Η μαγική αυλή της τραττορίας του Ονούφριου
Μια βόλτα στην όμορφη ιταλιάνικη αυλή της τραττορίας Italia D’Onofrio απολαμβάνοντας χειροποίητη πάστα
Στην Trattoria D’ Onofrio στο Παγκράτι ο σεφ Ονούφριος Ιωακειμίδης μαγειρεύει τις συνταγές της Ιταλίδας γιαγιάς του
Το πρώτο πράγμα που συναντάς μπαίνοντας στην Trattoria D’ Onofrio στην οδό Ηρώνδα στο Παγκράτι είναι την ανοιχτή κουζίνα. Τον Ονούφριο Ιωακειμίδη όρθιο να διευθύνει τηγάνια και υλικά, να μαγειρεύει και να σερβίρει τη δική του ανάμνηση σε πιάτα με ζωγραφικές φιγούρες. Αν προχωρήσεις δεξιά, θα βρεις τον χώρο που προ καραντίνας είχε δημιουργήσει για να κάνει workshops μαγειρικής για παιδιά. Μπορεί να δεις και τον Στάθη, τον μικρό του γιο, εκτός κι αν είναι Δευτέρα που θα είναι οικογενειακώς σε μια παραλία με αέρα για να κάνουν σερφ.
Θα ανέβεις τη φανταστική σκάλα για να σου αποκαλυφθεί σε κάθε του σπιθαμή η ομορφιά του δημιουργικού του πνεύματος: ροτόντες και μοναστηριακά τραπέζια συνθέτουν ένα σπίτι ιταλιάνικο. Στους τοίχους βινύλια, καρτ ποστάλ και κορνίζες, vintage ρεκλάμες και φωτογραφίες. Όμως η έκπληξη είναι άλλη: μια μικρή αυλή κρεμασμένη στον πρώτο όροφο του νεοκλασικού στο Παγκράτι φέρνει ανάσα δροσιάς ωφέλιμη και ευεργετική. Ένα σιντριβάνι παρηγορεί τις έννοιες σου, τις συμμερίζεται και τις αποδιώχνει. Οι χάρτες στους τοίχους που είναι βαμμένοι σε έντονα χρώματα, τα πλακάκια και η απλωμένη «μπουγάδα», όλα φωνάζουν: Ιταλία. Της γειτονιάς, της οικειότητας.
Οι ζωγραφικές παραστάσεις που ο ίδιος ετοίμασε συντροφεύουν το δείπνο σου: θα φας βιτέλο τονάτο με τη σπιρτάδα του λεμονιού να δένει όμορφα το αγαπημένο αυτό πιάτο. Θα δοκιμάσεις χειροποίητα ζυμαρικά, με σάλτσες από την καρδιά του βγαλμένες, από τις αναμνήσεις της νόνας του και την έρευνά του, τα ταξίδια του. Οι φρέσκιες σαλάτες θα συμπληρώσουν την αλληλουχία των γεύσεων. Θα το νιώσεις από την πρώτη στιγμή: είναι σαν να είσαι καλεσμένος στο σπίτι του.
Θα συνεχίσεις με: χειροποίητη πάστα με αχλάδι, gorgonzola και guanciale, καρμπονάρα του ονείρου, μαύρες ταλιατέλες με frutti di mare, αματριτσιάνα, πουτανέσκα, νιόκι, παντσερότι. Κάθε μέρα και μια έκπληξη για να αποτυπώσει γευστικά την αλλαγή των εποχών, των υλικών και της διάθεσης. Από το πρώτο Italia στον Κρόκο της Τήνου, όπου κι εκεί, στην εμφανή του κουζίνα καλωσόριζε και μαγείρευε με τηγάνια πολλά κι αγάπη περισσότερη, στο μινιόν Italia, ακριβώς δίπλα από εκεί που βρίσκεται τώρα η τραττορία, δεν σταματά στιγμή να προσέχει λεπτομέρειες, να προσθέτει διακοσμητικά στοιχεία. Αλλά κι ακόμη πιο πίσω, στη Θεσσαλονίκη που γεννήθηκε, που διατηρεί τις παιδικές αναμνήσεις του από τη Ναπολιτάνα γιαγιά και τη γλυκυτάτη μαμά. Με την καρδιά και με τα χέρια μετατρέπει κάθε μαγαζί σε χώρους τόσο προσωπικούς και κάθε πιάτο σ’ ένα ταξίδι στην Ιταλία χωρίς να το κουνήσεις ρούπι από τη φανταστική αυλή του.
Τrattoria Italia D’Onofrio
Ηρώνδα 6, Παγκράτι, 210 7252003
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλόφωνα και χωρίς πολλά-πολλά ο Λουκάς Μάιλερ κάνει τα δικά του νόστιμα
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.