Τον Στράτο και το φοβερό του καφενείο τα γνώριζα από τη Χώρα της Σερίφου. Είναι το κουλτουριάρικο καφενείο που ξαποσταίνεις πίνοντας τις ρακές και τα ούζα σου, χτυπάς κάνα μεζέ ή καμιά ποικιλία, και όταν προχωρήσει ο ήλιος το δρόμο του αρχίζεις τα κοκτέιλ – περίφημα, με βάση το ούζο. Μετά σκαλώνεις στις μουσικές και στο ηλιοβασίλεμα και μετά… γίνεται μακριά η πορεία της μέρας μέσα στη νύχτα.
Στο μεταξύ αν έχεις και λογοτεχνικές ανησυχίες, εδώ είναι ο Στράτος και για όλα έχει μεριμνήσει. Ο κατάλογος, για να καταλάβεις, είναι μια συλλογή επιλογών του από Μαρία Πολυδούρη και Καβάφη μέχρι Όμηρο και Μποντλέρ.
Με την ίδια διάθεση της καλοπέρασης και της πνευματικής ανησυχίας άνοιξε ο κυψελιώτικος χώρος, σαν ένα μικρό νησάκι στη μέση της πολύπαθης Αθήνας, σαν ένας τόπος διακοπών, μια ανάπαυλα στην καθημερινότητα. Οι γήινοι τόνοι σε συνδυασμό με το λευκό των Κυκλάδων, οι πάγκοι με τις μεγάλες μαξιλάρες για το απόλυτο άραγμα και η επιλεγμένη μουσική που ξεκινάει από έντεχνο και καταλήγει σε jazz φτιάχνουν την ατμόσφαιρα. Μπορεί να μην απολαμβάνεις εδώ την κυκλαδίτικη Χώρα, απολαμβάνεις όμως τις πρασιές και την ησυχία του πεζόδρομου της Φωκίωνος Νέγρη.
Αν πεινάσεις θα βρεις να φας μέχρι και πρωινό με αυγά τηγανητά, μπέικον, ομελέτες, βούτυρο, μαρμελάδα. Μπορείς να πιεις τα ουζάκια σου με ποικιλίες κλασικές, με απάκι, ζαμπόν, τυρί, σαλάμι, ντολμάδες, αυγά, ρώσικη, πατατοσαλάτα, τζατζίκι, τυροκαυτερή. Να δοκιμάσεις σαγανάκια, ντάκους, μυζηθροπιτάκια, μαραθόπιτες, λουκάνικα χωριάτικα. Όλοι οι μεζέδες είναι χειροποίητοι με τα υλικά φερμένα από τόπους με ονομασία προέλευσης, όπως τα τυριά, τα λουκάνικα, το απάκι, ακόμη και η ρακή, που είναι όλα σπιτικά, μερακλίδικα πράγματα. Στα γλυκά θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε γλυκά του κουταλιού, χαλβά σιμιγδαλένιο, καρυδόπιτα, μωσαϊκό, κέικ σοκολάτας, αχλάδια στο κρασί και το νοσταλγικό «υποβρύχιο».
Η ιδιαιτερότητα του Στράτου συνεχίζεται και στα ποτά του. Υπάρχουν cocktails με βάση την μπίρα και το ούζο, όπως Μονακό (με μπίρα, γκρεναντίνη και σπράιτ), Πελούζ (με μπίρα και λικέρ μέντα), Heart’ s cocktail (ούζο, ουίσκι, μαρτίνι, αγκοστούρα) ή Jude raiser με ούζο, μαρτίνι, ρακή, μέντα.
Τσιμπώντας λίγο μαραθόπιτα και απολαμβάνοντας παγωμένη ρακή διαβάζω στον κατάλογο από ένα ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη: «Κι όλοι τρέχαν σ’ αυτή / λίγοι πήγαιναν στο ψωμί / όλοι τρέχανε στον μικρό άγγελο που μοίραζε ουρανό! / Ας μην το κρύβουμε / Διψάμε για ουρανό».
Στου Στράτου, Φωκίωνος Νέγρη 57. Ανοικτά κάθε μέρα από το πρωί έως αργά το βράδυ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσοχή τι διαβάζετε για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και πού σας στέλνουν για… τίμιο φαγάκι
Καλό φαγητό, μπάρα με ωραία κοκτέιλ και τέλειες μουσικές
20 χρόνια στην Ομήρου, θα βρεις πολλά περισσότερα από καλό και νόστιμο φαγητό
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μεγαλύτερου πάρτι των Ιλισίων
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Και μας επιστρέφει στην κλασική Αθήνα που είχαμε ξεχάσει
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.