Στη «Νυχτερίδα» του Μαστορίδη
Aν ο δρόμος σε βγάλει στα Χανιά, το καλό που σου θέλω είναι να κλείσεις ένα τραπέζι στου Μπάμπη
Η «Νυχτερίδα», το εστιατόριο του Μπάμπη Μαστορίδη, εκεί ψηλά στις Κορακιές είναι κάτι σαν το φάρο στο λιμάνι των Χανίων. Δεν μπορείς να πας σ αυτή τη πόλη και να μην επισκεφτείς το ιστορικό αυτό εστιατόριο των Χανιωτών. Πιο πολύ όμως και από το ίδιο το εστιατόριο αυτό που αξίζει να γνωρίσει κανείς είναι ο ίδιος ο Μαστορίδης. Τον Μπάμπη τον ξέρω από την εποχή που ήμουν παιδάκι στα Χανιά, έχουμε κάνει άπειρα γέλια και πλάκες μαζί, τον αγαπώ, τον εκτιμώ, συμπερασματικά έχω νοιώσει την ευεργεσία της φιλοξενίας του σε όλη της το μεγαλείο.
Δύσκολα νομίζω μπορείς να συναντήσεις τέτοιον Πρίγκιπα της Φιλοξενίας. Δεν είναι τόσο η γενναιοδωρία που σε εντυπωσιάζει αν βρεθείς στο εστιατόριο του, είναι εκείνο το προσωπικό know how του Μπάμπη που σε στέλνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να περιγράψεις στον Μπάμπη τι ονειρεύεσαι να κάνεις στα Χανιά που βρέθηκες, πως θέλεις τη θάλασσα, τι ψάρια έχεις επιθυμήσει, που θα βρεις το καλύτερο ακρογιάλι, που το πιο ήσυχο κολπάκι και να μη σε στείλει ακριβώς σ αυτό που ονειρεύτηκες. Το καλύτερο; Όχι μόνο θα σε στείλει, αλλά θα έχει ήδη τηλεφωνήσει στους κατάλληλους ανθρώπους που θα σε περιμένουν και θα σε υποδεχτούν με τον τρόπο που σου πρέπει, πριν ακόμα εσύ φτάσεις στον προορισμό σου. Πώς να σας το περιγράψω καλύτερα; Ας πούμε ότι έχεις πάει κάπου διακοπές και όπου βρεθείς να νοιώθεις έναν αόρατο από μηχανής άγγελο που σιωπηλά τα κάνει όλα εύκολα, για σένα, πριν από σένα. Συμβαίνει αυτό με τον Μπάμπη επειδή είναι από τους λίγους Χανιώτες που ξέρουν τόσο πολύ και τόσο καλά τη πόλη, το νομό, το νησί.
Πάμε τώρα στη «Νυχτερίδα». Η Νυχτερίδα είναι κληρονομιά από τον πατέρα του. Με τον θάνατο του τελευταίου, ο Μπάμπης δεν κληρονόμησε απλώς μια ταβέρνα, κληρονόμησε με ένα τρόπο τη συλλογική μνήμη της κοινωνίας των Χανιωτών. Σας γράφω σύντομα την ιστορία της Νυχτερίδας του Γιάννη Μαστορίδη:
Το 1922 μετά την Μικρασιατική καταστροφή, ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Μαστορίδης από την κοσμική Σμύρνη φτάνει στα Χανιά. Για να ζήσει, διδάσκει χορό στα παιδιά της πόλης. Δέκα χρόνια μετά αυτοί οι μαθητές θα γίνουν και οι πρώτοι πελάτες της «Νυχτερίδας», του νέου εστιατορίου που άνοιξε το 1933 στις Κορακιές Ακρωτηρίου, 7χλμ έξω από τη πόλη προς το αεροδρόμιο, στο χώρο ενός παλιού κυνηγετικού περιπτέρου με απίστευτη θέα που σου δίνει την ευκαιρία να δεις πανοραμίκ όλο το λιμάνι της Σούδας. Στη διάρκεια της Κατοχής η Νυχτερίδα επιτάσσεται από τους Γερμανούς για να χρησιμοποιηθεί σαν ψυχαγωγικό κλαμπ.
Μετά τον πόλεμο ξεκινά ουσιαστικά η «χρυσή εποχή» της Νυχτερίδας. Προσωπικότητες απ όλο τον κόσμο όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Τσόρτσιλ, ο Ωνάσης, ο Δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος, σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο Τζορτζ Μπους (ο πρεσβύτερος), ο Ανδρέας Παπανδρέου και μέλη της οικογένειας του, ο Κάρολος Παπούλιας, ο Κώστας Σημίτης, η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιάννης Μπουτάρης, η οικογένεια Μητσοτάκη, αλλά και οι Άλαν Μπέιτς, Άντονι Κουίν, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Ζωή Λάσκαρη, Λάκης Λαζόπουλος και πολλοί ακόμα έχουν καθίσει στα τραπέζια της κι έχουν απολαύσει το φαγητό και τη θέα της Νυχτερίδας. Στα πατώματα της μάλιστα ο πατέρας Γιάννης Μαστορίδης έμαθε το συρτάκι στον Άντονι Κουίν για να το χορέψει στον «Ζορμπά» του Κακογιάννη.
Σταθερά στο ίδιο σημείο η «Νυχτερίδα» πέρασε στα χέρια του γιου της οικογένειας. Ο Μπάμπης ανακαίνισε και εκσυγχρόνισε εκ βάθρων το εστιατόριο και τον υπέροχο περιβάλλοντα χώρο χάρη στη βοήθεια του κορυφαίου αρχιτεκτονικού διδύμου Δανάης Σκαράκη και Μάριου Νικηφοριάδη.
Από το 2000 μέχρι το 2006 την κουζίνα αναλαμβάνει ο άγνωστος τότε Δημήτρης Σκαρμούτσος που χάρη στις ιδέες του Μπάμπη Μαστορίδη για την κρητική διατροφή δημιουργεί νέες γεύσεις και πολλά από τα πιάτα που σερβίρονται ακόμα και σήμερα έχουν την υπογραφή του.
Τι να πρωτογράψω γι αυτό το μενού. Για τα άγρια χόρτα, τους κολοκυθανθούς, τις ψητές πατάτες, το πιλάφι, τα χειροποίητα καλιτσουνάκια με σπανάκι ή τη μυζήθρα, τη σφυρίδα, το κολοκυθομπούρεκο, τη λίστα με τα κρασιά; Για το μενού, ο καταλληλότερος άνθρωπος που μπορεί να διαλέξει είναι ο ίδιος ο Μπάμπης.
Να αναφέρω επίσης ότι είναι τόσο ευχάριστος και τεράστιος ο κήπος που συχνά κλείνεται από μεγάλες ομάδες και γίνεται το έλα να δεις. Οι τιμές στα φαγητά ξεκινούν από 4 και φθάνουν στα 22 ευρώ.
Για τέλος, μια συμβουλή έχω μόνο να σας δώσω: Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Νυχτερίδα, να εύχεσαι να είναι μακριά η νύχτα.
Εστιατόριο Νυκτερίδα “Since 1933”
Κορακιές, Χανιά 73100
Τηλ: 28210 64215, 28210 69000
Κινητό 6944 546887
E-mail: nikterid@otenet.gr
Web site: www.nykterida.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλόφωνα και χωρίς πολλά-πολλά ο Λουκάς Μάιλερ κάνει τα δικά του νόστιμα
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.