- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Bao Bae: μόλις άνοιξε με φανταστικά bao και δροσερά cocktails!
Στο Κολωνάκι τα bao buns έχουν την υπογραφή του Χρήστου Γλωσσίδη
Το Bao Bae μόλις άνοιξε στο Κολωνάκι και σερβίρει καυτά bao buns και δροσερά cocktails
Τα τελευταία χρόνια αυτή η πόλη έπαθε ένα ερωτοχτύπημα με τα bao buns, τα ασιατικά ψωμάκια που ψήνονται στον ατμό και είναι μαλακά σαν σύννεφο. Είδαμε διάσημους σεφ να τα μαγειρεύουν (όπως ο Γιώργος Βενιέρης στο Mr. Pug και ο Βασίλης Καλλίδης στο Flamingo) και πάμπολλα all day εστιατόρια να τα προσθέτουν στο μενού τους. Τώρα ήρθε η στιγμή να τα φάμε στα όρθια, μαζί με ένα ολόσωστο cocktail, που τόσο μας έχει λείψει…
Το Bao Bae άνοιξε πριν μόλις 10 μέρες στο Κολωνάκι και σερβίρει τρυφερά bao buns και cocktails. Τίποτα άλλο. Από πίσω βρίσκονται δύο νέα αδέρφια ο Μάριος Ντούριος και ο Άρης Ντούριος, ενώ την υπογραφή του μενού βάζουν τα έμπειρα στην ασιατική κουζίνα χέρια του Χρήστου Γλωσσίδη. Παραγγέλνω το Piggy Bun (€3,50) με pork belly, ginger, κρεμμύδι και chilly garlic mayo. Φτάνει στα χέρια μου καυτό, μοσχοβολιστό, και στην πρώτη μπουκιά το ψωμάκι λιώνει σαν αφρός, το ίδιο συμβαίνει και στο το pork belly το οποίο έχει σιγομαγειρευτεί για εξήμισι ώρες στον φούρνο. Bao και κρέας αγκαλιάζει γενναιόδωρα η chilli garlic mayo που μαζί με το ginger και το κρεμμύδι δημιουργούν μια πολύ ενδιαφέρουσα σπιρτάδα στο στόμα.
Μαθαίνω ότι όλες οι παρασκευές, από τα κρέατα μέχρι τις σος μέχρι τις πίκλες μαγειρεύονται εδώ, ενώ μεγάλη έμφαση και προσοχή έχει δοθεί στα bao buns. «Ουσιαστικά φτιάχνουμε όλο το bao από το μηδέν», μου λέει ο Μάριος και συνεχίζει: «Λόγω έλλειψης χώρου τα ψωμάκια δεν φτιάχνονται εδώ, αλλά σε δικό μας εργαστήριο. Πρώτα τα ζυμώνουμε, τα αφήνουμε να φουσκώσουν, τα κόβουμε στα ακριβή γραμμάρια που θέλουμε και μετά τα πλάθουμε σε μία τέλεια μπαλίτσα. Έπειτα, τα ανοίγουμε με τον πλάστη, τα λαδώνουμε, τα σχηματίζουμε σε μισοφέγγαρα, και τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν και τέλος τα ατμίζουμε. Με άλλα λόγια, περνούν από τα χέρια μας 7-8 φορές μέχρι να τελειοποιηθούν». Μακρά διαδικασία, αλλά το αποτέλεσμα, νομίζω, τους δικαιώνει.
Εκτός από το Piggy Bun (το οποίο και αποθεώνω), στον κατάλογο υπάρχουν ακόμα 7 προτάσεις. Από αυτές έχουν ήδη ξεχωρίσει το Exotic Bun (€3,70) με πάπια, mango, crispy garlic και κόλιανδρο, το Bao Dog (€3,50), που εμφανισιακά μοιάζει με hot dog και περιέχει λουκάνικο μια σος από κέτσαπ και coca cola (!) και μουστάρδα Dijon, αλλά και το The Burger Bun (€5) με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, κόκκινο λάχανο, σησαμέλαιο, σος hoisin και chutney από bacon. Ναι προφανώς και μιλάμε για ένα bao σε μορφή (και γεύσεις) burger! Δίπλα στα bao φιγουράρουν 11 cocktails, όλα μελετημένα, ώστε να ταιριάζουν με τα bao buns και να καλύπτουν όλα τα γούστα. Δύο πολύ καλές επιλογές είναι το Zombie Terror (με λευκό και μαύρο ρούμι, metaxa, πουρέ από passionfruit, χυμό ανανά, σιρόπι αμυγδάλου, orange bitters και φρέσκο lime -€8) και το Banana Split (με μαύρο ρούμι, πουρέ μπανάνας και ανανά, βανίλια και φρέσκο lime €7).
Ο Χρήστος Γλωσσίδης προτείνει να αρχίσεις την περιήγηση του μενού από το The Burger Bun και το Exotic Bun, που άλλωστε έχουν ήδη γίνει τα best sellers του καταλόγου. «Οι γεύσεις», μου λέει «είναι πάνω κάτω σε αυτά που έχω εγώ ως γευστικές αναμνήσεις». Θα θυμίσω εδώ ότι εμείς πρωτογνωρίσαμε τον Χρήστο μέσα από το Master Chef, αλλά ο ίδιος είχε κάνει ήδη τη θητεία του σε γνωστά ασιατικά εστιατόρια της πόλης, όπως το εμβληματικό Oozora.
Όταν ρωτάω τον Μάριο πώς και πήραν την απόφαση να ανοίξουν το Bao Bae μέσα στο lockdown, μου απαντάει αφοπλιστικά: «Εμάς μας φάνηκε ευκαιρία η καραντίνα, γιατί σερβίρουμε ένα ωραίο, καθαρό street food, οπότε μπορείς να πάρεις στο χέρι ένα bao, ένα cocktail και να συνεχίσεις τον δρόμο σου». Εδώ συμφωνεί και ο Χρήστος: «Η τάση είναι το street food και η πανδημία είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να το ανεβάσουμε».
Βόλτες, bao και cocktails λοιπόν… Να πως γίνεται λίγο πιο ευχάριστη η καραντίνα.
Καψάλη 5-7, Κολωνάκι, Facebook: Baobae - Bao Buns and Cocktails, Instagram: baobaegr
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 13.00-22.00, παραγγελίες online μέσω Wolt και e-food και τηλεφωνικά στο 210 0107696
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.