Smash Burgers: το νέο speakeasy burger spot του Πειραιά
Φανταστικά smash burgers στην πλατεία Κοραή
Smash Burgers: το νέο μπεργκεράδικο στον Πειραιά με τα τέλεια burgers
Οδός Καραΐσκου, αριθμός 117. Η είσοδος μιας παλιάς πολυκατοικίας στην πίσω πλευρά της πλατείας Κοραή, στην καρδιά του Πειραιά. Κοιτάζοντας φευγαλέα απ’ έξω, δεν θα αντιληφθείς το παραμικρό. Κι όμως, αν προχωρήσεις στο βάθος της εισόδου, θα δεις να σου γνέφει η κίτρινη πρόσοψη με τη φωτεινή επιγραφή… Εδώ, στα λιγοστά τετραγωνικά που καταλάμβανε κάποτε το παλιό θυρωρείο έχει στήσει το νόστιμο βασίλειό του το ολοκαίνουργιο Smash Burgers.
Χαζεύω τη λιλιπούτεια πόρτα, το σκουρόχρωμο πυρότουβλο, τη νέον προσταγή στον τοίχο: “bite me”. Υποπτεύομαι ότι μέσα στα λίγα δευτερόλεπτα που με χωρίζουν από την πλατεία Κοραή εκεί έξω, έχω με κάποιον τρόπο διασχίσει τη μισή υφήλιο για να βρεθώ σε κάποιο κρυφό στέκι της Νέας Υόρκης, ίσως και του Λονδίνου. Αίσθηση που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς πίσω από το νέο μπεργκεράδικο του Πειραιά βρίσκονται η ομάδα του επιτυχημένου bar restaurant CHE και ο food expert Τάσος Αντωνίου, δημιουργός της δημοφιλούς πλατφόρμας Mama Peinao. Ο Τάσος, λοιπόν, πράγματι επηρεασμένος από τα ταξίδια του στις ξακουστές μητροπόλεις του κόσμου εμπνεύστηκε την ιδέα ενός speakeasy burger spot με εξειδίκευση στα smash burgers.
Η διαφορά του smash με ένα κλασικό burger εντοπίζεται στον τρόπο ψησίματος. Στην περίπτωση του smash, ο κιμάς ζυμώνεται σε σχήμα σφαίρας, κι ύστερα πιέζεται πάνω στην καυτή πλάκα μέχρι να αρχίσει να ξεροψήνεται και να καραμελώνει εξωτερικά, διατηρώντας, όμως, την ίδια στιγμή ζουμερό και μαλακό το εσωτερικό του. Στο Smash Burgers θα βρείτε 7 προτάσεις σε τέτοιου είδους κολασμένα μπιφτεκόψωμα, ανάμεσά τους μία vegan εκδοχή (με μπιφτέκι Beyond Meat) και μία με buttermilk chicken.
Εγώ δοκίμασα το ομώνυμο “Smash Burger” (€4,20 αν το επιλέξεις με ένα μπιφτέκι, €7,50 με δύο) με τσένταρ, μπέικον, iceberg, ντομάτα, πίκλες κρεμμύδι, smash sauce και… έπαθα πλάκα! Το μπιφτέκι (από κιμά που φτιάχνεται αποκλειστικά από μοσχαρίσιο, grass fed κρέας) ήταν εξόχως «καραμελωμένο», με μια υπέροχη τραγανή κρούστα, η χειροποίητη σος-μυστική συνταγή του Τάσου έδινε το δικό της ξεχωριστό άγγιγμα σε όλα τα υλικά και το (απίστευτο!) ψωμάκι μοσχομύριζε βούτυρο. «Ναι» λέει ο Τάσος όταν το επισημαίνω και συνεχίζει «γιατί χρησιμοποιούμε αγνό βούτυρο. Όχι μαργαρίνη, όχι τίποτα άλλο, μόνο βούτυρο. Είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν την τέλεια μπουκιά». «Τέλεια», όντως…
Για να συνοδέψεις το burger σου θα βρεις crinkle cut τηγανιτές πατάτες (€3,30) και γλυκοπατάτες (€6,20), δύο σαλάτες (από €2,50) και φανταστικές σος (11 στον αριθμό και όλες χειροποίητες). Εκεί που θέλω την προσοχή σας, όμως, είναι στα ορεκτικά, εδώ που ανάμεσα σε φτερούγες κοτόπουλου, onion rings, mac &cheese bites και mozzarella sticks βρίσκονται οι ωραιότερες κοτομπουκιές (€5,20) που έχω φάει σε αυτή τη ζωή. Δεν ξέρω τι περιέχει το μυστικό μπαχαρένιο μείγμα με τα δέκα υλικά, ούτε πώς πετυχαίνεται αυτό το άψογο πανάρισμα. Ξέρω μόνο ότι θα επιστρέψω για να το ξαναφάω πολλές φορές ακόμα…
Δεν έχω αναφέρει ακόμα όλες τις λιχουδιές (όπως τα ωραία σάντουιτς με ψωμάκι brioche ή τα milkshake και τa American brownies που υπάρχουν για το τέλος), θα τις ανακαλύψεις, όμως, μόνος σου είτε παίρνοντας τις επιτόπου πακέτο, είτε στα χαριτωμένα κόκκινα τραπεζάκια της πλατείας Κοραή. Και όταν το κάνεις, να το μοιραστείς… Τα ωραία speakeasy νέα οφείλουν να ταξιδεύουν από στόμα σε στόμα.
Καραΐσκου 117, Πειραιάς, 210 3000535, Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 12.30-00.30, Και delivery, www.smashburgers.gr, Facebook: Smash Burgers, Instagram: lovesmashburger
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.