- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η Αμερικάνα στο Μετς έχει τέλεια hot dog, σπιτικές τηγανιτές πατάτες και χειροποίητο παγωτό
Χώρος μικρός, λευκή μπογιά στον τοίχο και γλόμποι -γιρλάντα που κρέμονται πάνω από την αυλή-πεζοδρόμιο. Ένα ευχάριστο contrast στο αθηναϊκό τοπίο, που θα μπορούσε να ταξιδέψει τη φαντασία σου σε περασμένες δεκαετίες, σε στέκια καλοκαιρινά μιας ξεχασμένης ελληνικής επαρχίας ή σε μοναχικά ντάινερς πάνω σε ατελείωτους αμερικανικούς αυτοκινητοδρόμους. Η τολμηρή επιγραφή και οι μίνιμαλ καθαρές γραμμές στο design σε επαναφέρουν στο σήμερα της πόλης σου, οι γεύσεις πάλι, στο πολλά υποσχόμενο μέλλον του street food.
Δεν το λες καντίνα, δεν το λες food truck, έχει θεμέλια στη γωνία της Αναπαύσεως, στον αριθμό 15. Η Αμερικάνα πρωτοσυστήθηκε στη γειτονιά του Μετς το 2018, όταν άρχισε να τηγανίζει (τη στιγμή που το ζητούσες και με αγνά υλικά), λουκουμάδες και κρόνατ, τη νεοϋορκέζικη (εξ ου και το όνομά) συνταγή ζύμης που «μπλέκει» το κρουασάν με το ντόνατ. Έκτοτε άλλαξαν πολλά, άλλαξε και η γειτονιά… Το μόνο που δεν άλλαξε ήταν το «τη στιγμή που θα το ζητήσεις» και τα αγνά υλικά.
Ο Μάριος Ηλιάκης και ο Γιάννης Τσορτανίδης, κάτοικοι της περιοχής οι ίδιοι, ήθελαν να αφήσουν και το δικό τους σημάδι στη γειτονιά τους που ολοένα και ζωντάνευε. Ακολούθησαν το ένστικτό τους, συμβουλεύτηκαν τα τηγάνια τους και εμπλούτισαν το μενού του μικρού τους μαγαζιού. Οι γεύσεις πήραν άλλο μονοπάτι, με την ίδια πάντα αγάπη, «τηγανητή αγάπη», κατά τον Μάριο και το Γιάννη. Κι εσύ, που το στομάχι σου μετά το ποτό λαχταρούσε κάτι να σε «πιάσει» - ο λουκουμάς, όσο αριστοτεχνικά κι αν ήταν φτιαγμένος, δεν αρκούσε – το βρήκες. Χοτ-ντογκ, τηγανητές πατάτες και παγωτό.
Τα πάντα είναι χειροποίητα και τονίζουμε το «χειροποίητα». Η πρώτη ύλη μοναδική, με όλη την κυριολεξία που χωρά η λέξη. Ψωμάκια μπριός που ζυμώνονται εκεί και φουρνίζονται την ίδια ημέρα μερικές ώρες πριν σερβιριστούν, αφράτα όσο χρειάζεται ώστε να κλέψουν ουσία και άρωμα από τις φανταστικές τους γαρνιτούρες: αυγοσαλάτα, ξινολάχανο, γραβιέρα Νάξου ή καμαμπέρ ψημένο στην πλάκα, ρόκα κ.α., με λουκάνικα - δυο πάντα μέσα - που «ταξιδεύουν» από τα Χανιά, γιατί εκεί ζει και τα φτιάχνει ο Τζον, ένας βρετανός κρεοπώλης, με την αγγλική παραδοσιακή συνταγή και το περίβλημα από έντερο (ο Τζον φτιάχνει με την ίδια μαεστρία και πίστη στην παράδοση του τόπου του και το τρομερό μπέικον της Αμερικάνας). Κι ακόμα θα βρεις δροσερές σαλάτες με ό,τι ποτίζεται και μεγαλώνει στην ταράτσα της Αμερικάνας (κέιλ, γλυστρίδα, τατσόι) που αρωματίζονται με την πειραγμένη βινεγκρέτ της, πατάτες φρεσκότατες που καθαρίζονται εκεί και τηγανίζονται μόλις τις παραγγείλεις για να φτάσουν μπροστά σου καυτές και ονειρεμένα τραγανές. Φυσικά μπίρες ή κάποιο αναψυκτικό.
Και για το τέλος, παγωτό. Χειροποίητο, εξυπακούεται, φτιαγμένο με κατσικίσιο γάλα και αγνά υλικά. Θα σε ξετρελάνει η σοκολάτα με πραγματική κουβερτούρα με 60% κακάο και η καραμέλα με αληθινή καραμέλα γάλακτος (μην ξαναπούμε πως φτιάχνεται εδώ). Το σορμπέ μανταρίνι, ένα θαύμα από αληθινά μανταρίνια Χίου που ευωδιάζουν. Τα ίδια μεθυστικά αρώματα απελευθερώνουν και το σορμπέ νεράτζι, το σορμπέ γκρέιπφρουτ και το σορμπέ λεμόνι. Κάθε μέρα κι άλλη γεύση (όλο το χρόνο!), ποια θα πετύχεις εσύ, είναι μια ευχάριστη έκπληξη.
Όλοι μιλούν για την Αμερικάνα του Μετς, έχει βουίξει η γειτονιά. Ήρθε, λένε, για να μείνει, εκεί στη γωνία της Αναπαύσεως. Και θα σου κλέψει την καρδιά, λένε. Και το λέμε κι εμείς…
Αμερικάνα: Αναπαύσεως 15, Μετς, 2109242966
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Σε έναν κόσμο όπου όλα γίνονται γρήγορα και έτοιμα, εδώ πολλά πράγματα γίνονται από την αρχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.