Το γκρικ στο Κουκάκι μόλις άνοιξε κι έχει καταπληκτικό σπιτικό φαγητό
Αθήνα χωρίς ελληνικό φαγητό δεν νοείται και η παραδοσιακή κουζίνα δεν λείπει από την πρωτεύουσα, αλλά μέσα από τις αμέτρητες παραλλαγές της και τις εμπειρίες των μαγείρων της, φτάνει κάποια στιγμή που οι ελληνικές γεύσεις δένουν με τα ρεύματα της σύγχρονης γαστρονομίας. Και τότε είναι που μπορείς, χωρίς τύψεις, να παραδεχθείς πως το «σπιτικό» φαγητό που μόλις δοκίμασες είναι νοστιμότερο από της μαμάς σου!
Ανακάλυψα το γκρικ τυχαία, όπως τα δάκτυλά μου με δική τους πια βούληση, άνοιγαν σελίδες επί σελίδων στο ίντερνετ κατά τις ατελείωτες ώρες του lockdown. Σπιτικό φαγητό με φρέσκια αισθητική και απροκάλυπτους υπαινιγμούς στο παρελθόν και την ελληνική παράδοση. Εκεί που τα είχα δοκιμάσει όλα και είχα βαρεθεί την επανάληψη των επιλογών μου στο delivery, βρήκα έναν νέο και συναρπαστικό τρόπο να ικανοποιήσω την πείνα μου. Έπιασα τον εαυτό μου να γλείφει τα χείλια απολαμβάνοντας νοερά τους «τίτλους» των πιάτων στο ηλεκτρονικό μενού: λαχανόρυζο, ρεβίθια, μοσχαράκι κοκκινιστό, κόκορας στιφάδο, σουτζουκάκια, λαχανοντολμάδες, γιουβαρλάκια λεμονάτα, σπανακόρυζο, πατατοσαλάτα, μαυρομάτικα, παστίτσιο, μουσακάς, γιουβέτσι μοσχάρι… ήξερα ακριβώς από πού θα παραγγείλω το επόμενο γεύμα μου.
Η ιδέα ανήκει στους ανθρώπους πίσω από τις πόρτες του Κολωνακιώτικου Stinking Bishop. Ο Φώτης Δήμου και ο Δημήτρης Αγαπητός, είδαν στο πρώτο lockdown του 2020 την ευκαιρία να ανανεώσουν το μενού του μαγαζιού τους και δεν άργησαν να συνειδητοποιήσουν πως οι ιδέες τους άξιζαν μια πιο βαθιά και προχωρημένη προσέγγιση: σπιτικό φαγητό απόλυτα συμβατό με το ελληνικό DNA. Αλλιώς, γκρικ. Λίγους μήνες αργότερα και λίγο πριν ανάψουν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στα δέντρα της πόλης, έθεσαν σε λειτουργία το όμορφο, νέο στέκι τους. Και οι Αθηναίοι το πήραν αμέσως μυρωδιά…
Τα υλικά, διαλεγμένα ένα-ένα και με την ελληνική σφραγίδα αποκλειστικά, συνθέτουν πεντανόστιμα πιάτα χωρίς καμία διεθνή επιρροή. Όπως χαρακτηριστικά λέει και ο Φώτης «μπορείς τώρα να δοκιμάσεις εκείνα τα ελληνικά φαγητά που σαν παιδί δεν ήθελες ούτε να τα δεις».
Η λιτή αλλά ξεκάθαρη ταυτότητα του brand, δια χειρός Σπύρου Καραβά, εμπεριέχει την ουσία και τις αξίες του εγχειρήματος και με τον Θύμιο Βούλγαρη στην επικοινωνία, οι δυο τους άγγιξαν με άνεση και ευκολία τις ευαίσθητες χορδές εκείνων που αγαπούν τις ελληνικές τους ρίζες και ταυτόχρονα θαυμάζουν κάθε τι πρωτοποριακό και μοντέρνο.
Ακούγεται πως θα μπορούμε να απολαύσουμε σύντομα το φαγητό του γκρικ στον χώρο του, αφού πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του για self-service eat-in μέσα στον Ιανουάριο, και κρίνοντας από τις κλεφτές ματιές στο εσωτερικό του (που επιμελήθηκε η αρχιτέκτονας Τζένη Τσουλάκου), μπορώ να προβλέψω την πορεία του… το Κουκάκι - και όχι μόνο - θα τρώει πλέον φαγητό από «σπίτι». Προς το παρόν αρκείται στις υπηρεσίες delivery και takeaway.
Εγώ θα προετοιμάσω το έδαφος και την όρεξή σου με μερικές επιλογές από το μενού, αφού σίγουρα θα δυσκολευτείς να αποφασίσεις: Εξαιρετικό κοτόπουλο με χυλοπίτες, φρέσκια σάλτσα τομάτας και ξυνοτύρι. Η σούπα αρακά είναι θεσπέσια, το ίδιο και η χωριάτικη σαλάτα με κρίταμο. Στο γκρικ ζυμώνουν και φουρνίζουν το δικό τους ψωμί κάθε μέρα και ανοίγουν τα δικά τους φύλλα για τις άπαιχτες πίτες και τα γλυκά τους. Κορυφαίο όλων το καραμελωμένο τσουρέκι με κρέμα, ελληνικό καφέ και παγωτό καϊμάκι! Παναγίτσα μου…
Τηλεφωνικές παραγγελίες: 210 9247474, www.gkrik.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Εορταστικές γεύσεις στο εστιατόριο που μας εισήγαγε στη βιώσιμη γαστρονομία
Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με εκπληκτικά μενού από τον σεφ Ντίνο Φωτεινάκη
Must προορισμός για κάθε καλοφαγά
Με ιστορία από το 1991, συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τη φαντασία και το μεράκι του
Εδώ έχουν επαναπροσδιορίσει την έννοια «αγαπημένο σουβλάκι»
Το αγαπημένο στέκι της Κυψέλης έχει ετοιμάσει έναν απόλυτα εορταστικό κατάλογο
Τις ημέρες των γιορτών, το εστιατόριο φορά τα καλά του και γίνεται πιο όμορφο και ζεστό από ποτέ
Τα κοκτέιλ έχουν ονόματα προφητών και στο εσωτερικό ανάβεις κερί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.