- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
Ξεχάστε το burger που ξέρατε, μόλις άνοιξε το Smash’n Bun
Καινούργιο μπεργκεράδικο στο Κολωνάκι με την υπογραφή του Μιχάλη Νουρλόγλου
![Φοβερό burger στο Smash'n Bun Φοβερό burger στο Smash'n Bun](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2021/04/08/atk_2935_0.jpg)
Το Smash’ n Bun μόλις άνοιξε στο Κολωνάκι με φανταστικά burgers που υπογράφει ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου
Αφράτο, τρυφερό ψωμάκι. Μια κέτσαπ που της πήρε μια ολόκληρη εβδομάδα για να ετοιμαστεί. Μαρούλι, βιολογικό τσένταρ, homemade πίκλες. Και εκεί στη μέση ακριβώς ο βασιλιάς: ένα μπιφτέκι καθόλου τυχαίο. Με ιστορία χρόνων, σίτεμα ημερών, και μία ιδιοφυή τεχνική ψησίματος που κάνει όλη τη (ζουμερή) διαφορά. Αυτό είναι το Smash Burger του Smash' n Bun, κι αν δεν το έχεις δοκιμάσει, δεν ξέρεις τη νοστιμιά ενός σπουδαίου burger. Ακόμα.
![Φοβερό burger στο Smash'n Bun Φοβερό burger στο Smash'n Bun](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_2857.jpg)
Το Smash’ n Bun άνοιξε μόλις πριν δέκα μέρες στην Πατριάρχου Ιωακείμ και έφερε τη μεγαλειότητα του Smash Burger στην καρδιά της κολωνακιώτικης γειτονιάς. “Smash” γιατί η ειδοποιός διαφορά με όλα τα υπόλοιπα μπιφτέκια που στριμώχνονται ανάμεσα σε ψωμάκια, βρίσκεται στο ψήσιμο: εδώ ο κιμάς γίνεται μια μπαλίτσα και πιέζεται πάνω στην καυτή πλάκα μέχρι να «πατικωθεί» αρκούντως (το λεγόμενο “smashing”) ώστε να αρχίσει να καραμελώνει εξωτερικά, αποκτώντας μια τραγανή, ξεροψημένη κρούστα, διατηρώντας όμως την ίδια στιγμή ζουμερό το εσωτερικό του. Η Αμερική, υποκλίνεται στη μαγεία των Smash Burgers εδώ και μισό αιώνα. Στην Ελλάδα τα γνωρίσαμε μόλις πριν από 2,5 χρόνια, όταν ο Άρης Βεζενές αποφάσισε να εντάξει το Smash Burger στο μενού του Birdman. Αλλά το Smash’ n Bun είναι ένα στέκι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στo μεγαλείο τους, και μάλιστα με έναν ακόμη σπουδαίο έλληνα σεφ να υπογράφει το μενού…
![Το Smash’ n Bun άνοιξε μόλις πριν δύο εβδομάδες στην Πατριάρχου Ιωακείμ © Θανάσης Καρατζάς Το Smash’ n Bun άνοιξε μόλις πριν δύο εβδομάδες στην Πατριάρχου Ιωακείμ © Θανάσης Καρατζάς](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_2744_0.jpg)
Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τον Μιχάλη Νουρλόγλου έξω από τις κουζίνες του fine dining, οπότε αμέσως τον ρωτάω πώς αποφάσισε να μπλεχτεί με τη street food πλευρά της γαστρονομίας: «Μου άρεσε η ιδέα ενός διαφορετικού αλλά πολύ ποιοτικού street food. Ταυτόχρονα, είναι ωραίο που μπορείς να απευθύνεσαι σε τόσο κόσμο! Μην ξεχνάς ότι αυτό το επάγγελμα το κάνουμε για να δίνουμε χαρά».
![O Κλάιντι Κρόσι και το Chick n Bun © Θανάσης Καρατζάς O Κλάιντι Κρόσι και το Chick n Bun © Θανάσης Καρατζάς](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_2866_0.jpg)
![© Θανάσης Καρατζάς © Θανάσης Καρατζάς](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_2862.jpg)
Είναι προφανές πως όταν στην κουζίνα εμπλέκεται ένας σεφ που έχει αναλάβει κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας, το μυστικό του αποτελέσματος βρίσκεται σε κάθε λεπτομέρεια. Ας πούμε, το πατατόψωμο που μπαίνει στα burgers ζυμώνεται εδώ καθημερινά, το κρέας για τον κιμά προέρχεται από grass fed ελληνικές αγελάδες, που περνούν από τη διαδικασία αργής ωρίμασης για 40 μέρες, το τυρί, τα λαχανικά και οι πατάτες είναι όλα βιολογικής καλλιέργειας, ενώ ακόμη και η ταπεινή κέτσαπ χάρη σε μια πολύπλοκη τεχνική ζύμωσης χρειάζεται μια εβδομάδα για να φτάσει στην τελική, ιδανική της γεύση. Όλες οι παρασκευές είναι χειροποίητες, ενώ οι πρώτες ύλες στην πλειονότητά τους βιολογικές. Ο Κλάιντι Κρόσι, που είναι και ο σεφ στο Smash' n Burger μου λέει πως ακόμη και η πρέσα με την οποία πιέζεται ο κιμάς για να αποκτήσει την επιθυμητή του μορφή είναι και αυτή ειδικά σχεδιασμένη αποκλειστικά για το Smash’ n Bun.
![Ο κιμάς πιέζεται με την ειδικά σχεδιασμένη πρέσα μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει εξωτερικά, αποκτώντας μια τραγανή, ξεροψημένη κρούστα Ο κιμάς πιέζεται με την ειδικά σχεδιασμένη πρέσα μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει εξωτερικά, αποκτώντας μια τραγανή, ξεροψημένη κρούστα](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_2842.jpg)
![Ο κιμάς πιέζεται με την ειδικά σχεδιασμένη πρέσα μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει εξωτερικά, αποκτώντας μια τραγανή, ξεροψημένη κρούστα Ο κιμάς πιέζεται με την ειδικά σχεδιασμένη πρέσα μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει εξωτερικά, αποκτώντας μια τραγανή, ξεροψημένη κρούστα](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_2851.jpg)
Τόσο ο Μιχάλης, όσο και ο Κλάιντι, το ίδιο και ο ιδιοκτήτης του Smash’ n Bun Γιώργος Μελισσάρης, επιμένουν να ξεκινήσεις τη δοκιμή από το “Teddy’s Classic” (€5,90) με πατατόψωμο, μαρούλι, ντομάτα, βιολογικό τσένταρ, πίκλες και τη φανταστική κέτσαπ που λέγαμε. Ο λόγος; «Σε όλα τα burgers υπάρχει μια ιδιαιτερότητα» λέει ο Γιώργος και συνεχίζει «αλλά το “Teddy’s Classic είναι η πιο κλασική εκδοχή, οπότε καλύτερα να ξεκινήσεις από εκεί». Αν δεν σου αρέσει (που αποκλείεται) προχωράς και στα υπόλοιπα.
![Το μανιταρένιο Moldo τη στιγμή της σύνθεσής του Το μανιταρένιο Moldo τη στιγμή της σύνθεσής του](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_2856.jpg)
Εκτός από το “Teddy’s Classic”, λοιπόν, θα συναντήσεις ακόμα 5 προτάσεις σε smash burgers, ανάμεσά τους και μία vegan με μπιφτέκι Beyond Meat, στην οποία υποκλίνονται ακόμα και οι πιο μεγάλοι λάτρεις του κρέατος. Εγώ δοκίμασα και το υπέροχα μανιταρένιο Moldo (€5,90) με κρεμώδη μανιτάρια, βιολογικό τσένταρ και μαγιονέζα με ψητό σκόρδο, καθώς και το Chick n Bun (€8,90) όπου τη θέση του μπιφτεκιού είχε πάρει ένα απίθανα τραγανό, τηγανιτό κοτόπουλο. Αυτή είναι η άλλη πλευρά του Smash’ n Bun… Εκτός από τα burgers, θα βρεις σαλάτες, διάφορα sides (thumps up για τις τέλειες τηγανιτές πατάτες), Korean Fried Chicken (από €8,90) και ένα Grilled Cheese Sandwich (€5,90) με προζυμένιο ψωμί, ενώ μαθαίνω ότι σύντομα θα κάνει την εμφάνισή του και ένα hot dog με λουκάνικο από wagyu! Για γλυκάκι υπάρχει ένα cheesecake (€4) μπλεγμένο με apple crumble και ένα molten cake (€4,5), ενώ για να συνοδεύσεις το burger σου, στο ψυγείο περιμένουν οι μπίρες από μικρές, ελληνικές ζυθοποιίες.
![Το μενού πάνω από την ανοιχτή κουζίνα σε δελεάζει Το μενού πάνω από την ανοιχτή κουζίνα σε δελεάζει](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_2746_0.jpg)
Τέλος, να πω ότι το μέγεθος στο smash burger δεν είναι αυτό που έχεις συνηθίσει, αλλά ολίγον τι μικρότερο... Και αυτό γιατί ένα αξιοπρεπές smash πρέπει να τρώγεται αυστηρά με το ένα χέρι, ώστε να μπορείς να το απολαύσεις περπατώντας. Ωστόσο, στην περίπτωση του Smash’n Burger, αν αναλογιστούμε την ποιότητα, τις εξαιρετικές πρώτες ύλες και τις πολύπλοκες παρασκευές, η τιμή των €5,90 είναι κάτι παραπάνω από τίμια. Οπότε, ναι, δεν είναι το μέγεθος που έχεις συνηθίσει. Αλλά δεν είναι και το burger που έχεις συνηθίσει…
![Η ομάδα του Smash'n Bun © Θανάσης Καρατζάς Η ομάδα του Smash'n Bun © Θανάσης Καρατζάς](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_2949_1.jpg)
Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Κολωνάκι, 210 7249802, Facebook: Smash ‘n Bun, Instagram: @smashnbun, Ανοιχτά καθημερινά για delivery (μέσω Wolt και e-food) και take away: 13.00-00.00
INFO
Ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου υπογράφει το μενού στο νέο στέκι του Κολωνακίου όπου το fine dining διασταυρώνεται με το street food και εμείς επιστρέφουμε συνέχεια δοκιμάζοντας κάθε φορά και ένα διαφορετικό smash burger.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Όλα τα φαγητά ένα ταξίδι στην ευλογημένη γη της Μεσσηνίας
Η τέλεια καλοκαιρινή επιλογή για φαγητό µετά τη θάλασσα
Γεύσεις που δεν θα βρεις εύκολα αλλού και που σίγουρα θα θυµάσαι για καιρό.
«Προτεραιότητα στην ποιότητα»
Κρητικό μεράκι και προϊόντα φερμένα κατευθείαν από το νησί
Γνωστό για τις υπέροχες λιχουδιές του, έχει καθιερωθεί ως ο απόλυτος all day προορισµός στην Ηλιούπολη
Aξεπέραστη, αυθεντική, καναδέζικου στιλ πίτσα
Η new age σουβλακερί που στεγάζεται σε γνωστή μονοκατοικία του Πειραιά, οφείλει την ύπαρξή της στο μεράκι μιας παρέας Πασαλιμανιωτών, με πρώτο και καλύτερο τον Μπάμπη που «τρέχει» καθημερινά το κατάστημα
Πάνω στη θάλασσα, με τέλειο φαγητό, έξυπνα κοκτέιλ και καλοκαιρινή, νησιώτικη ατμόσφαιρα
Το νέο εστιατόριο της Αντιπάρου ανοίγει με μία νόστιμη έκπληξη
Γύρος στα κάρβουνα και άλλες ζουμερές αμαρτίες από τα χέρια του Χριστόφορου Πέσκια
Χωρίς πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού, μόνο γεύσεις βαθιάς νοστιμιάς
Από τους σεφ του Delta στο ΚΠΙΣΝ, Γιώργο Παπαζαχαρία και Θάνο Φέσκο
Το εστιατόριο της οδού Ικτίνου, που το 2013 κατέβασε ρολά παύοντας να σερβίρει τις διάσημες πατάτες κομπλέ και το φημισμένο γεμιστό του μπιφτέκι, ξανάνοιξε!
Ένας μικρός παράδεισος στην καρδιά της πόλης
Θα βρείτε πολλά και νόστιμα, όπως τις ημίπαστες φρέσκες σαρδέλες στα ορεκτικά
Η ταράτσα του Olympias Rooftop είναι έτοιμη να σου προσφέρει μια καταπληκτική εμπειρία με θέα σε Ακρόπολη, Υμηττό και Λυκαβηττό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.