- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Εν Κρυπτώ: το καινούργιο, σύγχρονο μαγειρείο της Χαριλάου Τρικούπη
Δεν το πιάνει το μάτι σου. Σχεδόν αθέατο δίπλα στο θυρωρείο της πολυκατοικίας με τον αριθμό 5 της Χαριλάου Τρικούπη, δεν φαντάζεσαι τη νοστιμιά που κρύβει. Το Εν Κρυπτώ άνοιξε μέσα στην καραντίνα φέρνοντας μαζί του όλη τη φροντίδα ενός συνοικιακού μαγέρικου αλλά και την τεχνική ενός έμπειρου σεφ. Ο Νίκος Βαγενάς αφού σπούδασε τη μαγειρική τέχνη, έκανε μεταπτυχιακό στη Γερμανία, δούλεψε ως private chef από το Λονδίνο μέχρι τις Μπαχάμες και από τη Γαλλία μέχρι την Αμερική, αποφάσισε να ανοίξει το δικό του στέκι στη συνοικία του κέντρου. Το μότο του; «Κάθε άνθρωπος δικαιούται να τρώει σαν βασιλιάς». Με γνώμονα αυτή τη φράση μαγειρεύονται τα πιάτα στο Εν Κρυπτώ.
«Το καλό φαγητό πρέπει να είναι αγνό και ταυτόχρονα προσιτό», λέει ο Νίκος που καθημερινά αναζητά τις καλύτερες πρώτες ύλες για την κουζίνα του. Αξίζει να πούμε ότι το ψωμί, οι τάρτες, οι πίτες, ακόμη και τα ζυμαρικά είναι όλα φρέσκα και παρασκευάζονται καθημερινά εδώ, τα ψάρια είναι αποκλειστικά ημέρας, ενώ το κρέας ο Νίκος το προμηθεύεται από ένα χασάπη που έχει τη δική του φάρμα και με τον οποίο συνεργάζεται χρόνια.
Το μενού βασίζεται στη Μεσογειακή Κουζίνα, δεν λείπουν, όμως, κι όλα εκείνα τα μαγειρευτά που αγαπάμε… Για παράδειγμα, θα βρεις τα σωστά σπιτικά γεμιστά, μοσχαράκι λεμονάτο με κολοκυθάκια, θυμάρι και μουστάρδα στη γάστρα, κεφτεδάκια με τηγανιτές πατάτες, παραδοσιακούς γίγαντες, αλλά και φιλέτο τόνου τατάκι με άγριο ρύζι, σολομό στη λαδόκολλα με σάλτσα μπεαρνέζ και ρύζι με λαχανικά ατμού, νιόκι με ραγού μανιταριών ακόμα και αραντσίνι (τα γνωστά ιταλικά κεφτεδάκια από ρύζι) με σπανάκι σε σάλτσα παρμεζάνας! Εκτός από τα σταθερά πιάτα του καταλόγου, θα βρεις και πολλά πιάτα ημέρας, ενώ το μενού ανανεώνεται κάθε εβδομάδα και αναρτάται στα social media, αλλά και στο site του καταστήματος (www.enkrypto.gr). Όλα αυτά τα νόστιμα, μπορείς να τα συνοδεύσεις με ένα κρασί από την ωραία wine list, που έχει φροντίσει η Κονστάντσα Τσεμπάν, κάτοχος του WSET Level 3 Award in Wines, καθώς η γαστρονομική σύνδεση κρασιού και φαγητού είναι ένας από τους βασικούς άξονες της φιλοσοφίας του Εν Κρυπτώ.
Αλήθεια, όμως, γιατί «Εν Κρυπτώ»; Ο Νίκος εξηγεί: «Στα κρυφά ξεφεύγαμε μικροί για να βρούμε τον εαυτό μας. Στα κρυφά μας έδινε η γιαγιά το χαρτζιλίκι (πάντα διπλωμένο). Στα κρυφά θαυμάζαμε κι εμείς την ίδια τη γιαγιά να μαγειρεύει, αντί να διαβάζουμε. Από όλες αυτές τις στιγμές που έγιναν στα κρυφά και τελικά μας διαμόρφωσαν εμπνευστήκαμε κι εμείς. Μαγειρεύουμε στο κρυφό μας μαγειρείο, κρυμμένο σαν τα speak easy bars της ποτοαπαγόρευσης, ό,τι πιο αγνό και νόστιμο».
Χαριλάου Τρικούπη 5, Ακαδημία, 210 3808670, Facebook: Εν Κρυπτώ, Instagram: en_krypto, Και delivery
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Πάντα με τα καλύτερης ποιότητας υλικά και πάντα με σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση της γειτονικής μας χώρας
H παραδοσιακή ιταλική κουζίνα συναντά τη δημιουργική προσέγγιση
Σε περιμένει ζεστό και φιλόξενο από το πρωί μέχρι το βράδυ
Εδώ θα δοκιμάσεις πιάτα με φρέσκες πρώτες ύλες που αναδεικνύουν την ελληνική γεύση με μοντέρνο τρόπο
Από τα πιο αγαπημένα στέκια στου Ψυρρή
Μοντέρνο κι εξωτικό φέρνει μία απροσδόκητη εμπειρία εξόδου στην πόλη
Ειδικά για pre και after theatre έξοδο
Στέκι ιδανικό για πριν ή μετά τη θεατρική παράσταση
Μόλις βρήκε το σπίτι του στη Σόλωνος για να εξερευνήσεις τις πολλαπλές πτυχές του
Μενού από τον σεφ Νίκο Θωμά, ωραία κρασιά, funky μουσικές, όλα χωρούν στο μικρό στενό της Λεβέντη
Όμορφος χώρος και απλό, καλομαγειρεμένο φαγητό σε φιλικές τιμές
Λίγοι κάτοικοι, λίγα και πολύ καλά τα πιάτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.