- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τον Στράτο και το φοβερό του καφενείο τα γνώριζα από τη Χώρα της Σερίφου. Είναι το κουλτουριάρικο καφενείο που ξαποσταίνεις πίνοντας τις ρακές και τα ούζα σου, χτυπάς κάνα μεζέ ή καμιά ποικιλία, και όταν προχωρήσει ο ήλιος το δρόμο του αρχίζεις τα κοκτέιλ – περίφημα, με βάση το ούζο. Μετά σκαλώνεις στις μουσικές και στο ηλιοβασίλεμα και μετά… γίνεται μακριά η πορεία της μέρας μέσα στη νύχτα.
Στο μεταξύ αν έχεις και λογοτεχνικές ανησυχίες, εδώ είναι ο Στράτος και για όλα έχει μεριμνήσει. Ο κατάλογος, για να καταλάβεις, είναι μια συλλογή επιλογών του από Μαρία Πολυδούρη και Καβάφη μέχρι Όμηρο και Μποντλέρ.
Με την ίδια διάθεση της καλοπέρασης και της πνευματικής ανησυχίας άνοιξε ο κυψελιώτικος χώρος, σαν ένα μικρό νησάκι στη μέση της πολύπαθης Αθήνας, σαν ένας τόπος διακοπών, μια ανάπαυλα στην καθημερινότητα. Οι γήινοι τόνοι σε συνδυασμό με το λευκό των Κυκλάδων, οι πάγκοι με τις μεγάλες μαξιλάρες για το απόλυτο άραγμα και η επιλεγμένη μουσική που ξεκινάει από έντεχνο και καταλήγει σε jazz φτιάχνουν την ατμόσφαιρα. Μπορεί να μην απολαμβάνεις εδώ την κυκλαδίτικη Χώρα, απολαμβάνεις όμως τις πρασιές και την ησυχία του πεζόδρομου της Φωκίωνος Νέγρη.
Αν πεινάσεις θα βρεις να φας μέχρι και πρωινό με αυγά τηγανητά, μπέικον, ομελέτες, βούτυρο, μαρμελάδα. Μπορείς να πιεις τα ουζάκια σου με ποικιλίες κλασικές, με απάκι, ζαμπόν, τυρί, σαλάμι, ντολμάδες, αυγά, ρώσικη, πατατοσαλάτα, τζατζίκι, τυροκαυτερή. Να δοκιμάσεις σαγανάκια, ντάκους, μυζηθροπιτάκια, μαραθόπιτες, λουκάνικα χωριάτικα. Όλοι οι μεζέδες είναι χειροποίητοι με τα υλικά φερμένα από τόπους με ονομασία προέλευσης, όπως τα τυριά, τα λουκάνικα, το απάκι, ακόμη και η ρακή, που είναι όλα σπιτικά, μερακλίδικα πράγματα. Στα γλυκά θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε γλυκά του κουταλιού, χαλβά σιμιγδαλένιο, καρυδόπιτα, μωσαϊκό, κέικ σοκολάτας, αχλάδια στο κρασί και το νοσταλγικό «υποβρύχιο».
Η ιδιαιτερότητα του Στράτου συνεχίζεται και στα ποτά του. Υπάρχουν cocktails με βάση την μπίρα και το ούζο, όπως Μονακό (με μπίρα, γκρεναντίνη και σπράιτ), Πελούζ (με μπίρα και λικέρ μέντα), Heart’ s cocktail (ούζο, ουίσκι, μαρτίνι, αγκοστούρα) ή Jude raiser με ούζο, μαρτίνι, ρακή, μέντα.
Τσιμπώντας λίγο μαραθόπιτα και απολαμβάνοντας παγωμένη ρακή διαβάζω στον κατάλογο από ένα ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη: «Κι όλοι τρέχαν σ’ αυτή / λίγοι πήγαιναν στο ψωμί / όλοι τρέχανε στον μικρό άγγελο που μοίραζε ουρανό! / Ας μην το κρύβουμε / Διψάμε για ουρανό».
Στου Στράτου, Φωκίωνος Νέγρη 57. Ανοικτά κάθε μέρα από το πρωί έως αργά το βράδυ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλόφωνα και χωρίς πολλά-πολλά ο Λουκάς Μάιλερ κάνει τα δικά του νόστιμα
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.