Είναι 10 το πρωί και στη Σταδίου γίνεται πανικός. Πεζοί πηγαινοέρχονται όλο νεύρο, κορναρίσματα στη διαπασών. Όμως εγώ ξέρω που πάω…Να εδώ πρέπει να κάνω αριστερά και θα αλλάξουν όλα. Μπαίνω σε μια αυλή, βλέπω πράσινο παντού, ψηλά δέντρα, η απόλυτη ησυχία μ’ αφήνει να ακούσω ένα κοτσύφι που λέει τα δικά του. Όχι δεν είμαι σε άλλο πλανήτη. Είμαι στην πλατεία Κλαυθμώνος και μυρίζω την άνοιξη στον κήπο του Black Duck.
Το 1833 εδώ ήταν ο κήπος του παλαιού Παλατιού (το σπίτι του Σταματίου Δεκόζη Βούρου, όπου σήμερα βρίσκεται το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών), ο πρώτος δημόσιος κήπος της πρωτεύουσας. Ξεκινούσε από την πλατεία Κλαυθμώνος και έφτανε μέχρι την πλατεία Κολοκοτρώνη. Μάλιστα, πριν ο Όθωνας πάρει την Αμαλία και μετακομίσουν στο Σύνταγμα, εκείνη πρόλαβε να φυτέψει στην προσωρινή τους κατοικία έναν φοίνικα που υπάρχει μέχρι και σήμερα.
Ο κήπος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, αποτελεί ένα μικρό μόνο κομμάτι του μεγάλου εκείνου κήπου, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια όαση (κλισέ αλλά αλήθεια) στην καρδιά της πόλης. Το Black Duck Garden- Athens City Museum Bistrot, μας δέχεται από τώρα και για όλο το καλοκαίρι σε αυτόν τον κήπο.
Εκτός από τη χαλαρή ατμόσφαιρα (όλος ο χώρος είναι διαμορφωμένος από σκηνογράφο έτσι ώστε να σε κάνει να νιώθεις σαν το σπίτι σου) και την περιποίηση (τους σερβιτόρους εδώ τους λένε περιποιητές), θα απολαύσεις και μούρλια μεσογειακή κουζίνα από τον σεφ Νίκο Λουλούμαρη.
Το μενού έχει ορεκτικά (στα συν το ραγού από λουκάνικο αγριογούρουνου και τα αυγά Benedict), σαλάτες και αρκετά κυρίως πιάτα. Εμείς δοκιμάσαμε, σαλάτα με απάκι από κοτόπουλο σε vinaigrette μελιού (€10), κοτόπουλο φιλέτο γεμιστό με λαχανικά και προσούτο, με συνοδεία πουρέ αρακά και σάλτσα από σιναπόσπορο (€13,50), ζεστό σουφλέ πορτοκαλιού με παγωτό βανίλια (τέλειο), πειραγμένο Cheesecake (μπισκότο με λεμόνι και μαστίχα, κρέμα γιαουρτιού και βατραχάκια μελιού), ενώ προσεχώς αναμένονται και τα μανιτάρια με καπνιστό χέλι Χαλκιδικής, δροσουλίτες, άγρια σπαράγγια και ελαιόλαδο. Να σημειωθεί ότι τα cookies που έρχονται κερασμένα μαζί με τον καφέ, φτιάχνονται όπως και όλα τα άλλα επιτόπου. Επίσης το Black Duck φημίζεται για τον κατάλογο των κρασιών του, θα βρείτε πολλές ετικέτες καλών ελληνικών κρασιών σε καλές τιμές.
Οι ήχοι της κλασικής μουσικής, της jazz, ethnic και της καλής ελληνικής μουσικής, τα έργα τέχνης (παλαιών και νεότερων ζωγράφων, όπως του Μόραλη, του Γκίκα κ.α), οι εκθέσεις, οι εκδηλώσεις και οι παρουσιάσεις που γίνονται συνεχώς, μεταμορφώνουν το Black Duck σε μια όμορφη όσο και δραστήρια πολιτιστική γωνιά. Σε συνδυασμό και με την όμορφη αυλή του, φέρνουν κυριολεκτικά την άνοιξη.
Χρήστου Λαδά 9α, πλατεία Καρύτση, τηλ. 210 3234760, Δευτέρα-Πέμπτη:09.00-02.00, Παρασκευή: 09.00-03.00, Σάββατο: 09.00-04.00, Κυριακή: 17.30-02.00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλόφωνα και χωρίς πολλά-πολλά ο Λουκάς Μάιλερ κάνει τα δικά του νόστιμα
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.