- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Lagom: Pasta στο χέρι, φοβερά νόστιμη
Oι τίμιες μακαρονάδες του Χρήστου Γλωσσίδη στη Νέα Σμύρνη
Ο Χρήστος Γλωσσίδης άνοιξε το Lagom στη Ν. Σμύρνη και χορταίνει τους περαστικούς με νόστιμες μακαρονάδες
Lagom είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι Σουηδοί για να περιγράψουν την «ακριβώς σωστή ποσότητα». Ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο, αλλά το ιδανικό. Κάτι σαν το αρχαιοελληνικό «παν μέτρον άριστον». Δεν πρόκειται απλώς για μια λέξη ή φράση αλλά για μια ολόκληρη στάση ζωής, για μια καθημερινότητα που ισορροπεί, ανακουφισμένη από οτιδήποτε περιττό κι ανούσιο. Περίπου σαν μια μακαρονάδα με ακριβώς τις σωστές ποσότητας guancialale και πεκορίνο...
Χάρη στο Lagom οι περαστικοί στην πλατεία της Νέας Σμύρνης έχουν τη δυνατότητα εδώ και μερικούς μήνες να απολαμβάνουν λαχταριστές μακαρονάδες στο χέρι (και μάλιστα σε οικολογικές συσκευασίες). Η pasta σε μορφή street food δεν είναι κάτι καινούργιο για την Αθήνα, είναι όμως από τις λίγες φορές που υλοποιείται τόσο καλά. Το μυστικό; Καλές πρώτες ύλες, ζυμαρικά που έρχονται απευθείας από ένα μικρό εργαστήριο λίγο έξω από τη Ρώμη και το χέρι ενός εξαιρετικού μάγειρα, μια που πίσω από την απαστράπτουσα ανοιχτή κουζίνα βρίσκουμε τον Χρήστο Γλωσσίδη.
Τον Χρήστο τον γνωρίσαμε μέσα από το Master Chef, αλλά ήταν ήδη ένας καλός μάγειρας πολύ πριν φτάσει στο πλατό του Star. Έκανε τον γύρο του από τις κουζίνες λαμπρών εστιατορίων (εντός κι εκτός ελληνικής επικράτειας), θήτευσε δίπλα σε σπουδαίους σεφ και εξειδικεύτηκε στην ασιατική κουζίνα. Για αυτό και αναρωτιέμαι γιατί άραγε στο πρώτο δικό του εστιατόριο χάραξε ρότα προς Ιταλία. Μου εξηγεί: «Διάλεξα αυτή την κουζίνα γιατί είναι κάτι που αρέσει σε όλους. Ήθελα να μαγειρεύω απλό φαγητό, νόστιμο και φτηνό, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι το street food: προσιτό σε όλους. Νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να μαγειρεύουμε μόνο για αυτούς που έχουν αρκετά χρήματα για να φάνε σε ένα ακριβό εστιατόριο».
Το πιο ακριβό πιάτο στο μενού του Χρήστου έχει €5,80. Τιμή κάτι παραπάνω από τίμια, ειδικά από τη στιγμή που στην άλλη μεριά της ζυγαριάς ακουμπάς τη γεύση. Δοκίμασα το Pasta Pesto (€5,20), δηλαδή πένες με ένα δροσερό και γενναιόδωρο πέστο βασιλικού που μοσχοβόλαγε, μία τρομερή Carbonara (€5,20) με πλούσια σάλτσα, και το –αγαπημένο μου– Beef Ragu Pasta (€5,80) με ζυμαρικό calamarata, pulled beef, σος ντομάτας και τυρί gruyere, που συγκέντρωνε όλη τη μαμαδίστικη ζεστασιά του κόσμου. Εκτός από τις συνολικά 8 προτάσεις σε αχνιστές μακαρονάδες, στον κατάλογο θα βρεις επίσης ωραίες σαλάτες, μερικά cocktails, αναψυκτικά και μπίρες, όπως επίσης και κάποιο γλυκό ημέρας που συνήθως είναι cannoli (γεμιστό με κρέμα λεμονιού ή σοκολάτα) ή τιραμισού.
Ρωτάω τον Χρήστο ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που έχει ακούσει για το φαγητό του: «Ακούω συχνά καλά σχόλια για τις μακαρονάδες, αλλά αυτό που μου αρέσει πιο πολύ να ακούω είναι τη φράση “μπράβο σας που δεν κοροϊδεύετε τον κόσμο”. Όλοι εδώ είμαστε μια οικογένεια και σεβόμαστε αυτό που κάνουμε, δεν θα σερβίραμε ποτέ κάτι που δεν αρέσει και σε εμάς τους ίδιους».
Lagom: 25ης Μαρτίου 25, Πλατεία Νέας Σμύρνης, Facebook: Lagom “The Pasta Place”, Instagram: lagom_pasta, Σε λίγες μέρες αναμένεται να ανοίξει και δεύτερο κατάστημα στο Περιστέρι.
Παραγγελίες online μέσω e-food και Wolt, και τηλεφωνικά στο 210-9353403
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Πάντα με τα καλύτερης ποιότητας υλικά και πάντα με σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση της γειτονικής μας χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.