μια εσωτερική ξύλινη σκάλα η οποία μάλιστα οδηγεί σε μια πανέμορφη κρυμμένη αυλή στην ταράτσα. Το βιτρό στην οροφή, τα ξύλινα στοιχεία από αφρικανικό μαόνι, τα παλιά τσιμεντοπλακάκια, τα αυθεντικά κουφώματα που η ομάδα του Philos αποφάσισε να μην τα αλλάξει, οι φθορές και τα ξεθωριασμένα χρώματα στους τοίχους, είναι κάποια από τα στοιχεία του κτηρίου που γοητεύουν και σε ταξιδεύουν στη νεοκλασική αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα.
Από τα 3 δωμάτια λειτουργεί το πρώτο πριβέ δωμάτιο στον ημιόροφο του κτηρίου, όπου μία παρέα 6 ατόμων μπορεί να απολαύσει τον χώρο και το φαγητό ιδιωτικά, ήσυχα και με ασφάλεια-κάτι που με συνθήκες Covid αποτελεί καλή επιλογή. Στόχος είναι να ανοίξουν step by step και οι υπόλοιποι χώροι-όροφοι ώστε το Philos να χωρέσει όλο και περισσότερους «φίλους».
Στα του φαγητού τώρα, συνεχίζει να προσφέρει το πρωινό και το brunch του- πλέον ανανεωμένο από τη νέα ομάδα του Σωτήρη Γιαννόπουλου, (με θητεία στο βραβευμένο με αστέρι Μισελέν εστιατόριο Χύτρα), και σερβίρεται μέχρι τις 2 το μεσημέρι εκτός από τις Κυριακές που είναι μέρες αποκλειστικά αφιερωμένες στο brunch.
H καινούργια πραγματικότητα είναι ότι πλέον μπορείς να επισκεφτείς το Philos σε όλη την διάρκεια της μέρας μιας και λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 12 το βράδυ. Όπότε, πέρα από τα πρωινά, προσφέρεται ένα επιλεγμένο μενού μεσογειακό με fusion επιρροές για lunch ή dinner. Για παράδειγμα στο κατάλογο υπάρχουν προτάσεις όπως το «Traxanotto» με γαρίδες, τα φρέσκα gyoza λαχανικών με πάστα miso σε ζωμό από κρεμμύδι, φουντούκι και κρέμα ρεβιθιού, το αρνάκι σε ρεβιθάδα με αφρό αυγολέμονου και αρωματικό λάδι από μυρώνια και καυκαλήθρες, καθώς και το cheesecake με καραμέλα πάστα miso και crumble ξηρών καρπών.
Όλα μπορούν να συνοδευτούν από ποτά και cocktails από το νέο του bar, φυσικά με το όνομα Philos Bar, που ανοίγει από τις 4 το απόγευμα για όποιον σκέφτεται early drinks μετά το γραφείο και τις δουλειές στο κέντρο.
Philos Athens: Σόλωνος 32, 2103619163
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα πάντα στα μαγαζιά που φτιάχνει ο Ζουγανέλης είναι φτιαγμένα με αγάπη
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.