60 στέκια που δεν χορταίνουμε στην Αθήνα

Βασίλαινας: Η ελληνική γεύση μέσα από μια διαδρομή 100 χρόνων

Ένα από τα πιο θρυλικά εστιατόρια των Αθηνών

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
  • 1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Βασίλαινας είναι ένα εστιατόριο με ιστορία 100 χρόνων

Είμαστε στο 1920. Η μπακαλοταβέρνα του Θανάση Βασίλαινα, χωμένη στις φτωχογειτονιές του Πειραιά είναι στέκι αγαπημένο για τους εργάτες του λιμανιού. Το φαγητό του είναι τόσο καλό που γρήγορα η φήμη της ταβέρνας εξαπλώνεται και στις υπόλοιπες συνοικίες των Αθηνών. Θα περάσουν, όμως, λίγα χρόνια ακόμα, μέχρι που μια νύχτα του 1947 ο γόης του κινηματογράφου Tyron Power θα σπρώξει την πόρτα και θα ζήσει ένα βράδυ που θα μείνει στην ιστορία. Από τότε η σάλα του Βασίλαινα γεμίζει καθημερινά με απλούς ανθρώπους που γευματίζουν δίπλα σε τρανά ονόματα. Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Γιώργος Σεφέρης, Στρατής Μυριβήλης, Winston Churchil, Elia Kazan, όλοι έχουν περάσει από τα τραπέζια του θρυλικού αυτού εστιατορίου, η λαμπρή ιστορία του οποίου φτάνει μέχρι τις δικές μας μέρες.

Το 2016 ο θρυλικός Βασίλαινας μετακομίζει πίσω από το Χίλτον, στην καρδιά της κοσμοπολίτικης Αθήνας και μεταμορφώνεται σε ένα αστικό, σύγχρονο εστιατόριο. Τον σχεδιασμό του καινούργιου χώρου αναλαμβάνουν οι γνωστοί αρχιτέκτονες Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέας Κούρκουλας (KK Architects) και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό… Από τις μεγάλες τζαμαρίες και καθισμένος στο αψεγάδιαστης αισθητικής περιβάλλον του Βασίλαινα, θα θαυμάσεις το Χίλτον μπροστά σου και τη μαρμάρινη πίσω όψη του που δημιούργησε ο Γιάννης Μόραλης το 1960, τον χώρο που φωτίζουν τα όμορφα φωτιστικά - πράσινα μπουκάλια κρασιού, ενώ  δύο γυάλινες walk –in κάβες όπου φυλάσσονται τα διαμάντια του ελληνικού αμπελώνα –από μόνες τους ένας λόγος να επισκεφθείς το εστιατόριο–, σε περιμένουν  να διαλέξεις το κρασί που θα στολίσει τη βραδιά σου.

Είναι ώρα, όμως, να αφοσιωθείς στη ναυαρχίδα του Βασίλαινα: στο φαγητό. Στον κατάλογο θα βρεις κλασικά πιάτα που έχουν αφήσει εποχή στον έναν αιώνα ιστορίας του εστιατορίου όπως η καλύτερη (χωρίς υπερβολή) ταραμοσαλάτα της Αθήνας ή το αυγό με τρούφα, απάκι και πατάτα Νάξου. Αλλά από εκεί και πέρα, θα περιηγηθείς σε ένα comfort μενού που αφιερώνεται στην εκλεκτή ψαροφαγία και φέρνει στο πιάτο σου πρωτότυπες «κοπές». Οι κοτολέτες από κοιλιά σφυρίδας που συνοδεύονται από χειροποίητη μαγιονέζα, η κοιλιά τόνου σε medium ψήσιμο που σερβίρεται με πλιγούρι, κουκουνάρι και σάλτσα σταφίδας, το κεμπάπ τόνου με τζατζίκι από χρένο, το τραγανό μπαρμπούνι σαβόρο με δεντρολίβανο, ντομάτα και παλαιωμένο ξίδι ή το έξοχο ψητό καλαμάρι με φάβα, γλυκόξινο σταμναγκάθι, μελάνι σουπιάς και σουτζούκι είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Μην αμελήσεις τα πιάτα ημέρας όπως τα φρέσκα λινγκουίνι με μάγουλα ροφού ή τη σκορπίνα γιουβέτσι – είναι μικρά αριστουργήματα.

Extra tip: Δοκιμάστε το μενού γευσιγνωσίας 7 σταδίων συνδυασμένο με το Wine Pairing που προτείνει ο sommelier.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ