Κάρλα: Η Θεσσαλία κατέβηκε στον Κεραμεικό
Γεύσεις και κουλτούρα θεσσαλικής φιλοξενίας σε ένα νέο στέκι στον Κεραμεικό
![4754-202316.jpeg 4754-202316.jpeg](/images/120x120/3/jpeg/sites/default/files/contributor/4754-202316_0.jpeg)
![Ντοματίνια με παξιμάδια χαρουπιού και νιβατό στο καφενείο «Κάρλα» Ντοματίνια με παξιμάδια χαρουπιού και νιβατό στο καφενείο «Κάρλα»](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2021/12/20/karla-kerameikos-restostef9427_0.jpg)
Η Κάρλα είναι ένα καινούργιο καφέ, εστιατόριο και μπαρ στον Κεραμεικό, με γεύσεις και κουλτούρα Θεσσαλίας
New Entry. Κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου, στα όρια των νόμων Λαρίσσης, Βόλου και Κεραμεικού (!), η Κάρλα δεν είναι μόνο μια διάσημη λίμνη αλλά και ένας τίμιος και γουστόζικος καφενές που άνοιξε πρόσφατα στην Αθήνα, γεφυρώνοντας μοναδικούς τόπους και αυθεντικά μπριόζες γεύσεις.
![karla-kerameikos-exoterikos-xoros.jpg karla-kerameikos-exoterikos-xoros.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/article/2021/12/20/karla-kerameikos-restostef9866.jpg)
Την επισκέφτηκα την πρώτη Κυριακή του νέου χρόνου, όταν ένας ιδανικός ήλιος έκανε την πόλη να ξεχυθεί για βόλτες αλλά και για μεζέδες. Γνωστό τοις πάσι πως καιρό τώρα στον Κεραμεικό δίνουν το ραντεβού τους χιπ παρέες που συνδυάζουν το τερπνό μετά του ωφελίμου αλλά και πως η Αθήνα προσφέρεται για περιπλανήσεις και γλυκά χασομέρια.
![karla-mpifteki.jpg Μπιφτέκι μοσχαρίσιο με πατάτες country και κρέμα παρμεζάνας στην Κάρλα](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/article/2021/12/20/stef9481.jpg)
Η «Κάρλα», που βρίσκεται στο 80 της Λεωνίδου, προσφέρει ιδανική κατάσταση για στάση, ξεκούραση αλλά και δεινές γευσιγνωσίες για ουρανίσκους που είναι αδύνατον να τους ξεγελάσεις. Έχει τραπεζάκια έξω αλλά και τραπεζάκια μέσα, οι καφετιέρες ανοίγουν από το πρωί στις 10, η κουζίνα ανάβει φωτιά στις 12 το μεσημέρι και μαζί με το μπαρ και τα ποτά, η «Κάρλα» μένει ανοιχτή ως αργά το βράδυ. Το ρεζουμέ της βόλτας μου εδώ, to know us better, ήταν το εξής: δοκίμασα πιάτα που κρατάνε βάση και πρώτη ύλη από την εκλεκτότερη Θεσσαλία, όπως μαρτυρά και το όνομά της.
![karla-kerameikos-tortigia.jpg Τορτίγια με κοτόπουλο, τυρί κρέμα και κρέμα μπαλσάμικο.](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/article/2021/12/20/karla-kerameikos-restostef9312.jpg)
Όμως πέρα από την αγνότητα των προϊόντων το θαυμαστό των πιάτων της «Κάρλας» έχει να κάνει και με το πώς καταφέρνουν να ισορροπούν ανάμεσα σε γκουρμεκλίδικη Λάρισα και Βόλο με τάπας αλά Μπαρτσελονέτα αλλά και γαλλικό μπιστρό. Μερακλίδικα λουκάνικα από το Μακρυχώρι φλερτάρουν με μεξικάνικες τορτίγιες και για του λόγου το αληθές δοκιμάστε την τορτίγια με κοτόπουλο, τυρί κρέμα και κρέμα μπαλμάσαμικο, σερβιρισμένη αντικριστά με ποικιλίες λουκάνικων, στικς χαλουμιού και τσάτνεϊ μήλου.
![karla-kerameikos-haloumi.jpg Στικς χαλουμιού με τσάτνεϊ μήλου στην Κάρλα.](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/article/2021/12/20/karla-kerameikos-restostef9375.jpg)
![karla-esoterikos-xoros.jpg karla-esoterikos-xoros.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/stef9700.jpg)
Ήπιαμε κρασιά από τον Κίσσαβο του ξακουστού οινοπαραγωγού Καρυπίδη αλλά και δοκιμάσαμε ένα κόκκινο, customised έκπληξη που σας το συστήνω ανεπιφύλακτα με υπογραφή το αμπέλι του Γιώργου Μπούτου.
![karla-xoirini.jpg Καπνιστή χοιρινή με ψητές πιπεριές και γκρεμολάτα στην Κάρλα.](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/article/2021/12/20/stef9498.jpg)
Τα παιδιά που τρέχουν την Κάρλα, ο Νίκος, ο Γιώργος και ο Κώστας ο αρχιμάστορας της κουζίνας, κρατούν όλα ρίζα από τα «απάνω», που πάει να πει πως η φιλοξενία και η περιποίηση που προσφέρουν δεν είναι φο ή δημοσιοσχετίστικη και πως τα έθιμά τους καλά κρατούν: θα παραγγείλεις μια απλή μπίρα και μαζί σαν κέρασμα καλωσορίσματος θα σου κοτσάρουν και πιατάκια με αλλαντικά, κασέρια, ντοματίνια και τυρί νιβατό για το καλό. Και αχρέωτα, αφού το συνηθίζουν αυτό στα μέρη τους, τον επισκέπτη δηλαδή, ανώνυμο ή επώνυμο, να τον τρατάρουν δερβίσικα.
![karla-kerameikos-loukaniko.jpg Ποικιλία λουκάνικων στην Κάρλα](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/article/2021/12/20/karla-kerameikos-restostef9358.jpg)
Στο σέρβις η γκαρσόνα Βασιλεία είναι από μόνη της ατραξιόν, αφού το πήγαινε και έλα της από την κουζίνα στα τραπέζια συνοδεύεται από μια απίστευτη γλύκα προς όλους και όλους, αλλά και μια εχεμύθεια μοναδική. Όταν την ρώτησα τι τρώει ο μουσικός Γιάννης Χαρούλης που τα έπινε με την παρέα του μερικά τραπέζια δίπλα, μου απάντησε πως έδωσε όρκο να μην προδώσει ποτέ τη μαγική συνταγή που τον κρατά σε φόρμα! Πες, πες, επέμεινα, τι παράγγειλε ο Χαρούλης; Καρπάτσιο μόσχου με κρουστά σιναπόσπορου και βαλεριάνα ή καπνιστή χοιρινή με ψητές πιπεριές και γκρεμολάτα και συνοδευτικό μανιτάρια πλευρώτους και νιβατό με ολίγη από μανούρια ψητά με δσσόμελο; Δεν της πήρα κουβέντα, αυτό θα πει σεβασμός στον πελάτη.
![karla-kerameikos-carpaccio.jpg Καρπάτσιο μόσχου με κρούστα σιναπόσπορου και βαλεριάνα στην Κάρλα στον Κεραμεικό](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/article/2021/12/20/karla-kerameikos-restostef9229.jpg)
![karla-kerameikos-manitaria.jpg Μανιτάρια πλευρώτους με νιβατό στην Κάρλα](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/article/2021/12/20/karla-kerameikos-restostef9818.jpg)
Ξαναπήγα στην Κάρλα. Είχα αφήσει μερικές εκκρεμότητες επί του καταλόγου, οπότε ξεκινήσαμε με μια ομελέτα με ντοματίνια και μανιτάρια και συνεχίσαμε με κοτόπουλο, τρίχρωμη κινόα και σάλτσα κεφίρ. Πιο πριν η Βασιλεία μας κέρασε μια κολοκυθόσουπα βελουτέ με γιαούρτι κάρι.
![kolokythosoupa-karla.jpg Κολοκυθόσουπα βελουτέ με γιαούρτι και κάρυ στο καφενείο Κάρλα, στον Κεραμεικό](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/article/2021/12/20/stef9667.jpg)
Μας περικύκλωσαν πρασινάδες με μέλια, βαλσάμικα, ντακάκια και flakes κεφαλοτυριού, πατάτες country και μπιφτέκι μοσχαρίσιο με κρέμα παρμεζάνας. Απέναντί μου η περαντζάδα έδινε και έπαιρνε, ο Κεραμεικός ήταν φουλ της βόλτας και της φωτογράφησης, αφού τα γκράφιτι τοιχογραφίες στο σώμα των παλιών σπιτιών προσφέρουν ιδανικές ινσταγκραμιές.
![stef9471.jpg Το λογότυπο της Κάρλας, που το φωτογραφίζουν όλοι.](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/article/2021/12/20/stef9471.jpg)
Αλλά και τα φωτεινά καλλιγραφικά γράμματα Κάρλα που δεσπόζουν στον τοίχο του καφενείου, προφανώς θεωρούνται από τους διαβάτες έργο δημόσιας τέχνης. Όλοι σταματούν για να το απαθανατίσουν, και αυτό από μόνο του είναι άλλο ένα συν για τους Θεσσαλούς, που κατέβηκαν στην Αθήνα μοστράροντας ένα ήθος, μια χαρά και μερικές γεύσεις αληθινές, που κάνουν το καφενείο τους θέμα και για συζήτηση αλλά και για επίσκεψη.
![karla-esoteriko.jpg karla-esoteriko.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/article/2021/12/20/stef9640.jpg)
Μια δοκιμή όχι μόνο θα σας πείσει, όπως έλεγε και η παλιά διαφήμιση, αλλά και θα σας ψήσει, λέω εγώ· αυτό που συμβαίνει εδώ στην Κάρλα ούτε το έχετε ξαναφάει, ούτε το έχετε ξαναζήσει. Στοίχημα;
Κάρλα: Λεωνίδου 80, τηλ. 210 5228527
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπιτικό τσίπουρο, μερακλίδικοι μεζέδες, νόστιμο τηγάνι και κατάσταση πάρτι
Όπως και η Colette έχει για τη ζωή την άποψη «διασκέδασέ το με κάθε τρόπο»!
Kονσεπτικό street food resto με άρωμα Αμερικής
Η ιστορία του ξεκινάει το 1972 όντας το πρώτο μαγαζί που άνοιξε στην περιοχή και συνεχίζεται ως σήμερα με πολλές αλλαγές, αλλά την ίδια αγάπη για το φαγητό
Εδώ κάθε τραπέζι είναι το «καλό» τραπέζι και κάθε πιάτο είναι ένα έργο υψηλής γαστρονομίας από αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες
Εδώ μπορείς επίσης να βιώσεις και την απόλυτη farm to table εμπειρία συμμετέχοντας σε ένα από τα μαθήματα μαγειρικής που πραγματοποιούνται καθημερινά
Ο σεφ Αυγουστής Γαλανός αναδεικνύει τα παραδοσιακά προϊόντα της Κιμώλου μέσα από μια σύγχρονη γαστρονομική οπτική
Σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, στον Μαραθώνα, προσφέρει φρέσκα πιάτα από αγνές πρώτες ύλες της οικογένειας Μαρμαρινού, μαγειρεμένα από την κυρία Βούλα
Το μενού του διακεκριμένου Νίκου Κουτσουδάκη περιλαμβάνει από κρεατικά μέχρι θαλασσινά και μαγειρευτά.
Το εμβληματικό τηγανητό του μπαρμπουνάκι βρήκε τη θέα που του αξίζει
Μόλις άνοιξε στην οδό Αγίας Ειρήνης
Όταν η τέχνη φιλοξενεί ένα εστιατόριο
Ένα beach restaurant με καταγωγή από την Αίγυπτο
Χειροποίητες δημιουργίες, χωρίς χρωστικές και αγαπημένες γεύσεις
Ο απόλυτος προορισμός του Ξυλόκαστρου κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας,
Happy vibes και ατμόσφαιρα party όλη ημέρα
Ένα μοναδικό εστιατόριο πάνω στη θάλασσα
Πανοραμική θέα στην ανοιχτή θάλασσα και πεντανόστιμο φαγητό
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.