- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες για ολόφρεσκο ψάρι και ηλιοβασίλεμα
Το εστιατόριο αυτό παραμένει ένα από τα καλύτερα ψαροφαγικά εστιατόρια της Αθήνας
Στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες στον Βύρωνα βρίσκεις πάντα φρέσκο ψάρι με φόντο μια συγκλονιστική θέα
Ακολουθώ τα πέτρινα σκαλοπάτια και κάθε τόσο σταματάω να χαζέψω τις ανθισμένες γλάστρες που κάνουν τον δρόμο μου ως την κορυφή να μοσχοβολάει γιασεμί. Νιώθω πως βρίσκομαι σε κάποιο γραφικό σοκάκι του Αιγαίου, κι όμως, σε ένα λεπτό από τώρα θα κοιτάω την Αθήνα να ξεδιπλώνεται σε αμέτρητα μικρά φωτάκια ώσπου να βγει στη θάλασσα. Αυτή είναι, όμως, η μαγεία στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες: μπαίνεις από την Αθήνα και βγαίνεις στη Σχοινούσα.
Ο Άγγελος Κωβαίος δημιούργησε το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες το 2011, η διαδρομή του στην εστίαση, όμως, ξεκινάει πολύ πιο πριν, το 1993 συγκεκριμένα όταν κι άνοιξε τη φημισμένη «Κυρά Ποθητή» στη Σχοινούσα, τον τόπο καταγωγής του. Μεγαλωμένος στις θάλασσες αυτού του μικρού νησιού ο Άγγελος έμαθε τα μυστικά του ψαριού όσο λίγοι. Ξέρει απ’ έξω όλα τα είδη ψαριών που κολυμπούν στο Αιγαίο, ξέρει να διαλέγει τα πιο φρέσκα από αυτά, και φυσικά ξέρει να τα ψήνει στην εντέλεια. Φυσικό κι επόμενο, λοιπόν, το Μπαλκόνι του στις Κυκλάδες να προσανατολίζεται στην ωραία αυτή, ελληνική πρώτη ύλη. Τα ψάρια του ο Άγγελος τα προμηθεύεται από τις μικρές Κυκλάδες, από επαγγελματίες ψαράδες με τους οποίους συνεργάζεται εδώ και χρόνια. Και πραγματικά, στην Αθήνα μέχρι τώρα δεν έχω φάει πιο φρέσκο ψάρι, ούτε, όμως, και νοστιμότερο…
Αρχηγική θέση στην κουζίνα έχει η σεφ Φιλίτσα Καραμανλή, η οποία με τη σειρά της έχει βάλει όλο της το ταλέντο και τη δημιουργικότητα στις συνταγές του μενού. «Σκοπός μου είναι πρώτα απ’ όλα να αναδείξω την πρώτη ύλη», λέει η ίδια και συνεχίζει «Πέρα από τις κλασικές εκτελέσεις που υπάρχουν στο μενού, προσπαθήσαμε να δώσουμε και μια άλλη διάσταση. Για παράδειγμα φτιάχνουμε ένα φρικασέ ψαριού πιο δημιουργικό, αλλά πάντα στη λογική του comfort. Τα περισσότερα πιάτα έχουν ένα μικρό twist, αλλά ποτέ δεν υπερβάλλουν γιατί τα υλικά παραμένουν πάντα οι κυρίαρχοι πρωταγωνιστές».
Εγώ πάντως για αρχή δοκίμασα μία πεντανόστιμη αθηναϊκή και μπρουσκέτες σαρδέλας σε χειροποίητο ψωμί, με πέστο μαϊντανού και πίκλα πράσινου μήλου (από τις οποίες δεν έμεινε ούτε… ουρά!). Συνέχισα με ριζότο με φιλετάκια ψαριού, ζωμό κακαβιάς, κρέμα λεμονιού και πούδρα παντζαριού και το εξαιρετικά πρωτότυπο πιάτο ημέρας sashimi… δράκαινας με φράουλες σε ζύμωση, που όσο παράδοξο κι αν ακούγεται είναι ένας τέλεια αρμονικός συνδυασμός. Το πιάτο πάντως πάνω στο οποίο η σεφ ξεδίπλωσε όλο το ταλέντο της ήταν για εμένα η σουπιά γεμιστή με αρωματικό ριζότο και ψημένη στη σχάρα με σάλτσα βούτυρο-miso που της χάριζε μια απίθανη νοστιμιά! Από το τραπέζι δεν έλειψε η βιολογική φάβα Σχοινούσας (δικής τους παραγωγής) με κάπαρη και λιαστή ντομάτα, που τιμώ κάθε φορά που επισκέπτομαι το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες και το ίδιο συνιστώ να κάνετε κι εσείς, καθώς μιλάμε για την πιο ωραία φάβα που έχετε φάει (με διαφορά).
Στον κατάλογο υπάρχουν κι άλλα εξίσου ενδιαφέροντα πιάτα (όπως η ψητή σμέρνα που σερβίρεται με ελληνική gazpacho!), αρκετές ωμές παρασκευές (όπως ceviche, carpaccio και tartare) και φυσικά φρέσκο ψάρι στη σχάρα για τους μερακλήδες. Όλα αυτά μπορείτε να τα συνοδέψετε με ετικέτες ωραίων, ελληνικών κρασιών κοιτώντας τον ήλιο να βασιλεύει πάνω από την πόλη. Γιατί, μετά το φαγητό, το πιο δυνατό χαρτί αυτού του μπαλκονιού είναι η συγκλονιστική θέα που ξεκινάει από τούτη την πλαγιά του Υμηττού και φτάνει μέχρι τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Καλύτερη ώρα για να την απολαύσεις; Φυσικά το δειλινό, τη μαγική εκείνη ώρα των συγκλονιστικών ροζ ηλιοβασιλεμάτων…
Παύλου Μελά 13, Βύρωνας, 210 7640240, www.balconycyclades.com, Fb: balconycyclades, Instagram: @balconycyclades