- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Είναι ωραίο παλιά και παρατημένα σημεία της πόλης να ξαναζωντανεύουν. Όπως το ολοκαίνουργιο Άμα Λάχει των Εξαρχείων, ούτε ένα μήνα ανοιχτό. Εκεί βρισκόταν η παλιά ομώνυμη ταβέρνα και πιο παλιά το νοσταλγικά υπέροχο Δημοτικό Σχολείο της Καλλιδρομίου. Οι καινούργιοι ιδιοκτήτες, οι φίλοι Αλέξανδρος και Γιάννης, έριξαν γερό φρεσκάρισμα στην επωνυμία (με ένα γλυκό, οικογενειακό παιχνίδι), το χώρο, το κόνσεπτ. Το κτίριο με τις μεγάλες αίθουσες (πρώην διδασκαλίας), τις τρίφυλλες πόρτες, τις υπέροχες αυλές, έχει βαφτεί, έχει γυαλίσει τα ωραία παρκέ του, έχει στολιστεί με φωτογραφίες από γυμναστικές επιδείξεις, ένας τεράστιος τοίχος έχει γίνει κάβα, σε κάθε τραπέζι υπάρχουν λουλούδια και πιατάκια εμαγιέ κόκκινα.
Το πάνω επίπεδο ανήκει στην ελληνική γεύση και στη… Νεφέλη, την 2,5 χρονών κόρη του Αλέξανδρου, κάτω είναι το γαλλικό εστιατόριο-μπιστρό, το… Chez της Violette, της 4 χρονών κόρης του Γιάννη (σύζυγος Μαρλέν, Γαλλίδα). Πήγα προχτές στο ελληνικό της Νεφέλης, που ανοίγει από το πρωί και σαν παραδοσιακό καφενείο. Τα παιδιά γύρισαν την Ελλάδα και μάζεψαν νοστιμιές, κρασιά-ούζα-τσίπουρα. Στον κατάλογο θα βρείτε λουκάνικα ξιδάτα και απάκι Κρήτης, λουκάνικο με πορτοκάλι Καλαμάτας, παστά και σύγκλινα Μάνης, δραμινά αλλαντικά και τυριά, καγιανά με παστό €6,20, γίγαντες με σύγκλινο €5,80, χορτοκεφτέδες με γλυκό τραχανά και φέτα €5,30, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (η πιο νόστιμη που έχω δοκιμάσει) €5,20, πάνω σε πιτάκια μαζί με γαλοτύρι, σαγανάκι θρακιώτικο με καραμανλίδικο παστουρμά, πρασοτηγανιά κρασάτη, φάβα Σαντορίνης €4,20 με μαραθόριζα (πεντανόστιμη). Υπάρχουν ωραίες σαλάτες, ενώ παίζουν δυνατά και οι ψαρομεζέδες: κριθαρότο με γαρίδες, φέτα, φρέσκια ντομάτα και άρωμα μαστίχας (μούρλια) €7,30, ψαροκροκέτες με αλιάδα (η ζακυνθινή σκορδαλιά) άπαιχτες €6,20, χταπόδι με κοκάρια, ελιές και μάραθα, μύδια σαγανάκι, τηγανητό πιλάφι με καλαμαράκια, σταφίδες, κουκουνάρι.
Παίζουν και κρεατικά σε μερίδες ή σε ποικιλία 2 ατόμων που έρχονται με βουνό φρεσκοτηγανισμένης πατάτας, και σος μουστάρδα μέλι. Ό,τι δοκιμάσαμε, το χαρήκαμε! Από κρασί υπάρχει καλό χύμα σε πολλές επιλογές με €6 το λίτρο, αλλά και ελληνικό εμφιαλωμένο από €14 (Ψηλές Κορφές Σάμου) μέχρι €21 (Thema Παυλίδη). Κοντά σ’ αυτά υπολογίστε και τσικουδιά από φίλο Κρητικό, μπίρες με έμφαση στην ελληνική μικροζυθοποιία, τσίπουρο χύμα και 6 εμφιαλωμένα, από δε ούζα τα άπαντα… περίπου 12 τον αριθμό. Τα ψωμιά και τα παγωτά τα παίρνουν από τη γνωστή Πνύκα, τα γλυκά είναι τέλεια, δοκιμάσαμε εκμέκ καταΐφι με πλούσια δόση (δικής τους) σαντιγί και σοκολατόπιτα με άρωμα καφέ και παγωτό βανίλια. Οι μερίδες είναι πολύ χορταστικές, οι δε τιμές εξαιρετικές, με μεγάλη κατανάλωση δεν ξεπερνάει κανείς τα €15.
Φεύγοντας ρίξαμε μια ματιά και στο γαλλικό, είδα ωραία «καθημερινά» πιάτα γαλλικού σπιτιού (σε επίσης καλές τιμές), ανυπομονώ να ανοίξει ο καιρός για να χαρώ και την αυλή με τις νεραντζιές, τις πικροδάφνες, ακόμη και τις παλιές (για όσους θυμούνται) βρύσες στη σειρά έχουν κρατήσει από το παλιό Δημοτικό. Όλα τους τέλεια, συστήνεται ανεπιφύλακτα. Σε λίγο καιρό και μεσημέρι.
Καλλιδρομίου 69 - Μεθώνης 66, Εξάρχεια, 210 3845978
INFO
Γαλλικό μπιστρό που στεγάζεται στον ίδιο χώρο με το αδελφό μεζεδοπωλείο Άμα Λάχει στης Νεφέλης. Μικρή χαριτωμένη αίθουσα με έντονη provencal αύρα η οποία ενισχύεται και από την μικρή πλακόστρωτη αυλή έξω. Ωραία γαλλικά πιάτα από τον Στάθη Παπαμανουσάκη-κρεμμυδόσουπα, βοδινά μάγουλα α λα μπουργκινιόν, λουκάνικα από Τουλούζ, μπούτι πάπιας κονφί, γαλλικά τυριά, αλλαντικά για να συνοδεύσεις με ένα ποτήρι κρασί. Τις Κυριακές (που δεν ανοίγει βράδυ), μεσημεριανό brunch. Καλές τιμές. Κυριακή και μεσημέρι, Κλειστά Δευτέρα.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.