Ρεμβάζοντας στην αυλή της Παλιάς Πλατείας
Το Πατησιώτικο μεζεδοπωλείο που παντρεύει το χθες με το σήμερα
Η Παλιά Πλατεία στα Πατήσια είναι ένα μεζεδοπωλείο με εκπληκτικό φαγητό και την αύρα μιας άλλης εποχής
Αυτό που μου έλειψε πιο πολύ απ’ όλα στη διάρκεια της καραντίνας ήταν οι βόλτες μου στην Αθήνα. Βόλτες σε μέρη που είχαν για στέκια τα παλιότερα χρόνια συγγραφείς, ποιητές, λογοτέχνες, αλλά και άνθρωποι της καθημερινότητας. Μου αρέσει να κάθομαι σε αυτά τα μέρη και να φαντάζομαι την Αθήνας μιας άλλης εποχής.
Έτσι, με το που άνοιξαν κάπως τα πράγματα και κυρίως με το που άνοιξε η εστίαση, η πρώτη έξοδος είχε τσεκαριστεί εδώ και καιρό: Η Παλιά Πλατεία, το μεζεδοπωλείο στο τέρμα Πατησίων, στο νούμερο 353, δίπλα στο σταθμό του Ηλεκτρικού, σε ένα χώρο-τοπόσημο της νεότερης ιστορίας.
Εδώ, λοιπόν, στην καταπράσινη αυλή, με το θεατρικό ντεκόρ και φωτισμό μέσα στις πρασινάδες, ανάμεσα σε μουριές, ακακίες και λουλούδια, και με το παραδοσιακό μαγγανοπήγαδο στη μέση, προσπάθησα να φέρω στο μυαλό πώς ήταν οι άνθρωποι 150 χρόνια πριν. Η περιοχή λεγόταν πλατεία Αλυσίδας επειδή από το τέρμα της οδού Πατησίων, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα ο σταθμός ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια, περνούσε ο σιδηρόδρομος, το αποκαλούμενο «θηρίο» και κάθε φορά ο δρόμος έκλεινε με μια χοντρή αλυσίδα, προκειμένου να διακοπεί η κυκλοφορία των τροχοφόρων και να περάσει το τρένο που ανέβαινε «αγκομαχώντας» για Κηφισιά, όπως αναφέρει η Μηχανή του Χρόνου. Ακόμη παλαιότερα, το 1854, ο περιηγητής Edmont About έγραφε: «Ο κομψός κόσμος της Αθήνας έχει για κυριότερη ψυχαγωγία του, χειμώνα-καλοκαίρι, τον περίπατο στην οδό Πατησίων. Φθάνουν εκεί με τα πόδια, με αμάξι και κυρίως με άλογο».
Εγώ, βέβαια, είχα φτάσει με το αυτοκίνητο και μόλις έφτασε και η παρέα μου, άρα τέρμα η ονειροπόληση και απόλυτη συγκέντρωση στα πιάτα του καταλόγου, που αν θέλετε κάπως να τα περιγράψετε και να πέσετε μέσα, να τα πείτε παραδοσιακή κουζίνα στα καλύτερά της.
Θα σας πω, λοιπόν, τι δοκιμάσαμε εμείς κι εσείς κάντε το κουμάντο σας: Μανιτάρια γκαστρωμένα με τυριά, κοντοσούβλι-λουκούμι, κεφτεδάκια της γιαγιάς με σπέσιαλ μυρωδικά, λουκάνικο χειροποίητο καπνισμένο στη δική του κουζίνα, ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης, κρασάτο κόκορα από φάρμα στη Βαρυμπόμπη, χαλούμι με μαρμελάδα σύκο, πανσετάκια με πετιμέζι, χειροποίητα σκιουφιχτά με απάκι. Και για γλυκά, το αμίμητο ελληνικό τσιζκέικ με γλυκό τριαντάφυλλο και το εκμέκ τσουρέκι με παγωτό καϊμάκι! Κι από κρασί, εκτός από τις κλασικές ετικέτες μπουκάλι, όλα τα κρασιά είναι από Νεμέα, από το κτήμα Δράινα.
Κάπου εκεί μας επισκέφθηκε στο τραπέζι μας και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, Αλέξης Πανταζής, ένας άνθρωπος τόσο φιλόξενος που μας έκανε να αισθανθούμε ότι γνωριζόμασταν χρόνια. Μας είπε για τη μαγείρισσα, τη μαμά Αγγελική, μισή Αγγλίδα μισή Ελληνίδα, η οποία φροντίζει ό,τι μπαίνει στην κουζίνα από πρώτες ύλες να είναι όλα φρέσκα, όλα νωπά - στον καταψύκτη μπαίνει μόνο το παγωτό.
Μας μίλησε για τη φιλοσοφία του, ότι άνοιξε σε μια δύσκολη εποχή λόγω της πανδημίας, το 2019, μας είπε για τη γεμάτη ιστορία περιοχή κι ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι να πάρουμε έμπνευση από τις ρίζες κι από την ιστορία μας και να επαναεφεύρουμε τις αξίες μας. Με αυτή τη φιλοσοφία έχει στηθεί το μαγαζί. Ένα χώρος αναψυχής για όλους, στο παλιό σημείο, την παλιά πλατεία, όπου συναντιέται η ιστορία με τις σύγχρονες τάσεις.
Να σας πω για το τέλος ότι πολύ σύντομα θα υπάρχει και live μουσική σκηνή επί της αυλής, μια μοναδική κατάσταση αποκλειστικότητα της Παλιάς Πλατείας, όπως παλιά. Και πως η Παλιά Πλατεία είναι πραγματικά αυτό που λέμε value for money. Ένα ζευγάρι με 30 ευρώ μπορεί να φάει σούπερ.
Λεωφόρος Πατησίων 353, Πατήσια, 2102027533, Fb: PaliaPlateiaPatisia
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλόφωνα και χωρίς πολλά-πολλά ο Λουκάς Μάιλερ κάνει τα δικά του νόστιμα
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.