- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Soil: Earthy gastronomy στο ολοκαίνουργιο ρεστό του Τάσου Μαντή
Ο σεφ Τάσος Μαντής έκανε την κίνηση ματ ανοίγοντας το δικό του εστιατόριο
Soil: το καινούργιο εστιατόριο του σεφ Τάσου Μαντή στο Παγκράτι
Ανεβαίνω τα δυο σκαλάκια της παλιάς διπλοκατοικίας στο Παγκράτι και μένω λίγο αναποφάσιστη μόλις αντιλαμβάνομαι πως για να μπω στον προορισμό μου πρέπει... να χτυπήσω το κουδούνι! Πρόκειται για νέο εστιατόριο, από αυτά που έχουν κάνει θόρυβο στην πόλη πριν καν ανοίξουν και που έχω τάξει στον εαυτό μου να απολαύσω με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.
Το Soil, λοιπόν, στεγάζεται σε όμορφο αρχοντικό πάνω στην ωραία οδό Φερεκύδου και ανήκει στον Τάσο Μαντή, τον χαμηλών τόνων εξαιρετικό σεφ που εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί στην αθηναϊκή σκηνή ως επικεφαλής της μισελενάτης Hytra, τούτο εδώ είναι το νέο του εγχείρημα ως σεφ-πατρόν. Μαζί με τον συνεργάτη και φίλο του Άλεξ Μουρίδη έχουν δημιουργήσει ένα «σπίτι» –για αυτό και το κουδούνι της εισόδου– μέσα στο οποίο ο σεφ μπορεί να ξεδιπλώσει τη γαστρονομική του φιλοσοφία η οποία κυρίως στηρίζεται στη Γη και τα προϊόντα της.
Ο χώρος που απλώνεται μπροστά μου ύστερα από το άνοιγμα της πόρτας από νεαρή κοπέλα που εγκάρδια μας υποδέχεται επιτείνοντας ακόμα περισσότερο την αίσθηση πως είσαι καλεσμένος σε σαλόνι σπιτιού, είναι ένα παλιό αρχοντικό του 1925 μεταφερμένο υποδειγματικά στην Αθήνα του σήμερα. Με το που μπαίνουμε πρώτη είναι η κουζίνα, πανέμορφη, «παλιά» όπως και το σπίτι, και μαζί υπερσύγχρονη και λειτουργική.
Συναντάμε τον σεφ που, ευγενέστατος οικοδεσπότης, μας ξεναγεί στο διπλανό, όμορφο δωμάτιο, είναι το chef’s table προορισμένο για πριβέ καταστάσεις, μας προχωράει μέχρι τον κήπο, γεμάτο με πορτοκαλιές και όμορφες γωνιές, τέλος μας ανεβάζει στον επάνω όροφο, έχει το μπαρ και δυο ακόμα τραπεζαρίες με ντεκόρ ανάλαφρα vintage, έργα τέχνης και όμορφα φωτιστικά. Ακολουθεί πανδαισία γεύσεων που ενώ άγγιξε βαθιά κάθε μας αίσθηση και όχι μόνο τη γεύση, δύσκολα θα μπορέσω να σας μεταφέρω.
Θα σημειώσω μια καταπληκτική γαρίδα Κοιλάδας που ήρθε σε κεραμικό πιατάκι μαζί με φέτες μανταρίνι, πεκάν, κρέμα από μύδια και ροζ πέταλα κατιφέ, συνοδευόταν από χειροποίητο πουγκί (με φύλλα nori, το πλέκουν καθημερινά εδώ!), που εντός του έκρυβε βότανα και μυρωδικά με ονόματα όπως μαυροβότανο, άλυσσος, ύσσωπος, σμυρνιό, σαμπούκο και είναι όλα τους βρώσιμα –«δοκιμάστε από αυτό»... με προτρέπει ο ευγενικός νεαρός που ασχολείται με το τραπέζι μας, «θα δείτε πως αν και χόρτο έχει την έντονη γεύση του στρειδιού».
Αλλά, θα μιλήσω και για το μανιτάρι που ήρθε μέσα σε κομψό κεραμικό, κι αυτό σε σχήμα μανιταριού, και συνοδευόταν από «τσάι μανιταριού» που πλημμύρισε το τραπέζι μας με αρώματα έλατου, κάστανου, λεμονοθύμαρου και μυρτιάς. Το mini burger χελιού με guanciale και vadouvan (μείγμα ινδικών μπαχαρικών) είχε μέγεθος ...δακτυλήθρας και εκρηκτικά νόστιμη γεύση, το ψωμί με λιναρόσπορο είχε δίπλα του φρέσκο βούτυρο στολισμένο γύρω γύρω με ανθάκια και μας έμεινε αξέχαστο.
Όλα τους τα προϊόντα έρχονται από το ιδιόκτητο κτήμα στο Αλεποχώρι, έμφαση δίνουν και στις συνεργασίες με άλλους μικρούς παραγωγούς, η φιλοσοφία εδώ στηρίζεται στον σεβασμό στο περιβάλλον, τίποτε απολύτως δεν πετιέται. Ο Τάσος Μαντής έκανε την κίνηση ματ ανοίγοντας το δικό του εστιατόριο, αυτά που απόλαυσα προχτές –ναι θα το τολμήσω–, είχαν και στοιχεία ποίησης, και είναι από αυτά που μαζί με το pairing των κρασιών, την περιποίηση, τα υπέροχα κεραμικά της Έλιας Λαμπίρη –Mud Lab–, καθώς και με το μικρό μπουκετάκι από πευκοβελόνες, κέδρο, μυρτιά και ελιά που μου πρόσφεραν με το που μπήκα και φυσικά πήρα μαζί μου φεύγοντας, συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία, που επιβάλλεται να ζήσει όποιος αγαπά τη γαστρονομία.
Φερεκύδου 5, 2107513505, Παγκράτι, soilrestaurant.gr, μενού 14 σταδίων 85 ευρώ, 9 σταδίων 65 ευρώ, κλειστά Κυριακή
INFO
Ένας εξαιρετικός σεφ, ο Τάσος Μαντής και μια παλιά, όμορφα ανακαινισμένη διώροφη κατοικία με κήπο για να στεγάσει το ταλέντο του. Πιάτα που στηρίζονται στα προϊόντα της γης, -τα πάντα εδώ καλλιεργούνται στο ιδιόκτητο κτήμα του εστιατορίου στο Αλεποχώρι-, συνεργασίες με μικρούς παραγωγούς, φιλοσοφία zero waste και δύο μενού degustation, 9 και 14 σταδίων, 65€ και 85€ αντίστοιχα, ωραία κρασιά. Κλειστά Κυριακή, μόνο βράδυ.
Δες αναλυτικά