- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Vassilenas Parkside: Nύχτες καλοκαιριού στην πλατεία Μαδρίτης
Το θερινό pop up στήθηκε πάνω στη μικρή, ρομαντική πλατεία
Vassilenas Parkside: Δοκιμάσαμε τα πιάτα του σεφ Μάνου Γαρνέλη στον νέο κήπο του εστιατορίου Βασίλαινας στην πλατεία Μαδρίτης πίσω από το Χίλτον.
Καθισμένη κάτω από τα δέντρα κι έχοντας δίπλα τις φουντωτές πρασιές που λειτουργούν σαν φυσικός πράσινος «τοίχος» και με απομονώνουν από τον θόρυβο της κεντρικής λεωφόρου πίσω μου, πίνω ήδη το πρώτο μου ποτήρι λευκό παγωμένο κρασί – Νόστος του Μανουσάκη από Μοσχάτο Σπίνας και είναι υπέροχο! Βρίσκομαι στο Vassilenas Parkside, το θερινό pop up που στήθηκε πάνω στη μικρή, ρομαντική πλατεία Μαδρίτης, πίσω από το Χίλτον και την Εθνική Πινακοθήκη. Είναι πανέμορφος ο δροσερός αυτός καινούργιος κήπος της πόλης, έχει τα δέντρα του, ωραίο οικολογικό βότσαλο κάτω και μια σειρά από μοντέρνα μεν φωτιστικά, τύπου γιρλάντα δε, όπως οι παλιές ταβέρνες, να κρέμονται από ψηλά.
Η θρυλική μπακαλοταβέρνα που άνοιξε στον Πειραιά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα έχει ήδη κλείσει 3 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας και συνεχίζει την ένδοξη ιστορία ως ένα εξαιρετικό, αστικό (και πολυβραβευμένο) εστιατόριο με δημιουργικά ελληνικά πιάτα. Ξεκινάμε με χειροποίητο προζυμένιο ψωμί που έχει ψηθεί στον ξυλόφουρνο και με το «καλωσόρισμα» του σεφ, μια σπανακόπιτα σε μορφή μους και πεντανόστιμη. Συνεχίζουμε με τα… ιερά και τα όσια, δηλαδή την ιστορική ταραμοσαλάτα του Βασίλαινα που έρχεται σε ικανή ποσότητα μαζί με ξεροψημένες αραβικές πίτες – αποδεικνύονται εξαιρετικά βοηθητικές στο τσιμπολόγημα. Εξαφανίζουμε την καπνιστή μελιτζάνα με την ντομάτα και το τσίλι και περνάμε σε carpaccio φαγκρί, γεμάτο δροσιά και αρώματα. Δυο ποτήρια λευκό μετά, υποδεχόμαστε το πιάτο-ύψος της βραδιάς: καλαμάρι ψητό πάνω σε φάβα, με αλμύρες πίκλα, μελάνι σουπιάς και σουτζούκι Δράμας – κάποιους μπορεί να τους ξενίσει το άκουσμα του συνδυασμού, εγώ απλά θα πω πως ήταν βόμβα νοστιμιάς! Τελειώνουμε με ωραιότατο μπακαλιάρο με φίνο κουρκούτι, δίπλα του μια ανάλαφρη μαγιονέζα σκόρδου και μια πολίτικη σαλάτα δουλεμένη με kimchi. Στα καλύτερά του ο πολύ καλός και χαμηλών τόνων σεφ Μάνος Γαρνέλης, αυτή τη σεζόν παρουσιάζει ένα μενού που δίνει έμφαση στα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα, τα οποία «ντύνει» με άψογες τεχνικές, πλούσια φαντασία αλλά και βαθιά πραγματική νοστιμιά. Κλείσαμε με μους γιαούρτι με φρέσκιες φράουλες και ένα, πιο πληθωρικό αυτό, εκμέκ με σεμιφρέντο από φιστίκι Αιγίνης και μαστίχα.
Ο δροσερός κήπος, το μενού, το εξαιρετικό σέρβις, η πολύ καλή λίστα κρασιών και πάνω απ’ όλα η αίσθηση θερινής ραστώνης σε μία από τις πιο όμορφες πλευρές του κέντρου προσφέρουν ένα γοητευτικό σύνολο, μια όμορφη αθηναϊκή καλοκαιρινή εμπειρία που ανεπιφύλακτα σας συστήνω! Ανοιχτά κάθε μέρα από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο, από το σούρουπο (και για aperitivo με ποτήρι κρασί από €5 μαζί με κάποιο ωραίο συνοδευτικό μεζεδάκι) μέχρι τα μεσάνυχτα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.