- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Philos Athens, το όμορφο concept store της Σόλωνος ξανά ανοιχτό
Το concept store στο ιστορικό νεοκλασικό της Σόλωνος επαναλειτουργεί και σπεύσαμε να περάσουμε μια βόλτα
Eπισκεπτόμαστε το concept store Philos Athens που λειτουργεί και πάλι.
Κατεβαίνοντας τη Σόλωνος, μπροστά από το νεοκλασικό στον αριθμό 32, αρκετές φορές αναρωτήθηκα γιατί κατέβασε ρολά το Philos, το υπέρκομψο concept store που όταν άνοιξε τις πόρτες του το 2015 από πολλούς θεωρήθηκε το πιο elegant στέκι της Αθήνας. Σε σύντομο χρόνο λειτουργίας φιγουράρισε ακόμη και σε blogs του εξωτερικού ως "must place to visit'' στην Αθήνα ενώ τα avocado toast και άλλες νοστιμιές που σέρβιρε τους φανατικούς του φίλους μέσα σε μεγάλα λευκά πιάτα άρχισαν να κατακλύζουν το Instagram. Ύστερα, αθόρυβα και πάνω που είχε αποκτήσει τόση δημοφιλία, μέσα στον καιρό της πανδημίας και της καραντίνας, το είδαμε να κλείνει…. Πριν λίγες μέρες όμως η ομάδα που βρίσκεται από πίσω αποφάσισε να απαντήσει στα ερωτηματικά, να καλύψει το κενό που άφησε πίσω του κλείνοντας το Philos και να περάσει στη δράση ανοίγοντάς το και πάλι.
Για όσους δεν το έχουν επισκεφτεί στο παρελθόν, το Philos είναι ένας χώρος όπου μπορείς να κάνεις τα ψώνια σου, να παρακολουθήσεις καλλιτεχνικές εκθέσεις και να απολαύσεις καφέ, φαγητό ή ποτό. Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό διατηρητέο που φτιάχτηκε και κατοικήθηκε το 1937 από τον Ευριπίδη Κουτλίδη, παλιό επιχειρηματία και μεγάλο συλλέκτη έργων τέχνης (πάνω από 1.400 έργα που είχε εκτίθενται σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη). Το σκεπτικό του Philos από την πρώτη του εμφάνιση μέχρι και σήμερα είναι να γίνει μια επαναπροσέγγιση-αναβίωση του σπιτιού αυτού, να αναδειχθεί η ομορφιά του κτηρίου χωρίς να κρύβονται τα σημάδια του χρόνου, με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του και γνώμονα την ιστορικότητα του.
Τι θα δεις λοιπόν μπαίνοντας στο εσωτερικό του; Πολύ πολύ ωραία design έπιπλα μαζί με πολλά φυτά, -φίκους, στερλίτσες, φτέρες- αλλά και εικαστικές αναφορές όπως διάφορα installation που στολίζουν τους τοίχους. Στον πολυχώρο υπάρχουν 3 σάλες που απλώνονται σε 3 ορόφους και επικοινωνούν μεταξύ τους με μια εσωτερική ξύλινη σκάλα η οποία μάλιστα οδηγεί σε μια πανέμορφη κρυμμένη αυλή στην ταράτσα. Το βιτρό στην οροφή, τα ξύλινα στοιχεία από αφρικανικό μαόνι, τα παλιά τσιμεντοπλακάκια, τα αυθεντικά κουφώματα που η ομάδα του Philos αποφάσισε να μην τα αλλάξει, οι φθορές και τα ξεθωριασμένα χρώματα στους τοίχους, είναι κάποια από τα στοιχεία του κτηρίου που γοητεύουν και σε ταξιδεύουν στη νεοκλασική αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα.
Από τα 3 δωμάτια λειτουργεί το πρώτο πριβέ δωμάτιο στον ημιόροφο του κτηρίου, όπου μία παρέα 6 ατόμων μπορεί να απολαύσει τον χώρο και το φαγητό ιδιωτικά, ήσυχα και με ασφάλεια-κάτι που με συνθήκες Covid αποτελεί καλή επιλογή. Στόχος είναι να ανοίξουν step by step και οι υπόλοιποι χώροι-όροφοι ώστε το Philos να χωρέσει όλο και περισσότερους «φίλους».
Στα του φαγητού τώρα, συνεχίζει να προσφέρει το πρωινό και το brunch του- πλέον ανανεωμένο από τη νέα ομάδα του Σωτήρη Γιαννόπουλου, (με θητεία στο βραβευμένο με αστέρι Μισελέν εστιατόριο Χύτρα), και σερβίρεται μέχρι τις 2 το μεσημέρι εκτός από τις Κυριακές που είναι μέρες αποκλειστικά αφιερωμένες στο brunch.
H καινούργια πραγματικότητα είναι ότι πλέον μπορείς να επισκεφτείς το Philos σε όλη την διάρκεια της μέρας μιας και λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 12 το βράδυ. Όπότε, πέρα από τα πρωινά, προσφέρεται ένα επιλεγμένο μενού μεσογειακό με fusion επιρροές για lunch ή dinner. Για παράδειγμα στο κατάλογο υπάρχουν προτάσεις όπως το «Traxanotto» με γαρίδες, τα φρέσκα gyoza λαχανικών με πάστα miso σε ζωμό από κρεμμύδι, φουντούκι και κρέμα ρεβιθιού, το αρνάκι σε ρεβιθάδα με αφρό αυγολέμονου και αρωματικό λάδι από μυρώνια και καυκαλήθρες, καθώς και το cheesecake με καραμέλα πάστα miso και crumble ξηρών καρπών.
Όλα μπορούν να συνοδευτούν από ποτά και cocktails από το νέο του bar, φυσικά με το όνομα Philos Bar, που ανοίγει από τις 4 το απόγευμα για όποιον σκέφτεται early drinks μετά το γραφείο και τις δουλειές στο κέντρο.
Philos Athens: Σόλωνος 32, 2103619163
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.