- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φίλη που μένει στη Νέα Φιλαδέλφεια, μου είχε πει από καιρό για το «Εν Αιθρία». Όλο πάμε και πάμε, τελικά είπα να της το κάνω το χατίρι. Ευτυχώς.
Το Εν Αιθρία, ξεχωρίζει με το «καλημέρα σας». Ζωγραφιές υπάρχουν παντού. Οι τοίχοι είναι βαμμένοι με έντονα χρώματα, ενώ τα τραπέζια, οι καρέκλες, τα παράθυρα ακόμη και τα σουπλά, είναι όλα ζωγραφισμένα στο χέρι και σου φτιάχνουν το κέφι. Υπεύθυνη είναι η ζωγράφος Σοφία, που είναι γυναίκα του Γιάννη (και ο Γιάννης είναι ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες).
Καθίσαμε στη βεράντα, ένα ακόμα ατού. Η μπιραρία βρίσκεται στον πρώτο όροφο ενός κτιρίου στο πιο κεντρικό σημείο της Νέας Φιλαδέλφειας και χαίρεσαι να κοιτάς…Την περαντζάδα, τα δεντράκια, τα άλλα μαγαζιά, τα ζευγαράκια που έχουν δώσει ραντεβού από κάτω.
Δίπλα μου παρέες, στην πλειονότητα νεαρόκοσμος. Ο κατάλογος με τις μπίρες, ατέλειωτος. Πού να χωρέσουν τα περισσότερα από 100 είδη μπίρας (μεταξύ των οποίων και αρκετές δυσεύρετες όπως η Alaskan Smoked Porter, η Westmalle Dubbel, η Toccalmatto Ambrosia, η Duchesse De Bourgogne); Ο σερβιτόρος είναι ο άνθρωπός σου και σωτήρας των αναποφάσιστων. Πες του τα γούστα σου κι εκείνος θα σου φέρει την καλύτερη.
Θα πας για μπίρα, αλλά θα βρεις και άλλα. Από το πρωί ωραία καφεδάκια, μαζί με τάβλι και επιτραπέζια παιχνίδια και πρωινό σε τέσσερις παραλλαγές: Γαλλικό, Full English Breakfast, Καλημέρα με γεύση Ελλάδας και ομελέτα. Όλα έρχονται σε πληθωρικές μερίδες (σε σημείο που δεν ξαναπεινάς μέσα στη μέρα) και κοστίζουν μόλις €3!
Αν πεινάσεις περισσότερο, υπάρχει και φαγητό- φαγητό. Και μάλιστα νέο, «πιο μεσογειακό από το προηγούμενο, για να ταιριάζει περισσότερο με τις μπίρες», όπως λέει ο Άγγελος, που είναι ο σεφ.
Δοκιμάσαμε σαλάτα με baby σπανάκι, μαρούλι, τραγανό μπέικον, ψητά κρεμμύδια, ντοματίνια, πορτοκάλι και vinaigrette μουστάρδα πορτοκάλι. Στη συνέχεια μαριναρισμένα μανιτάρια με φρέσκα κρεμμύδια και ντοματίνια- εξαιρετικά νόστιμα, αν πας βάλε τα στα οπωσδήποτε. Το κυρίως, ψαρονέφρι σοτέ, με μαύρη μπίρα stout, μανιτάρια, μέλι και κατίκι Δομοκού. Είναι από αυτά που και χορτοφάγος να είσαι…λυγάς.
Το φαγητό έρχεται περίπου 10€/ άτομο, τιμή πραγματικά καλή για το μέγεθος των μερίδων και για την ποιότητα του φαγητού. «Αλλά αυτή είναι η ουσία», λέει ο Άγγελος, «να τρως καλά και να μην το πληρώνεις ακριβά». Συμφωνώ και επαυξάνω.
Τέλος, στα συν και η πλούσια δισκοθήκη του Εν Αιθρία αλλά και οι dj, που διαλέγουν μουσική από όλες τις ηπείρους και τις δεκαετίες. Και κάτι τελευταίο:κάθε Δευτέρα μέσα στον Ιούλιο, με μία μπίρα έχεις δώρο ακόμη μία. Ρώτησε το σερβιτόρο, για ποια μπίρα ισχύει η προσφορά (κάθε Δευτέρα αλλάζει).
Βρυούλων 4, Πλ. Πατριάρχου, Ν. Φιλαδέλφεια, 210 2582751
INFO
Χώρος ζωγραφισμένος στο χέρι, από το πρωί για καφέ και από το μεσημέρι με ωραία δημιουργική κουζίνα. Δυνατή μπάρα (μπίρες από όλο τον κόσμο) και έθνικ μουσική μέχρι αργά το βράδυ.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.