- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το νέο (κρυφό) εστιατόριο του Ερβέ Προνζάτο
Μενού γευσιγνωσίας που δεν παίζεται, λαμπερό προσωπικό, διακριτική διακόσμηση, όλα σούπερ…
Η Μανίνα Ζουμπουλάκη γράφει για το (νέο, κρυφό) εστιατόριο του Ερβέ Προνζάτο στα Πετράλωνα.
Αν δεν έχεις ξαναπάει στο καινούργιο “Herve” μπερδεύεσαι στα μυστήρια Πετράλωνα: έχει ένα βενζινάδικο στη γωνία με κανά-δυο τραπεζάκια έξω, μπας κι είναι αυτό; Μα καλά, μενού γευσιγνωσίας σε βενζινάδικο; Αποκλείεται –αν και όλα να τα περιμένει κανείς από έναν σεφ που πειραματίζεται συνέχεια. Αλλά πού είναι η βιτρίνα, τα φώτα, η πινακίδα, η γκράντε είσοδος στο σίγουρα γκράντε εστιατόριο του ακόμα πιο γκράντε σεφ Ερβέ Προνζάτο;
Δεν υπάρχει βιτρίνα, γκαν-γκαν είσοδος ή φώτα, το εστιατόριο είναι πριβέ, κρυμμένο, πιο διακριτικό πεθαίνεις, μάλιστα για να μπεις μέσα πληκτρολογείς κωδικό στην πόρτα, όπως ο Τζέημς Μπoντ. Τον κωδικό στον δίνουν όταν κάνεις κράτηση –στα 2-3 τραπεζάκια «μέσα» ή στα άλλα τόσα «έξω». Ο χώρος συνολικά είναι μεγάλος αλλά το βάρος, και τα τετραγωνικά, έχουν δοθεί στην ανοιχτή κουζίνα με τη μεγάλη μπάρα γύρω γύρω. Μπορείς να βλέπεις chef, sous-chef, βοηθούς, chef patissieur, γουατέβερ, μπορείς να βλέπεις τα παιδιά που δουλεύουν στην κουζίνα ενώ ετοιμάζουν τα πιάτα, τα οποία είναι καλλιτεχνήματα και λίγα λέω. Πανέμορφα, σαν μινιατούρες, τα βλέπετε στις φωτογραφίες, απορείς πώς τα σκέφτηκε όλα αυτά ένας άνθρωπος ή ακόμα και πολλοί άνθρωποι.
Το Μενού Γευσιγνωσίας (65€) περιλαμβάνει 16 πιάτα, που δεν είναι «πιάτα» αλλά αριστουργηματικές δημιουργίες, μικρά καλλιτεχνήματα σερβιρισμένα με μαγικό τρόπο από κάτι υπέροχα άτομα με ωραία μάτια – φαίνονται όλα κουκλιά, αλλά βλέπεις πρόσωπο μόνον από τη μάσκα και πάνω, οπότε μιλάμε για μάτια, άντε και μέχρι φρύδια. Όλα τα παιδιά που δουλεύουν στην κουζίνα, σερβίρουν και εξηγούν στους πελάτες τι είναι το κάθε αριστουργηματάκι. Έρχεται με ένα τίτλο, για παράδειγμα «Παντζάρι», «Μαγιάτικο», «Τόνος», «Αυγό ορτυκιού», «Πεπόνι», «Πράσο», «Τομάτα» κλπ, μέχρι να φτάσουμε στο «Ροδάκινο», το ένα από τα τρία επιδόρπια, δεν έχουμε σταματήσει τα «Ουάου!» ή και πιο παραδοσιακά, «Ωωωωω!» Καθώς η γευσιγνωσία μας έχει τιναχτεί στο ταβάνι, εννοείται.
Το μενού είναι νησιώτικο, καλοκαιρινό και… ελληνικό, παρά το ραβιόλι με πορτσίνι, στα «Άγρια Μανιτάρια», που όμως συνοδεύεται από γραβιέρα Τήνου, ή τον «Μπακαλιάρος» με άγριο μάραθο, πιπεριά espelette και κρέμα μπριάμι: κάθε κοσμοπολίτικη, διεθνής γεύση, έχει στο καπάκι της τουλάχιστον ένα ελληνικό, πολύ καλοκαιρινό στοιχείο που την απογειώνει. Όπως θα έγραφε κι ο μεγάλος «Επίκουρος» – τον σκεφτόμουν σε κάθε γοητευτική μπουκιά, πόσα θα είχε να γράψει για τη Γευσιγνωσία του Ερβέ, με τέτοιο κέντημα…
Η εμπειρία είναι σας λέω συγκλονιστική – αν είστε στην κατηγορία «εμπειρίες αντί για απόκτηση αγαθών», θα πετάτε στα σύννεφα. Ή αν σας αρέσει να δοκιμάζετε καινούργια πράγματα, ή αν σας αρέσει απλώς το πολύ, πολύ υπέροχο φαγητό. Δεν καταλάβαμε για πότε πέρασε η ώρα κι έφτασε λίγο-πριν-τις-12.00, που έπρεπε να τα μαζεύουμε όπως όλος ο κόσμος.
Και δεν έγραψα τίποτα για τον χώρο, μέσα και έξω. Είναι λιτός (λοιπόν), με έργα από διάσημους graffiti artists στους τοίχους, πολύ «κέντρο πόλης», γκρί-μαύρο-άσπρο, με μια αίσθηση… καθαριότητας, σόρι που το θέτω έτσι ξερά, όλα λάμπουν, αν όχι από καθαριότητα, τότε από αγάπη για το εξαιρετικό φαγητό. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το κοινό εδώ, σίγουρα όχι ρεαλιτάδες, τηλεοπτικότητες, νικητές τηλε-παιχνιδιών, πάρα πολύ γυμνασμένοι/μαυρισμένοι άνθρωποι που ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΠΙΚΙΝΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΟΤΕΡΟ, δεν είναι καθόλου flashy το μέρος, καθόλου φιγουρατζίδικο και «στα μούτρα σου». Είναι διακριτικά ευγενές, μεγαλοαστικό από την εποχή του Ζάχου Χατζηφωτίου αλλά ταυτόχρονα απλό και πολύ σύγχρονο, μη φανταστείτε παλιακό, καμία σχέση.
Είναι υπέροχο λέμε. Και ναι, αξίζει τα λεφτά του με το παραπάνω – εκτός που οι εμπειρίες έχουν μεγαλύτερη αξία από τα αγαθά, τα οποία πιάνουν χώρο, έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε πού να τα βάλουμε…
“Herve” Fine Dining Restaurant, Τριών Ιεραρχών 170 (μετά το βενζινάδικο), τηλ 210-3471332, www.herve-restaurant.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Σε έναν κόσμο όπου όλα γίνονται γρήγορα και έτοιμα, εδώ πολλά πράγματα γίνονται από την αρχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.