- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Kobra, η αναπάντεχη γαστρονομία του χαρισματικού Άνταμ Κοντοβά
Ένα και… food και bar που αλλάζει τους κανόνες
Το Kobra στα Εξάρχεια είναι ένα υπέροχο food bar με σεφ τον Άνταμ Κοντοβά
Τι μπορεί να συνδέει το street food με την υψηλή γαστρονομία, τις fusion γευστικά αναπάντεχες προτάσεις με ένα μπιστρό, τα παράταιρα πλαστικά έπιπλα με τις inox επιφάνειες και τις λιτές ξύλινες επενδύσεις, τα φώτα νέον με το φως της μέρας, ένα εξομολογητήριο με τα… αποδυτήρια μιας πισίνας, ένα poke bowl με ζαργάνα με ένα Singapore Sling κοκτέιλ, μια πίτσα με τη synth pop των 90s; Η απάντηση για όλα βρίσκεται στο Kobra.
Όλα «εξηγούνται» στο άναρχο μεν, άκρως δημιουργικό δε μυαλό της παρέας των αυθεντικών ξενύχτηδων που δεν ακολουθεί κανένα στερεότυπο και δεν χωράει σε κανένα καλούπι παρά μόνο στο δικό τους, ένα δίπατο και μακρόστενο καλούπι, στην οδό Ναυαρίνου, στο κέντρο της πόλης, στο πρώην Circus… Άκουσα καινούργιο μαγαζί, σχόλια που ιντριγκάρουν, και πήγα.
Ένα μεγάλο μοναστηριακού τύπου τραπέζι πλαισιωμένο από τις πλαστικές καρέκλες του «εξοχικού», μοναδικά χρωματιστά έπιπλα, σκαμπό 60s, τραπεζοκαθίσματα 70s, μια μπάρα… χωρίς μπάρμαν - εκείνος αποσύρεται στη μπερζέρα του όταν δεν ετοιμάζει μια παραγγελία-, μια Αφροδίτη του Μποτιτσέλι που σε περιεργάζεται από τη βιτρίνα της, ένα καθολικό εξομολογητήριο που ξεπλένει την αμαρτία στην οποία υπέπεσες μπροστά στο φωτεινό booth με τα γλυκά, δίπλα μια τρισδιάστατη εκδοχή του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, γεωμετρικές εικαστικές πινελιές στο ξύλινο πάτωμα. Ένας γρίφος απλωμένος σε δυο ορόφους. Ευφάνταστες αντιθέσεις, χωρίς λογική. Όλα ταιριάζουν μεταξύ τους και την ίδια στιγμή όλα είναι αταίριαστα. Αυτό είναι το ζητούμενο, μαθαίνω. Μια αισθητική προσέγγιση απελευθερωμένη από τις νόρμες του ντιζάιν. Το οποίο ντιζάιν ωστόσο, παρότι αφανές εκ πρώτης όψεως, παραμένει υψηλό και το υπογράφουν ο Μίλτος Κοντογιάννης με τους Studio materiality του.
Υπέροχα «διχασμένο» βρίσκω και το μενού, ένα on going πειραματισμό με τις έννοιες του fusion, που επιμελείται ο χαρισματικός Άνταμ Κοντοβάς. Από το πρωί μέχρι το βράδυ, δουλεύοντας με ψαγμένες πρώτες ύλες κορυφαίας ποιότητας, δημιουργεί τα πάντα in situ. Από το κορεάτικο σάντουιτς με παστουρμά, σε ένα poke bowl με βασιλική ζαργάνα, καυτερή σάλτσα μάνγκο, ρύζι ξυδάτο και αμύγδαλο. Από τις τραγανές φτερούγες κοτόπουλου στα αξεπέραστα dan dan noodles με μποκ τσόι, φιστίκια και κιμά κοτόπουλο. Από τις τηγανητές πατάτες με τόφου, στο καπνιστό χέλι με μους μυρωδικών, και μέχρι την all time classic (…ή μήπως όχι) πίτσα με τομάτα, βασιλικό και πεκορίνο. Το γευστικό παραλήρημα κλείνει με μια κλασική νουγκατίνα, η αμαρτία που σου έλεγα παραπάνω, δια χειρός Φίλιππου Παπασπύρου - του θρυλικού ζαχαροπλάστη της Κηφισιάς.
Όσο προχωρά η ώρα, η μουσική δυναμώνει, ο κόσμος πληθαίνει - χωρίς να συνωστίζεται (!) - και ο «φάκελος» cocktail ανοίγει αποκαλύπτοντας μια λίστα από ιδιαίτερες και ασυνήθιστες βερσιόν.
Πρέπει να το δεις για να καταλάβεις πως υπάρχει τάξη και ισορροπία και ζυγισμένη λεπτομέρεια στο χάος. Το χάος του Kobra. Ακόμα και το όνομά του σε μπερδεύει. Μα η κόμπρα γράφεται με C, είναι λάθος. Είσαι σίγουρος; Στο σύνορο του Κολωνακίου με τα Εξάρχεια, στο νούμερο 11 της οδού Ναυαρίνου, θα βρεις πολλά «λάθη», συναρπαστικά λάθη, αυτά που σου αρέσει να ζεις και θέλεις να ξανακάνεις.
Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια 210 3638134
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Σε έναν κόσμο όπου όλα γίνονται γρήγορα και έτοιμα, εδώ πολλά πράγματα γίνονται από την αρχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.