Η Μάσα Με όνομα βαρύ και ιστορία
Να ’μαστε και πάλι στην εξερεύνηση της γεύσης και των εκπλήξεων στις εξόδους μας.
Να ’μαστε και πάλι στην εξερεύνηση της γεύσης και των εκπλήξεων στις εξόδους μας. Για να αρχίσουμε τις αθηναϊκές μας βόλτες, διαλέξαμε τη Μάσα.
Παρκάραμε πολύ εύκολα στο διπλανό δημοτικό πάρκινγκ. Στις παρυφές του Υμηττού, μέσα σε ένα καταπράσινο πάρκο και απέναντι από το δασάκι της Καισαριανής, αισθανθήκαμε σαν να κάναμε μίνι εκδρομή. Δεντράρες αιωνόβιες απ’ έξω και μέσα μοντέρνος, ελαφρώς εξεζητημένος διάκοσμος για ταβέρνα. Ο Αριστοτέλης, ψυχή και κινητήρια δύναμη του μαγαζιού, έχει φροντίσει να εξελίξει την οικογενειακή ταβέρνα σε υπερπαραγωγή. Η ολοκληρωτική ανακαίνιση δεν έγινε μόνο για την αλλαγή της διακόσμησης και την αξιοποίηση του υπέροχου κήπου. Έγινε και για να παντρέψει την παλιά φρουρά με την καινούργια. Που σημαίνει ότι οι χρόνια και χρόνια δοκιμασμένες μαμαδίστικες συνταγές της κυρίας Ελένης συναντούν τις ανησυχίες του γιου Αριστοτέλη. Αποτέλεσμα μια μεγάλη λίστα με ολόφρεσκα φαγητά πολλαπλών αναζητήσεων. Η γνήσια ελληνική κουζίνα με τα γιουβετσάκια της στο πήλινο, με τα γεμιστά χοιρινά ρολά της, τις τηγανητές μελιτζάνες, τα μπουρέκια με τυριά, τις κρεατόπιτες, τους κολοκυθόπυργους, παντρεύεται με γαριδομακαρονάδες, φωλιές του κούκου, καλαθάκια παρμεζάνας γεμιστά με σοτέ μανιτάρια. Εδώ ο κατάλογος δεν γέρνει προς κρεατοφάγους ή μη. Μεγάλη λίστα κρεατικών σχάρας, θαλασσινών γεύσεων, παραδοσιακών συνταγών δεν θα αφήσουν ασυγκίνητο κανέναν ουρανίσκο. Ελληνική ταβέρνα με σέρβις εστιατορίου, με πάνινα τραπεζομάντιλα, ρομαντική ατμόσφαιρα, ξένη διακριτική μουσική.
Εμείς δοκιμάσαμε τον κολοκυθόπυργο και τον βρήκαμε νοστιμότατο. Ο πύργος ήταν ένα ναπολεόν από κολοκυθάκια τηγανητά σε στρώσεις με γιαούρτι αρωματισμένο με άνηθο, λίγο σκόρδο, λεμόνι και ελαιόλαδο. Την ώρα που τρώγαμε τη δροσερότατη σαλάτα του κηπουρού, παρακολουθήσαμε ως show την παρασκευή της must μελιτζανοσαλάτας – τη βρήκαμε εξαιρετική. Μας άρεσε πολύ και το καλαθάκι παρμεζάνας με σοτέ μανιτάρια. Οι τηγανητές μελιτζάνες έφτασαν στο τραπέζι μας τραγανές και αλάδωτες, για να τις βουτήξουμε στο σπιτικό τζατζίκι. Μας εντυπωσίασε η φωλιά του κούκου – φωλιά πατάτας με καβουρδισμένο κιμά σβησμένο με κονιάκ και τυριά. Το γιουβετσάκι στο πήλινο με τη μελωμένη και αλ ντέντε μανέστρα και το γλυκό μοσχαράκι που έλιωνε, και η σπαλομπριζόλα για τρεις –που χόρτασε τέσσερις– αποδείχθηκαν πολύ καλές επιλογές.
Για γλυκό κινηθήκαμε σε κλασικούς δρόμους. Εκμέκ κανταΐφι με κρέμα βανίλιας και σαντιγί, λουκουμάδες ζεστοί με μέλι και καϊμάκι παγωτό μάς έκαναν να πέσουμε ηρωικά στη Μάσα.
Αν είσαι σαράντα χρόνια φούρναρης, ε! ξέρεις να ψήνεις. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που η πλειοψηφία των πελατών δεν είναι περαστικοί αλλά μόνιμοι και το προσωπικό τούς περιποιείται ανάλογα με τα γούστα του καθενός.
Μάσα, Εθνικής Αντιστάσεως 240-244, Καισαριανή, 210 7236.177. Δευτ. κλειστά. Σαβ/κα και μεσημέρια. Κατανάλωση/άτομο € 20-25.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλόφωνα και χωρίς πολλά-πολλά ο Λουκάς Μάιλερ κάνει τα δικά του νόστιμα
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.